Nejste přihlášen/a.
Ahoj, má někdo z vás zkušenost s pěstováním ananasovníku zasazením horní "růžice" koupeného ananasu? Viděla jsem v televizi jak na to, zkusila jsem zasadit jeden hořejšek ananasu, ale po týdnu to shnilo. Prostě se to nechitlo. Četla jsem, že v průměru se chytí jeden z pěti. Také jsem četla, že ananasovník roste docela rychle, samozřejmě potřebuje hodně prostoru, a po pár letech i plodí, sice ne anansy jako z obchodu, ale ano, plodí.
Ano, mně se jednou jedna růžice uchytila. Už ji nemám, odešlo to s množstvím jiných pokojovek v době mé nemoci. Televizní návod neznám.
Vybírala jsem ananasy se zdravou a čerstvou růžicí. Nic zaschlého. Růžice se opatrně vykroutí. Ten kousíček, co by měl přijít do země, je strašně krátký, tak jsem to vlastně na zeminu pro pokojovky jen položila. Před vyvrácením jsem okolo napíchala špejle. Květináč jsem dala do igelitového sáčku, nahoře ta dvě ucha od sáčku jen lehce zavázala, aby dovnitř šlo hodně vzduchu. Nalila jsem vodu do růžice, protože bromélie se zalévají do růžice. Ze tří pokusů jeden vyšel.
Tak ať se vám to taky podaří.
Má-li rostlinka dost tepla a světla, doroste ananas i "jako z obchodu"...
Uřízneš vrcholovou růžici listů (nesmí být suchá ani nahnilá), případně okrájíš dužinu okolo a necháš řez zaschnout. Pak zasadíš do lehké půdy (substrát s pískem), dáš do stínu a počkáš, až zakoření (vyrazí nové listy). Zakořeněná rostlina má ráda světlé stanoviště a dostatek vláhy (lze zalívat i doprostřed růžice), prostoru potřebuje tak cca metr v průměru.
jak jsem slíbil, tak plním a zkusím přidat pár fotek od sklizně po zavodnění. Ještě doplním, že lepší úspěšnost zakořeňování je v létě, v zimě jsou většinou ananasy namrzlé, takže ikdyž vypadají krásně, tak dost často už mají svůj lepší čas za sebou , ale teď je léto, takže by problém být neměl.
opravdu krasa nebeska ja ho mam 5 let z materi rostlinky mam 5 odmlatku a jsou tak 30cm dlouhe to je asi malo nekde delam chybu zalevam hnojim mluvim i vyhrozuji ale marne jsou stale male prirustky ale vam gratuluji
Jéj Děkuji vám moc! Zítra se dám do činu
Mimochodem, krásný ananasovník... Myslela jsem, že plodí déle, a když už, tak menší plody. Ještě si vás dovolím vyzpovídat. Nepěstujete náhodou i nějaké další exotické "krasavice"?
Já jsem si nyní vypěstovala rostlinku z pecek pomeranče, citrónů a manga. Jsou to zatím nedávno vyklíčené rostlinky, ale doufám, že mi z toho jednou vyroste něco víc. Nemáte i s něčím takovým zkušenost? Děkuji moc!
)
Jéjda já blbá nevykroutila růžici, ale odřízla jsem jí asi tři cm pod růžicí a pak ořízla. Z ananasu nejdou trhat listy, ale z prostředka docela jednoduše. Myslím, že je to anans pěkně naprd, protože mi začínají hnědnout listy! To se asi nechytí, ale shnije
Pak nezbývá nic, než zkusit znovu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.