Nejste přihlášen/a.
Na vysazené dýni, se začal od poloviny deformovat hlavní výhon. Boční váhony jsou pěkné,dozrají i na něm dýně?
Deformace hlavního výhonu by neměla vadit. Na fotce je vidět, že máte nasazeno poměrně dost plodů. Plody dozrávají i na bočních výhonech, ale nesmí být plodů mnoho. Je už srpen, takže já bych nechala na rostlině maximálně 2 plody, aby stihly ještě narůst a dozrát. Vyberte si 2 největší plody a za nimi nechte 3 - 4 listy a výhon zastříhněte. Je úplně jedno, zda budou plody na hlavním, nebo bočním výhonu. Všechny zbývající malé plody odstraňte. Pokud si ponecháte plody na bočních výhonech, tak hlavní zastřihněte. Dýně se bude snažit tvořit další boční výhony, tak je co nejdříve vždy odstraňte. Všechna výživa a vláha musí jít do ponechaných plodů, jinak už plody dostatečně nenarostou.
doplněno 03.08.12 22:01:ron - také jsme sekačkou nechtěně přišli o hlavní výhony a mám pěknou úrodu. Pokud má tazatelka vysazenou dýni Goliáš, nebo nějakého jiného giganta, tak je už malá pravděpodobnost, že plod doroste do velkých rozměrů. V tom případě bych ponechala na 1 rostlině 1 plod. Nechá - li si z lítosti více plodů, tak s úrodou nebude spokojená. Dýně je teplomilná rostlina a jakmile začnou být chladná rána, tak je konec.
doplněno 04.08.12 19:11:Já zalévám 1 konví denně. Nejsou -li denní a noční teploty vysoké, tak není nutné dávat takové množství vody. Ono záleží také v jaké zemině je rostlina zasazená. V propustné kypré zemině se zalévá více a na těžší půdě méně. Je -li chladnější počasí a zataženo, tak lze zálivku vynechat. Přeléváním může dojít i k zahnívání kořenů.
doplněno 04.08.12 20:14:Viky - povšimněte si datumu vložení otázky a velikosti plodů na fotce. Nejsem přesvědčená o tom, že dýně narostou takových rozměrů. Brzo začnou být chladná rána a je konec. Dýně je sice náročná na zálivku, ale všeho s mírou. Lidské fekálie nepatří na záhon pod rostliny, to dělaly naše babičky. Lidské fekálie se mají přidávat do kompostu. Zadejte si do vyhledávání - hnojení fekaliemi a tam se dočtete více. To není jen můj názor.
Souhlasím.
Stalo se mi něco podobného.Hlavní výhon jsme omylem usekli sekačkou a květy byly jen na bočních výhonech. Dlouhé šlahouny jsem zkrátila a nechala jen tři plody. Na každém výhonu jeden. Plody mám už ale dost velké. Nevím, jestli Vám ještě stihnou dozrát.
Snad ano.
Ano. Také myslím, že nedozraje. Pokud bude mít ale dostatečnou velikost, před prvními mrazíky je dobré dýni včas utrhnout a nechat dozrát třeba doma na chodbě. Za pokus to stojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.