Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování ananasovníku

Od: sabinash odpovědí: 14 změna:

Ahoj, má někdo z vás zkušenost s pěstováním ananasovníku zasazením horní "růžice" koupeného ananasu? Viděla jsem v televizi jak na to, zkusila jsem zasadit jeden hořejšek ananasu, ale po týdnu to shnilo. Prostě se to nechitlo. Četla jsem, že v průměru se chytí jeden z pěti. Také jsem četla, že ananasovník roste docela rychle, samozřejmě potřebuje hodně prostoru, a po pár letech i plodí, sice ne anansy jako z obchodu, ale ano, plodí. ;)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, mně se jednou jedna růžice uchytila. Už ji nemám, odešlo to s množstvím jiných pokojovek v době mé nemoci. Televizní návod neznám.

Vybírala jsem ananasy se zdravou a čerstvou růžicí. Nic zaschlého. Růžice se opatrně vykroutí. Ten kousíček, co by měl přijít do země, je strašně krátký, tak jsem to vlastně na zeminu pro pokojovky jen položila. Před vyvrácením jsem okolo napíchala špejle. Květináč jsem dala do igelitového sáčku, nahoře ta dvě ucha od sáčku jen lehce zavázala, aby dovnitř šlo hodně vzduchu. Nalila jsem vodu do růžice, protože bromélie se zalévají do růžice. Ze tří pokusů jeden vyšel.

Tak ať se vám to taky podaří.

mowla*
hodnocení

2x

Má-li rostlinka dost tepla a světla, doroste ananas i "jako z obchodu"... ;)

Uřízneš vrcholovou růžici listů (nesmí být suchá ani nahnilá), případně okrájíš dužinu okolo a necháš řez zaschnout. Pak zasadíš do lehké půdy (substrát s pískem), dáš do stínu a počkáš, až zakoření (vyrazí nové listy). Zakořeněná rostlina má ráda světlé stanoviště a dostatek vláhy (lze zalívat i doprostřed růžice), prostoru potřebuje tak cca metr v průměru.

hodnocení

2x
osobně mám lepší zkušenosti se zakořeněním ve vodě. jak je psáno výše, ukroutím růžici, odříznu ten kužel, který byl uvnitř té části, co se jí, aby byla růžici rovná těsně pod spodní hranicí listů. potom oškubu jednu nebo spíš dvě řady listů (objevíte pod nimi čekací kořínky) a občas se těch listů uškube i víc (určitě se snažím zlikvidovat ty procvaknuté cedulkou, protože rády chytají plíseň).
nic nenechávám zaschnout, rovnou ukroucené, odříznuté a oškubané posadím do skleničky (funguje lépe) nebo kelímku od jogurtu, průměr volím tak, aby růžice seděla tak, že pod ní jsou tak 3-4 cm místa. naliji vodu aby růžice byla namočená do úrovně spodní řady ponechaných listů nebo o trošku méně. pak už stačí jen kontrolovat vodu, většinou do týdne nejhůř dvou uvidíte, jak kořínky začnou růst (v lepším případě po celém obvodu, v horším jenom někde). do země sázím, když se kořeny začnou kroutit na dně sklenice, ale jde sázet i dříve. (úspěšnost je tak 4 z 5 pokusů, ale je potřeba vybírat plody s růžicí ze které nejdou volně vytahovat středové listy).
sklenice má oproti kelímku výhodu v tom, že je vidět jak se postup daří, nemusí se s rostlinou manipulovat, aby se dalo kontrolovat. pokud se objeví velké zakalení vody nebo začnou listy ohnívat, je potřeba rostlinu omýt, postižené části odstranit a postup opakovat. ananas je docela odolná rostlina, takže zakoření i že zbytku růžice, že které jsou odstraněny všechny listy, jenom mu pak trvá déle, než se vzpamatuje do.pořádné formy. sklizeň lze očekávat po dvou či více letech podle toho o jaký ananas se jedná - baby plodí dříve a i průměr rostliny je.menší (délka listů kolem metru) u velkoplodých je to spíš tři roky a velikost ke dvěma metrům. záleží také na.tom, zda zasazená růžice roste ze svého středu, nebo jestli hodí boční výhon a původní růžice odumře (ve druhém případě nastane plodnost později).
zkusím vložit obrázek co jsem teď telefonem cvaknul na okně, je to dvouletý baby ananas tak týden před sklizní. zkusím zítra nebo spíš v pátek pohledat pár fotek z loňské sklizně a zakořeňování v různých fázích.
držím palce, ať se dílo podaří.
doplněno 25.07.12 20:48: no píšu tam ke konci, že je dvouletý, ale je fakt, že je napěstovaný z čerstvě sklizeného, který si nepocestoval pár tisíc kilometrů, neodpočíval v chladicím boxu a tak nepotřebuje tolik doby na.rekonvalescenci a roste jako divý. u toho z obchodu bych čekal, že zaplodí spíš až třetí či čtvrtý rok. ale ty menší plodí dřív a baby se i snáz ujímá a nezabere tolik místa.
Pěstování ananasovníku
sabinash
hodnocení

Perfektní *palec*! Děkuji moc, o tomto způsobu jsem neslyšela ani nečetla. Jakmile koupíme ananas, určitě vyzkouším a dám vědět! Ještě otázečka (doufám, že jste to nenapsal), kolik let má tento ananas na fotce?

sebod*
25.07.12 21:39

theofil *palec**ua*

hodnocení

2x

jak jsem slíbil, tak plním a zkusím přidat pár fotek od sklizně po zavodnění. Ještě doplním, že lepší úspěšnost zakořeňování je v létě, v zimě jsou většinou ananasy namrzlé, takže ikdyž vypadají krásně, tak dost často už mají svůj lepší čas za sebou :(, ale teď je léto, takže by problém být neměl.

Pěstování ananasovníku #2
ilonkaa*

opravdu krasa nebeska ja ho mam 5 let z materi rostlinky mam 5 odmlatku a jsou tak 30cm dlouhe to je asi malo nekde delam chybu zalevam hnojim mluvim i vyhrozuji ale marne jsou stale male prirustky ale vam gratuluji

xx*
hodnocení

Jéj:) Děkuji vám moc! Zítra se dám do činu :) Mimochodem, krásný ananasovník... Myslela jsem, že plodí déle, a když už, tak menší plody. Ještě si vás dovolím vyzpovídat. Nepěstujete náhodou i nějaké další exotické "krasavice"? :) Já jsem si nyní vypěstovala rostlinku z pecek pomeranče, citrónů a manga. Jsou to zatím nedávno vyklíčené rostlinky, ale doufám, že mi z toho jednou vyroste něco víc. Nemáte i s něčím takovým zkušenost? Děkuji moc! :))

no na pomeranče a citrony tu jsou určitě větší experti. ty ze semínek se většinou používají jako podnože na které se roubují ušlechtilé odrůdy. ale na druhou stranu i pokud na nich nic neporoste, což dopředu nejde vyloučit, tak to jsou hezké kytky :) a dají se pěstovat v rozumné velikosti i v bytě.
s mangem je to horší, to není úplně pokojovka tedy pokud nemáte dost prostorné a vysoké pokoje, protože to je strom jako hrom, ale když pere sluníčko, nebo prší, tak se pod ním dobře schovává :) takže tady bych moc úrodu neočekával, ale zase jako malá kytka je to hezké.
v rozumné velikosti se dá pěstovat třeba karambola nebo maracuja, tu teď používám v práci místo žaluzie proti sluníčku :)
no a osobně jsem si zamiloval acerolu. krásně růžově kvete, když se nenechá sežrat červcům nebo jiným potvorám, tak má pěkně červené třešním podobné suprově kyselé plody a je to stálezelené křoví, které jde pěstovat podle velikosti okna. akorát nemá ráda zimu, takže kolegyně, která jí v zimě otuží na otevřeném okně, když je venku 10 pod nulou, není úplně to pravé ořechové a kytka se tak odebere do věčných lovišť.
sabinash
hodnocení

Jéjda já blbá nevykroutila růžici, ale odřízla jsem jí asi tři cm pod růžicí a pak ořízla. Z ananasu nejdou trhat listy, ale z prostředka docela jednoduše. Myslím, že je to anans pěkně naprd, protože mi začínají hnědnout listy! *bum*To se asi nechytí, ale shnije :( Pak nezbývá nic, než zkusit znovu...

dana*

Dobry den nemate na prodej ananas baby?DikyDana

hodnocení

1x

Theofile, hluboce před Vámi smekám. Vy jste snad zahradník od Boha. Vám by asi zakořenila a rozkvetla i násada od vidlí!*palec*Jaga.

denisen
26.07.12 20:03
hodnocení

Pompo *hej* :)

hodnocení

0x

třeba zde - blog.ncufov.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]