Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji ořezat veliký ořech a zmenšit jej po celém obvodu. Poradí mi někdo, kdy je nejvhodnější doba to udělat, aby strom co nejméně trpěl?
Díky,
Ester
Dobrý den.
Ořešák se vůbec nemusí prořezávat, má většinou řídkou korunu. Pokud ale chcete strom upravit a zmenšit objem, pak je nejvhodnější doba právě teď, kdy se rány po řezu nejlépe zhojí. Pokud budete prožezávat na jaře, strom bude více "krvácet" a může se do ran dostat infekce. Letos v březnu jsem museli odstranit u našeho ořešáku jednu spodní větev, která nám bránila v cestě k brance. Ořešák opravdu hodně "krvácel. Ošetřili jsme to štěpařským voskem. I toje tedy jedna z možností.
Dobrý den. Nyní, když se sklidí ořechy, někdy se i klátí, aby ořechy opadaly, větve se polámou a ořechu to nevadí. Klidně udělejte na ořechu, všechny úpravy, které potřebujete. Nezapomeňte prosím, rány zamazat barvou. Když rány zůstanou otevřené, mohou se špatně hojit. Jen můj názor.
doplněno 14.08.12 19:17:Jen informace: Pozor na řezání ořešáku. Čím více budete řezat ořech, tím více bude mít nových výhonů.
doplněno 15.08.12 01:15:Našla jsem i odkaz na Google, kdy se má ořešák řezat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.