Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na zahradě na záhoně pěstuji rajčata - start, tornádo a keříčkové. Jak se mám o ně starat? A kdy rajčata dozrávají? Je konec července, mám jich hrozně moc, ale nečervenají. Mám otrhat listy, nebo něco čím bych jim pomohla ke zrání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Právě teď je doba na dozrávání rajčat, urychlit zrání nijak nemůžete, jedině pěstováním ve skleníku.
Rajčata veďte jen na jediný výhon (jeden stonek - ostatní ustřihněte), budete mít větší sklizeń. Rostlinu přivažte k tyčce, aby se Vám ve větru nepolámala. Důležité je i rajčata vyštipovat - vylamovat boční výhony. Vyrůstají mezi listy a z květů. Vyštipujte každý týden. Půdu kolem rajčat je dobré pravidelně kypřit a dostatečně zalévat. Pokud nemají dostatek vláhy, plody jsou malé nebo praskají.
Zalévejte jen ke kořenům, ne na listy (náchylnost k plísni).
Jakmile plody začnou červenat, nechávám listy jen v horní polovině rostliny, zbytek otrhám, aby k nim mohlo slunce.
Více zde: rajcata.com/...někde jsem četl, že listy mají být pouze NAD plody, že spodnější stejně nejsou fotosynteticky aktivní. Dělám to tak, takže rostlinu odspodu postupně vyholuju, což zabraňuje i té plísni, která jde většinou odspod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.