Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování rajčat venku, kdy zrají?

Od: nikyyy* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, na zahradě na záhoně pěstuji rajčata - start, tornádo a keříčkové. Jak se mám o ně starat? A kdy rajčata dozrávají? Je konec července, mám jich hrozně moc, ale nečervenají. Mám otrhat listy, nebo něco čím bych jim pomohla ke zrání? :) Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Právě teď je doba na dozrávání rajčat, urychlit zrání nijak nemůžete, jedině pěstováním ve skleníku.

Rajčata veďte jen na jediný výhon (jeden stonek - ostatní ustřihněte), budete mít větší sklizeń. Rostlinu přivažte k tyčce, aby se Vám ve větru nepolámala. Důležité je i rajčata vyštipovat - vylamovat boční výhony. Vyrůstají mezi listy a z květů. Vyštipujte každý týden. Půdu kolem rajčat je dobré pravidelně kypřit a dostatečně zalévat. Pokud nemají dostatek vláhy, plody jsou malé nebo praskají.

Zalévejte jen ke kořenům, ne na listy (náchylnost k plísni).

Jakmile plody začnou červenat, nechávám listy jen v horní polovině rostliny, zbytek otrhám, aby k nim mohlo slunce.

Více zde: rajcata.com/...

někde jsem četl, že listy mají být pouze NAD plody, že spodnější stejně nejsou fotosynteticky aktivní. Dělám to tak, takže rostlinu odspodu postupně vyholuju, což zabraňuje i té plísni, která jde většinou odspod.

clayman - souhlasím. To vše platí pro tyčková rajčata. Pokud si pamatuji, tak u keříčkových jsem nikdy boční výhony nevylamovala, proto jsou keříčková. U keříčkových je vhodné odstranit spodní listy, které se dotýkají země.

mowla*
hodnocení

0x

Listy netrhat - jen je potřeba zaštipovat boční výhony...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]