Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ornithogalum dubium žloutne a měkne - proč?

Od: eirene* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Před asi týdnem jsem dostala rostlinu Ornithogalum dubium. Na netu jsem se dočetla, že potřebuje hodně slunce, tak jsem ji dala na okenní parapet za okno. Rostlinka má stále pěkný oranžový květ, který postupně ještě teď rozkvétá, ale listy začínají na krajích žloutnout a u stonku jsou úplně měkké. Včera večer to bylo v pořádku, byly jen trochu žluté, ale dnes ráno jsem si všimla, že květ je celý nakloněný a dole také měkký. Můžete mi prosím někdo poradit, co s ní je a jak se o ni starat, aby mi vydržela? Nikdy před tím jsem takové květiny neměla, pěstuji pouze běžné pokojové. Moc děkuju.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobry den,nepremokrila jste rostlinku?Nebo prudky precho na slunce ze tmy?ASi bych urizla kvet a dala do polostinu,pripadne presadit,dat hodne drenaze,zalivka minimalne.vzdy z misky vylit vodu.

eirene*
Dobrý den, děkuji za rady, zatím jsem květ podepřela tyckou, aby se nezlomil a až přijdu z práce, muzu ji presadit. Mám ale bud obyčejnou hlínu ze zahrady nebo substrát na pokojove rostliny. Bude ji to stačit? Drenáž jsem nikdy nepoužívala ani nevím, jak na to. Květ se mi zatím řezat nechce, stále rozkvétá. Spíš mám podezření na průvan, protože v pokoji je vlhko a já musím mít porad přiotevřené okno. A navíc jsme včera stehovali, takže byly cele odpoledne otevřené i dveře a trochu to profukovalo. Za tu dobu, co ji mám, jsem zalevala pouze jednou, asi 3 dny zpátky. Ano, hlína je vlhka, ale nijak přehnaně. Uvidím, jak bude vypadat, až se večer vrátím z práce.

Drenaz se dava asi hrst kaminku na dno kvetinace,muze se dat nasledne trochu pisku.Substrat pouzijte radej na sukulenty-kaktusy a podobne.Zemina ze zahrady neni vhodna,musela by jste aspon smichat z hrubym piskem,ulomky cihel,proste drt.Vhodne je i pripraveny substrat proparit,nebo projet v mikrovlnce.Zalevejte tak,ze rostlinu prolejte,nechte odteci vodu ,vylijte a pak nechte zas do uplneho vyschnuti,nebo proste udrzovat jen lehce vlhke.verim,ze je vam lito kvetu,ale ten zaroven odebira silu rostline.

doplněno 23.06.12 11:16: jeste doplnuji,do substratu bych dala jen jemnounkou drt,muzete pouzit i substrat na pokojovky a pridat drt.Nekdo pestuje tuto kvetinu i venku na zahonu a na podzim zase presadi domu,prestane zalevat.Pruvan nevim,ale s kombinaci vlhka mozna.odstrante korinky,pokud budou nejake zahnile.
eirene*
hodnocení

Děkuji moc. Když jsem přišla z práce, rostlina vypadala pořád stejně, listy byly měkké tak do třetiny své délky od stonku. Přesadila jsem tedy do nového substrátu. Když jsem rostlinu vyndavala z původního květináče listy a nechtěně i květ (ono to pro ni bude možná lepší) se úplně oddělily, zbyly pouze dva, které vypadají nové a ne tolik měkké. Květináč byl plný kořínků, tak jsem ty z nejvlhčích míst odstranila a zbytek dala do nového substrátu. Květ jsem zatím zapíchla těsně vedle listů, třeba to k něčemu bude. Mám teď po přesazení rostlinku zalít nebo ji nechat chvíli bez vody? Přemístila jsem ji dále od okna, aby na ni nešel tolik ten průvan a uvidíme.

Uvidite,snad se vzpamatuje.zlejte ,aby se dostala zemina,ke vsem korinkum a nechte byt nejaky den,udrzujte jen vlhke.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]