Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ibyšek syrský vs množení řízky

Od: fibi® odpovědí: 7 změna:

zdravím všechny, vždy jsem chtěl mít na zahradě Ibyšek syrský , ale nikdy jsem tento keř nesehnal. Ted jsem měl možnost a získal jsem 4 větvičky-jde tato rostlina namnožit řízky? Nebo ještě jinak,má někdo informaci kde se dá sehnat? děkuji .

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

2x

nevím, ale já ho kupovala v Bauhausu... Viděla jsem ho i v běžném zahradnictví - zeptejte se...

Namnožit by to šlo - máte je předpokládám ve vodě - tak snad pustí kořínky. nebo ho zapíchat do hlíny smíchané s pískem, udržovat vlhké, přikrýt slenicí...(parkovat ve stínu)

hodnocení

2x

Pokojový ibišek poměrně snadno ve vodě pouští kořínky, ale u venkovního jsem to štěstí nikdy neměla. Koupit ho dostanete skoro všude, kde prodávají venkovní rostliny. Někde je dražší, někde levnější. Jest - li mohu poradit, tak si vysejte semínka a máte plno ibišků za pár korun. Záleží potom na vás, jaký tvar si zvolíte, zda keř, nebo stromek. Moc krásný je stromek splétaný ze 3 sazenic. Na podzim si kupte sáček semen. Připravte si kousek bezplevelného záhonu a semena řídce vysejte a zalejte. Semena musí v zemi projít mrazem a na jaře úspěšně vyklíčí. Pokud budete semena sadit na řídko, tak rostlinky přesadíte až na podzim na vybrané místo. Můžete přesazovat i na jaře, jakmile proutky dorostou do výšky asi 20 cm. Potom musíte přesazený ibišek vydatně zalévat, dokud nezakoření a poté můžete začít i přihnojovat. Sazenic bude mít dost a pokud se vám bude chtít experimentovat, tak si můžete vypěstovat i ten splétaný.

doplněno 12.08.12 20:52:

Semínka sbírejte nyní, ale musí být vyzrálá.

ze semínek je to asi dlouhá cesta, zkusil bych hřížení, to by mělo zabrat dokonale a velká rostlinka bude hned. Větvičku naříznout nebo nalomit (ne moc) a v tom místě zahrat do hlíny. Původní rostlina ho bude dál živit a on si bude snažit přilepšit. Až pustí kořínky, stačí odříznout a je to hotovo. Záležitost na pár týdnů a spolehlivá.

cesmina*
hodnocení

0x

Na www.zahradnictvikruh.cz mají několik barev tohoto ibišku.Dá se i celkem běžně koupit v zahradnictví a mají ho někdy i markety.Na jaře ho měli v Penny.Cesmína

hodnocení

0x

Nechapu,ze by jste nemohl sehnat Ibisky,maji vsude.Pokud si chcete vypestovat,tak dobry zpusob je hrizenim.Semeny,tez,ktere sbirame nejlepe v unoru.Rizkovani se provadi drevitymi rizky,kdy nechame zakorenit nejprve ve vode.Jinak kdo ma ibisky,vetsinou se jich pod keri vysemeni spousty,ale pak nevite,jakou budou mit barvu sprasi se to.Ja osobne mam nejradeji bile s vinovym okem.

To jsem netušila, že semena ibišku zahradního se sbírají až v únoru...*sok*

Já je hledala teď ... nebo ne? Tak jak to je s těma semínka. Moc díky za odpověď.

Mely by se nechat prejit mrazem,neco jako stratifikace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]