Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dočetl jsem se, že pokud jsou brambory nazelenalé, jsou zdraví škodlivé. Mám brambory, u kterých občas kousek brambory zelený je. Musím tedy vyhodit celou bramboru anebo stačí jen ten zelený kousek odříznout? A jak je to se zvířaty? Konkrétně mám na mysli prasata, těm tyto nazelenalé brambory také vadí? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Brambory, které jsou hodně naklíčené, nebo zelené, jsou zdraví škodlivé.
Které brambory již nejíst?
Nebezpečné mohou být zelené a silně naklíčené brambory, které byly skladovány na přílišném světle či teple. Vlivem světla začne obsah solaninu stoupat až 3x, jeho koncentrace se navíc zvyšuje i při samotném dlouhodobém skladování.
Nejvyšší koncentrace solaninu je v okolí oček a klíčků.
V nazelenalé slupce i těsně pod ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů hlízy. Tyto části proto důsledně odstraňujte. Koncentrace solaninu výrazně klesne, pokud brambory oškrábete velkoryse. Jeho obsah je totiž nejvyšší nejen na samém povrchu, ale i 2 až 3 mm pod slupkou.
Má vliv kuchyňská úprava brambor?
Přestože je solanin ve vodě jen slabě rozpustný, přechází při vaření částečně do vody. Pokud vaříte brambory, u nichž je obsah solaninu pravděpodobně již vyšší, vodu dále nepoužívejte. Sporné je, zda velmi dlouhá úprava při vysoké teplotě solanin částečně deaktivuje _ při nepřítomnosti vody tomu tak být nemusí.
Tady je celý odkaz: ireceptar.cz/...
doplněno 09.08.12 20:23:Brambory, které chytnou zelenou barvu, před použitím, okájíme až na žloutou bramboru, nebo vyhodíme. U uskladněných brambor, klíčky odkličkujeme.
Brambora začne zelenat, jestliže je na světle. Takže nazelenalé brambory dejte do tmy a máte po problému - zelená barva zmizí. U doma sázených brambor je třeba při kopčení dát pozor na to, aby brambory byly celé zahrnuté. No a většina chemických brambor (kupovaných v různých hypomarketech) vám nejspíš nezezelená ani pod silnou žárovkou :D
Halvně z toho nedělejte moc velkou vědu. Prostě když jsou tam kličky, tak je oloupejte, když je to zeléné, tak to odkrajte či oškrábejte a není se čeho bát. Ještě jsem neslyšel, že by se někdo otrávil bramborama a v dnešní době jsou spíš jiné věci než brambory, na které bychom si měli dávat pozor.
Já jsem revmatik a lékařka na revmatologii mě speciálně upozorňovala na rajčata, papriky a brambory. Solanin v nich je nebezpečný a artritidu podstatně zhoršuje. Proto je dobré vařit brambory odkryté, s kmínem a zelené nekonzumovat vůbec. Zdravý organizmus, si s mnoha škodlivýma věcma snadno poradí, ale kdo má trošku náběh, není třeba táhat čerta za ocas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.