Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata - plíseň?

Od: talleyrand* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Pěstuji v Praze na zahradě rajčata a letos poprvé se mi na nich odspodu objevují stále se zvětšující hnědé skvrny (viz foto). Neboť je týden do začátku sklizně, rád bych se zeptal, zda se dají po odříznutí špatné části konzumovat a zda má cenu je v této době ještě něčím stříkat. A o jakou chorobu se vlastně jedná. Děkuji za odpověď i podělení se o zkušenosti.

Honza

Rajčata - plíseň?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nejezte to, napadené plody vyhoďte celé. Určitě existuje postřik, ale jsem proti. Loni jsem raději vyhodil 2 obsypané sazenice. Letos to mám jen na pár plodech, takže ztrátu např 20% přežiju :)

doplněno 26.07.12 22:10:

vy to vidíte určitě lépe než já z obrázku, ale ten váš stav se mi loni probojoval až do stavu viz obrázek a to již plíseň je :)

viz: ireceptar.cz/...

Rajčata - plíseň? #2
talleyrand*
hodnocení

díky, ale ted jsem se opakovane dočetl, ze jde asi o nedostatek vápníku u rostlin. takže asi ne plísen. tak nevím...

Ano, je to nedostatek vápníku. Doporučovala bych postřik na list přípravkem, který dostanete zakoupit. Plody nebudou chutné, nejedla bych je. Dodáním vápníku postřikem na list - asi 3x v týdenním odstupu by měly být další plody zdravé.

doplněno 26.07.12 22:28:

Nedostatkem vápníku trpí i papriky. Většinou to způsobuje nadměrné hnojení dusíkem, nebo i nedostatečná zálivka. Zkuste si koupit přípravek Harmonie vápník, k dostání všude, kde prodávají hnojiva a postřiky na rostliny.

doplněno 27.07.12 09:53:

Harmonie vápník můžete použít. Konzumovat dobře umyté plody můžete jakmile dozrají.

takhle vypadá málo vápníku, je to poznat i na listech viz obrázky: yaraagri.cz/...

Rajčata - plíseň? #3
talleyrand*
hodnocení

to foto co jsem uvedl je extrém, všechny ostatní plody mají příznaky jako na obrázku od vás signalizující nedostatek vápníku. ted tedy otrhám celou nakazenou urodu a zítra koupim ten postrik s vápníkem. můžete mi ale poradit jaký, případne v jakém typu obchodu ho sezenu (bauhaus...?) každopádně vám děkuji za odpovědi, jsem velmi mile překvapen vaší pohotovostí i znalostmi.

suchy*

Wuxal Calcium- listové hnojivo s obsahem vápníku,aplikuje se postřikem a účinky se projeví velmi brzo.

talleyrand*

a po jak dlouhé době po aplikaci se plody mohou konzumovat?

talleyrand*
Ještě poslední dotaz - nemohu v praze sehnat wuxal (nevíte kde?), ale v hornbachu mají Harmonie vápník. Myslíte, že lze použít, máte zkušenost?
jestli jste z prahy, tak bych neváhal a vypravil se do prodejny semena vaněk. semena-vanek.cz/...
kdyžtak jim zavolejte, jestli mají otevřeno. je to vedle tržnice. optimální je vzít i napadený plod či rostlinu a poradí vám, co tomu chybí či přebývá a doporučí vhodný zásah. pokud vám nepomůže tohle místo, tak už mě moc lepších nenapadá.
pak ještě možná uspějete v kytkách v biskupské, ale toho vanka mám jako jistotu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]