Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes mě soused na zahradě zastavil a že "musím" skácet 50let starý ořech, že mu škodí kořeny na jeho pozemku a nerostou mu tam stromky. Strom je od hranice pozemku 2 metry. Vím že se nedávno řešili sousedské vztahy, že si smí soused ostříhat větve přesahující na jeho pozemek - proti tomu nic nemám. Jde mi o to, abych dotyčnému vysvětlil, že strom kácet nebudu podle zákona (xy). Nechci dělat sousedovi potíže, ale strom dává veliké ořechy a je zdravý. Má otázka a prosba zní může po mně něco takového soused žádat? Zahrada je dědictví po zemřelém tchánovi. Děkuji za odpověď Šamánek
Cože?! Co to je blbost. Ořešák škodí stromkům souseda?! Toto jsou věčné spory o ničem.Takoví lidé by měli bydlet ve městě a ne na vesnici. Kácet nemusíte nic.50 let u ořešáku není žádný věk. Soused je asi padlej na hlavu.Kam si ty stromky nasázel? Hned pod ořech? To se nedivím,že mu nejdou.
Ořešák dělá hlavní kořen přímo pod sebe.Nebere vodu okolo jako třeba bříza. Uvědomte si,že neděláte potíže sousedovi Vy,nýbrž on Vám. Některým lidem prostě nedochází,že příroda neuznává lidské hranice,takže listí jehličí,kořeny či větve často překročí hranice sousedního pozemku.Já tohle nikdy neřešil.
Kvůli Ořešáku mu nerostou jeho stromky? Já se picnu.Tohle jsem ještě neslyšel..To asi nebude ořešákem,ale spíše pěstitelem...Řekněte mu,že ořešák kácet nechcete a že ořešák stromům neškodí.
Prosím o né tak jednoznačný názor.Máme podobný problém.Strýc , který již nežije nasadil k naší hranici asi před čtyřiceti léty tři ořešáky kolem 2m.daleko. Stromy zatím narostly a nám začal problém.Větve přesahují víc než 10m.přes hranici , zvedají základy našeho stavení.Jak jsem tak vyrozumněl ,je to nakonec můj problém-větve odstranovat, kořeny ovšem nejdou , listí plný dvůr , střechy .Podle Vás na stromy nesahat a jen čekat až kořeny dokonají své? Opravdu zajímavý názor.Pokud budu, jako důchodce stromy prořezávat nezvládnu to , když si sjednám pomoc-firmu-zaplatím.Nezdá se mi to až tak spravedlivé a jednoznačné ,jak vy to vidíte. Mečík.
Podle mého názoru Vám nikdo nic takového přikázat nemůže. Dejte si ale pozor, jestli soused neuspěje, může Vám onen ořešák nenápadně poškodit tak, že uschne a pak ho sám rád porazíte. Takže hlídat. Pokud najdete v kmeni malé navrtané otvory, je už prakticky na záchranu pozdě.
doplněno 04.07.12 13:16:Možná by bylo dobré souseda nenápadně, mezi řečí varovat, že pokud se se stromem stane něco nepřirozeného, podáte trestní oznámení na neznámého pachatele. Zahubit úmyslně něčí strom (někdy i svůj vlastní) je trestný čin.
Zdá se mi trochu nelogické a sobecké porazit sousedův strom jen proto, abych mohl zasadit svůj.
Dobrý den.
Ořešák má kořeny, které zasahují do šířky dle velikosti koruny, pokud je tedy od plotu dva metry, neměl by to být problém. Předpokládám, že své stromky bude sázet také alespoň dva metry od Vašeho plotu. Měla by to být dostatečná vzdálenost.Je žádoucí stromy spíše zachovat než je kácet. Zkuste se se sousedem ještě domluvit a třeba mu nabídnou část úrody (na vánoční cukroví).
JInak myslím, že žádný zákon, aby Vás donutil vykácet strom není. Za předpokladu, že neohrožuje bezpečnost majitele sousedního pozemku.
Máme podobný problém - soused má velikou neudržovanou zahradu plnou kopřiv a bodláčí. Roste mu tam ohromný ořech, on ani plody nesbírá, odnášejí mu je ve velkém vrány. Je to podívaná, jak lítají pryč a každá v zobáku ořech.
Kořeny nám nevadí, strom je dost daleko od našeho pozemku, ale vadí mi hromady listí, které vítr z jeho ořechu donese na naši zahradu, do mých záhonků. Nehádám se ale s ním, vyhrabu to a co nadělám. To bychom byli neustále ve při.
Tak si spíš myslím, jestli mu také nevadí to listí. Až se stromu spadne, domluvte si vstup na jeho pozemek a shrabte to, co z Vašeho stromu spadlo. Bude vidět, že jste slušný, máte zájem o to udělat po sobě pořádek a ty kořeny už taky třeba bude brát jinak. Jaga.
Takze jinymi slovi vam rika,tay pokacej a ja budu pestovat.Pokudujiz orch roste,ma nejakou hodnotu,plodi,musi se soused prizpusobit a pestovat co mu tam jde.Neskutecny clovek.Zeptam se jeste a ty koreny jsou nejak na vrchu videt?Spis oresak vrha stin a ve stinu u nic neroste.Podivejte se na to takhle,kdyz koopite zahradu,kde bude sousedova prilehla budov,kde bude stin,take mu nereknete,zbourejte to,ja jsem tady a chci pestovat rostliny,ktere vyzaduji slunce.Ja vim,je to jen podobne,budova nema koreny.Klidne mu reknete,ze to neni koreny,ale stinem a ze je logicke,ze stromy se sazi na urcitou vzdalenost,pocitaje od vaseho stromu a je uplne jedno,na ci zahrade.Vubec vas nemuze k tomu nutit.
Děkuji za rady, kořeny na povrchu nejdou vidět. Spíš si myslím že mu jde o to aby neměl stín a rostli mu tam švestky (má celý sad a jen jedné u stromu se nedaří). Zjistil jsem na netu že strom má kořen který jde do hloubky a né do šířky! Tak si sním promluvím že kořen pokud mu vadí může useknout na hranici svého pozemku v období vegetačního klidu - což je i v zákoně. Spíš mu vadí listí ze stromu a tak ho chce celý shodit což mu nevíjde
děkuji za odpovědi a ať se vám podobné peripetie vyhýbají
děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.