Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uchovat sadbu cesneku do zimy

Od: jarka01* odpovědí: 6 změna:

prosim zda nekdo nevi jak uchovat cesnek koupila jsem si cesnek palicak, a chtela bych ho zasazet na podzim je mozne ho nejak ulozit aby mi vydrzel a nevyseptal?Je mozne ho zamrazit?Diky za odpoved

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalov*
hodnocení

3x

To co jste si patrně koupila je tzv. "řezaný česnek". Bývá s delšímy a ještě zelenými stonky a slupky stroužků a suknice palice jsou silné a měkké,živé. U tohoto česneku nejsou ještě úplně vyzrálé stroužky.Jedná se o česnek k rychlé spotřebě a nikolik k uskladnění.Stroužky nemají ještě načerpaných dost zásob a nemá smysl se pokoušet ho sázet. Radši ho snězte. Sadbový česnek se neuskladňuje.Je ozimý.Sází se na podzim,takže se po usušení a případném namoření hned ten podzim sází. K sadbě si kupte tedy paličák až po letošní sklizni.Nevím jak jinde,ale my ho máme ještě na poli...Musí to být ale opravdu ten tzv. "český" a nebo ruský klon,kterému se říkalo "ruský či rusák" (mimohodem velice odolný,mám ho ještě po dědovi,byl zahradník). Stroužky už mají suché slupky...Ostatní druhy česneku nejsou vhodné do našich klimatických podmínek...česnek pěstujeme přes 30 let ve velkém. Poslední roky jsem i navyšovali sadbu kvůli doslova masové poptávce...sadbu nekupujeme (máme spíše špatné zkušenosti),rozpěstováváme si svou.Napište mi do vnitřní pošty,chcete-li.;)

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den,

musí být umístěný v suchém prostředí,tím ho ochráníte především před napadením plísní. Není ovšem nutné, abyste česnek skladovali ve vyloženě chladném prostřed, stačí 15 °C. Česnek musí během svého uskladnění rovněž. větrat. Ideální je, když jej volně uložíte do otevřené papírové krabice.

mowla*
hodnocení

1x

Strčit do chladna, sucha a temna - ale z mražáku už ho dáte s úspěchem maximálně do polívky, guláše a nebo něčeho podobného.

hodnocení

1x

Dobrý den. Naše babička s úspěchem přechovávala drahé cibulky na sázení v papírovém sáčku v lednici ve dvířkách. Cibulky jsou v suchu a chladu, kolem 4 stupňů. Jde o to, kolik česneku potřebujete na sázení. Česnek a mrazák. Jakmile něco živého, přejde mrazákem, kde je -18 stupňů, tak je s dalším životem konec. Vyndáním česneku z mrazáku a necháním volně rozmrazit, stává se z něj břečka. Jen můj názor.

jarka01*
hodnocení

moc vam vsem dekuji za odpovedi *srdce*kazda rada je poucitelna ale necham az budu vyndavat z moji zahradky ten muj diky*stop*

jirbar*

Pokud budete vyndávat. O česnek se teď rádi postarají jiní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]