Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vinná réva - lze ji přeroubovat?

Od: aloisb® odpovědí: 10 změna:

Mám na zahradě révu, která má kuličky v hroznu jak hrášky. Vedle je neobydlená chalupa, na jejíž zdi se pne réva, která má hrozny jak telata. Poradí mi někdo, jak dostat tuto révu na moji zahradu? Dělá se to řízky nebo rouby?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

jak dostat tuto révu na moji zahradu? Přelézt plot pokud tam není pes *smich* A teď vážně. Jednoduše uříznete prut révy asi 40 -50 cm (nejlépe loňský), ale nemusí být, dáte do vody zakořenit a na podzim či na jaře dáte do země. Množí se to jak plevel. Hodně velkých kuliček do demižónu přeje Uška

jabraka*
hodnocení

2x

Nejčastěji očkováním do kořene tvé révy.Množení řízky je také možné,ale úroda bude později

JABRAKA

hodnocení

S tím očkováním to bude asi problém (najít a uříznout skutečné rouby, uchovat je přes zimu a na jaře umět naočkovat), ale uříznout klacek a dát ho do vody umím :))

hodnocení

2x

Píšete, že kuličky v hroznu jsou velikosti hrášku. Neděláte chyby v pěstování? Zastřihuje révu na jaře (dle počasí únor, březen), po nasazení hroznů a vylamujete poté nové přírůstky? Máte révu zasazenou na slunném místě, má dost výživy a vláhy v době hroznů? Pokud toto neprovádíte, tak to budete mít i u nové révy.Také jsem na začátku pěstování chybovala a úroda byla mizerná. Stimulátor lze přidat i do vody.

hodnocení

1x

Dobrý den. Když už na té zahradě budete, vzala bych si sebou malou motyčku, kleště na stromky. U hlavního výhonu bych hrabala, dolů do země a snažila se narazit, na nějaký výhon s kořínkem, stačí jen malý. Ustříhnout, kousek zaštípnout kořínek, aby se obnovil, nasadit, pořádně zalít, zastínit, zmenšit listy, čekat, zda se chytne. U starého vína, může být dole, více odnoží s kořínkem. Vše uvést do původního stavu. *jasne*

Tak jsem přesazovala, staré dobré víno.

iz*
hodnocení

1x

Nedoporučuji krást révu u neobydlené chalupy, ale dohodnout se s některým chalupářem v okolí, případně si révu plus návod obstarat u pěstitele.

hodnocení

Už mám nařezané řízky v kyblíku ve vodě. Snad zakoření. Mám také takový bílý prášek - biostimulátor, který se má dát na konce řízků a řízky dát hned do množírny. Neměl bych trochu toho biostimulátoru rozpustit v té vodě v kýblu?

limetka*
hodnocení

0x

Počkejte, až réva shodí listí. Pak nařezejte proutky alespoň se třemi očky. Zasaďte je do země a navrch zahrňte zeminou, aby nic nečouhalo ven. Na jaře kopeček opatrně odhrnete a budete zalévat. Měly by vám zakořenit, takhle se také množí.

hodnocení

Díky za radu, mám jedny řízky namočené v kyblíku, kam přidám ještě ten stimulátor. Pak si pro jistotu zasadím ještě řízky podle Vaší rady už přímo na stanoviště a jejich spodní řezy namočím do toho prášku-stimulátoru. Uvidíme, zda něco vyjde.

limetka*

Ano, perfektně - omočením ve stimulátoru tomu ještě pomůžete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]