Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v dubnu jsem si z dovolené přivezl pár řízků košíkářské vrby. Z 20ti se jich chytlo 18, ale chtěl bych jich ještě víc. Má tady někdo zkušenost s jejich rozmnožováním? Někde píšou řezat na podzim, dát do chladna a sázet až na jaře, někdo píše řezat i sázen na podzim a někdo zase na jaře. Uvítal bych osobní zkušenost, nikoli čtení z netu - tam už jsem toho přečetl nepočítaně.
Díky za rady a zkušenosti.
Dobrý den. Také jsme chtěli udělat plot z vrby, který by oddělil, silnici od zahrady. Přemýšleli jsme, jak na to. Při jízdě autem, jsme podle silnice viděli překřížené pruty vrby, asi 20 metrů, dlouhá plocha zahrady. Zastavili jsme a zeptali se přímo majitele, zda to má na plot a co s tím dál? Dělal si stěnu z vrby, aby mu prach, nešel do zahrady a domu, chtěl to, co my. Poradil nám. Najít si vrby a na podzim nastříhat 1 metr dlouhé vyzrálé, silné, větvičky. Všechny boční větvičky se sestřihnou na jedno očko. Větve zastrčil do země 15 cm šikmo, vždy dvě proti sobě, jak písmeno X . Uprostřed provázkem svázal. První rok na jaře, všechny výhonky zkrátil na tři očka. Provázek už není potřeba. Udělá se krásná, hustá stěna. Poslechli jsme rady a skutečně, nic jiného není potřeba. Vrba chce jen dost vody, než se chytí. Jen můj názor.
Myslím, že je to stejné jako u jakéhokoliv jiného druhu vrby. Podle mě je nejvhodnější doba na jaře, když se řežou proutky na pomlázku. Kdykoliv jsem v této době zapíchla proutek nebo i celou pomlázku do země, vždy se chytla.Tak by to neměl být problém ani s vrbou košíkářskou, Přeji mnoho krásných napletených košíků.
Mam vice vrb u domu,obcas je pouzivam jako klaciky,k oznaceni na zahone,kde jsem co nasela a podobne.Kdyz pozapomenu,hned prilis zapusti korinky a z klaciku je rostlinka,ale to uz zase roste naseta zelenina,takze hned odstranuji.Chci jen rict,ze u vrby je to uplne jedno kdy,proste zapichnete a vrba roste.Zbavit se nekdy nechtenych je i problem,tak pozor.Nestacim to tu likvidovat,roste jak blazen.Je pravda,ze zde mame vlhci podminky.Jinak nejlepe na jare,tak vam do podzimu prokoreni az dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.