Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Choroba rajčat

Od: jirulka odpovědí: 4 změna:

Na spodku některých rajčat se objevily tyto skvrny. Je to taková suchá neplesnivá rýha. Poradí mi někdo o co jde a co s tím, aby se to nestalo dalším rajčatům? Listy jsou v pořádku. Děkuji

Choroba rajčat

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Vzhledem k tomu, že listy jsou vpořádku, mohlo by to být toto:

Černé skvrny na plodech rajčat, jsou velmi častým poškozením. Černé skvrny způsobují dva druhy onemocnění, které jsou si svými příznaky velmi podobné. Jedním z nich je terminální nekroza plodů rajčat.

Terminální nekróza plodů se objevuje převážně u rostlin pěstovaných pod sklem nebo folií (ve sklenících, fóliovnících). Skvrny mají nejprve vodnatý charakter a objevují se u nezralých i dozrávajících plodů kolem čnělky. Později tmavnou až zčernají. Příčinou tohoto onemocnění je nerovnoměrná zálivka a nevyvážený poměr živin v půdě. )

www.chovatelka.cz

doplněno 13.07.12 20:18:

Choroby rajčat _ černé skvrny na plodech rajčat - Chovatelka.cz

hodnocení

0x

Na prvním rajčeti je rýha způsobená nedostatečným opylením. Podle mne rostliny trpí nedostatkem vápníku, trpí na to i papriky. Všechny postižené plody otrhejte. To je můj názor.

doplněno 13.07.12 23:26:

Nehnojíte rajčata hnojivem s vyšším obsahem dusíku? Já bych použila postřik v 1 týdenním intervalu - Wuxal kalcium.

doplněno 17.07.12 13:42:

Zkušenosti s tímto přípravkem nemám, ale podle složení by vám měl pomoci. Zároveň by jste už letos neměla ničím rajčata přihnojovat.

doplněno 18.07.12 15:53:

Postřiky by jste měla ještě zopakovat, jeden možná nepostačí.;)

jirulka
hodnocení

Tak jsem ten wuxal nesehnala, ale koupila jsem toto : agromanualshop.cz/...

Myslíte, že je to vhodné? Vápník tam je.

Udělala jsem postřik dle návodu.

jirulka
hodnocení

Moc děkuji!

udělala jsem ten postřik na listy - dle návodu a teď už jen čekat , zda se nové nemocné plody znovu neobjeví. Všechny napadené jsem otrhala a vyhodila.

ničím už hnojit nebudu.

díky moc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]