Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ačokča neplodí

Od: silice odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, pěstuji ve skleníku prvním rokem ačokču a co se týče zeleně, je to už džungle. Zatím ale žádný květ ani plod? Co s tím?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar brunecova

Také jsem pěstovala ačokču, ale na venkovním záhoně. Sazenice se sází dál od sebe, protože ačokča naroste do větších rozměrů. Rostlina se musí rozvětvit a teprve potom začne kvést. Plody najdete v podpaží listů. Nikdy jsem jí nezkoušela pěstovat ve skleníku, podle mne za slunečného počasí jsou ve skleníku moc vysoké teploty. Způsob pěstování a nároky jsou podobné jako u okurek. Skleník nechte stále otevřený, zalévejte více jak okurky a zkuste přihnojovat např. Kristalonem plod a květ.

doplněno 05.08.12 11:06:

Proč by němělo o co stát? Sbírají se malé plody, syrové jsou výborné. Malé se zavařují jako okurky. Větší po odstranění semen se přidávají do leča, nebo poloviny plodů se plní ochuceným mletým masem a zapékají.

 

polinek*
hodnocení

0x

,,není o co stát,,,, jedině jako zástěna.

 

hodnocení

0x
avatar bimbam

Ačokču pěstuji každý rok. Dávám ji popínat na plot. Mé zkušenosti jsou, že čím bujnější růst, tím méně plodů. Mám dojem, že čím chudší místo na živiny má, tím více se snaží na neduživých stoncích plodit. První plody mám letos asi 30 cm nad zemí.

 

limetka*
hodnocení

0x

Zkoušela jsem ji loni, začala plodit až v druhé půlce srpna, ale už bych to nechtěla - není sice špatná, ale v poměru k té záplavě biomasy těch plodů moc nebylo. A zas až taký zázrak to není.

pragbear71

ačokča plodí cca 2 měsíc po výsadbě .většinou je cca již 2 metry vysoko..liána jinak dorůstá lehce 6-8 m,etrů,,pne se po všem a kdekoliv,,je zbytečné jí pěstovat ve skleníku...ohledně zeleně---co takhle info že listy se dají použít jako špenát? a plodí málo? neznám- pěstuji ačokču již přes 10 let a každý m rokem sklízím od září ze 4 rostlin cca 2 kg plodů denně! malinkám s chutí jak hrášek, větší jako okurky a až ty veliké jsou horší,,ale stačí rozříznout, naplnit čímkoliv a použít následně jako plněné papriky..případně vše zavařit jako kyelé okurky-- nazval bych ačokču pro českou kuchyni všudepoužitelná zelenina..Navíc - jde použít i jako hmota do leča a všech zeleninových jídel, včetně zeleniny do mrazáku na zimu... nechápu jak tak lehce pěstovatelnou zeleninu může hanit, takže limetko,, bez hnojiva jen s vodou a dostatečným místem kde se liáně bude dařit ideál...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]