Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradíte mi někdo ideálně stálezelený keřík nebo klidně i stromek, který by přežil na slunném stanovišti, kde v létě bývá opravdu velký úpal? Jedná se o jihozápad. Nemusí být ani kvetoucí, spíš mám představu něčeho bohatého, ne příliš vysokého, protože se jedná o prostor před domem, takže nic, co by vyrostlo do několika metrů. Děkuju.
doplněno 22.06.12 11:26:Děkuju všem, kdo odpověděli. Na net jsem se dostala až teď, hned to jdu studovat.
Důležitou otázkou pro rozhodování je, zda můžete keři i v době největšího horka zajistit dostatek potřebné vláhy (zpravidla v kombinaci s kvalitní zeminou), nebo zda zda má keř kromě slunečního úpalu snášet i sucho.
První možnost (horko s dostatkem vláhy) vám dává velmi širokou možnost výběru - s výjimkou ryze stínomilných druhů téměř neomezenou.
Druhá možnost omezuje váš výběr na suchomilné (xerofytní) druhy, které většinou dobře snášejí i méně kvalitní půdy. Z takových velmi odolných keřů já osobně preferuji především hlošinu úzkolistou(Eleagnus angustifolia) - po zakořenění je to opravdový nezmar, který roste i na haldě hlušiny. V době květu (konec května) sladce omamně voní. Přirozeným růstem má tvar "běžného" keře, dá se však vytvarovat i do podoby nižšího stromu. Z dalších velmi odolných listnatých dřevin se mi osvědčil netvařec (Amorpha fruticosa) s exoticky vyhlížejícími květenstvími temně fialových kvítků, které lákají motýly snad ještě lépe než známá komule (Buddleia). Není náhodou, že hlošina i netvařec jsou často vysazovány na náspy a svahy kolem dálnic, kde v létě panují velmi drsné teplotní podmínky (sluneční úpal, vedro a sucho) a v zimě naopak dřeviny trpí mrazem. Chcete-li něco "exotičtějšího", nezapomeňte na tamaryšek (Tamarix) - jeho subtilní jemné větvičky i drobné růžové kvítky vypadají velmi křehce, v odolnosti proti suchu (i proti zasoleným půdám) ho však málkodo předčí.
Ani jeden z výše uvedených keřů sice není sálezelený (ty, které mě napadají - např. Euonymus fortunei, Ilex, Berberis julianae, Buxus... - zpravidla vyžadují o trochu více vláhy), přesto je doporučuji ke zvážení.
Nevieme presne, ako veľký priestor je pred domom, ale zo stálozelených by ste si mohli vybrať s niekoľkých druhov ihličnanov, pestovaných aj na kmienku, kde si už viete vybrať výšku dopestovanej koruny. Napr. Pinus strobus Radiata. Je to efektné, moderné a zaujímavé. Tiež buxus. Ak by nebola priorita vždyzelený, tak veľmi pekné sú dreviny s guľovitou korunou, javory, katalpa, previsnuté dreviny na kmienku.
taky mám s panašovanými listy a růžovou,ale je menší. Může se to stříhat k obrazu svému
doplněno 22.06.12 20:43:,,Jo Capalpa je drahá a jedna paní psala na jistém foru že jí půlka zmrzla,,U Sterkla stojí 1 300kš,,uvažovala jsem o něm
doplněno 22.06.12 21:43:záleží na velikosti stromečku ,ale je pěkná..
Dobry den,doporucuji pekny stromek Catalpu,ktera vylozene potrebuje prosluneny prostor a pusobi dobre jako solitera.Bud si muzete koupit stromek,ktery nevyroste velky,ma kulatou korunku a pekne zelene listy,je to druh NANA.Pak jsou kter vyrostou velke a nadherne bile kvetou a maji luskovite plody.Forma NANA,nekvete.ale hodi se do mensich predzahradek.Co se tyce narocnosti,chce trosicku teplejsi,podnebi,ale i v Podkrkonosi ji pestuji zdarne.Pokud mate opravdu velky prostor a potrebujete soliteruu ku stineni,sla bych do te kvetouci,moc se mi libi jak kvete a ma zvlastne zelene listy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.