Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy odstřihnout lilie po květu?

Od: delta® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, poraďte prosím... Když mi odkvete juka a lilie, kdy mám odstřihnout ty stvoly po odkvětu? Díky. :(

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Odstřihněte po odkvětu, aby se netvoříla semena a rostlina se zbytečně nevysilovala. U lilií střihejte těsně pod květem. Zbytek listů potřebuje k výživě cibule.

hodnocení

1x

U všech cibulovin tedy i u lilie ponechejte co nejdelší část stonku dál na záhonu... stvol bude umírat a cibule z něj vytáhne všechny živiny pro příští rok. Pokud je budete pravidelně stříhat až u země nemusí pak další rok kvést.

doplněno 26.07.12 11:00:

u tulipánů je to snad i v návodu na pěstování, u lilií to dělám stejně a kvetou jak praštěné každý rok - na jednom stvolu klidně 20 květů. U nových cibulí bylo tak 5-8 květů, takže to není úplně tak odrůdou :)

Dělám to jako Clayman. Po odkvětu ustřihnu jen pod odkvetlou částí, ty stonky nechám. Moji lilii jsem dostala před několika lety jako maličkou cibulku. Nekvetla, až loni - 1 stonek, 9 květů. Letos už 2 stonky a přes 40 květů celkem.*palec*A to jsem při okopávání ještě 2 poupata zadkem urazila. *smich*

Ještě se zeptám - snacha mi říkala, že lilie by se měla zhruba každé 4 roky přesazovat, protože tam, kde roste, už má vyčerpané živiny. Je to pravda? Jaga.

Kdy odstřihnout lilie po květu?
Ano, maji se presazovat po nekolika letech, ale v podstate staci vykopat, probrat cibulky, malinke vyhazet, pridat hnojivo a vratit... kazdopadne nove misto je vzdy lepsi.

Dobrý den Jago. Kytka, je to nádherná. Lilie, kvete až kolem třetího roku, tak jí dát nejméně další tři roky, aby nás potěšila, svojí krásou. Nechala bych lilii na jednom místě, tak dlouho, dokud bude kvést a mít stále velké a pěkné květy. Když budou růst, stále nové a nové stvoly a bude kvést, tak není důvod, jí přesazovat. Musíme je ale hodně hnojit, aby měla sílu. Po několika letech úspěšného kvetení, pak bych jí teprve vyndala ze země, rozebrala cibulky a největší nasadila jinam. Je to jen můj názor.

hodnocení

0x

Dobrý den. Hned, jakmile květ celý odkvete. Ustřihne se dole u země celý stvol.

doplněno 16.07.12 02:06:

Lilie. Stříhám je i do vázy, Jakmile odkvetou, odstřihnu stvol také až u zeně.

eee
hodnocení

0x

Lilie po odkvětu stříháme až u země. Potřebují nohy v chladnu, hlavu na slunci, obrazně.

Základem pro úspěšné pěstování je udržovat cibule v chladu, zatímco květy stojí na slunci. Takové podmínky zajistíme, pokud zem přikryjeme mulčí a spolu s liliemi pěstujeme nízké trvalky nebo letničky, jež cibule lilií ochrání před horkými paprsky. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujeme a po odkvětu stonek odřízneme až u země. Na zimu je dobré cibule chránit před mrazem vrstvou mulče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lilie po odkvětu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]