Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vždycky koncem dubna až začátkem května si koupím malé sazeničky petúnií do truhlíků na okna. Zasadím je po 3 - 4 kusech, vhodně zkombinuji barvy, zalévám a občas hnojím Kristalonem. Až potud je vše v pořádku, ale dál mě to trápí. Petúnie pokaždé vyženou dlouhé klacky a dopadne to tak, že tyto třeba půl metru stonky jsou plné odkvetlých květů, suchých listů a na konci se smutně třepetá jeden či dva květy. Je to ošklivé. Slyšela jsem radu - tyto stonky krátit, ostříhat, aby se rostliny omladily a začaly pouštět nové květy na krátkých větévkách. To se mi ale také nelíbí, když ostříhám všechno, nezůstane mi v truhlíku nic kvetoucího, než pár listů a nevím, jak dlouho to potrvá, než se ostříhané rostliny zase zmátoří a začnou znovu kvést. Jak udržujete své petúnie vy, aby to hezky kvetlo a nebylo to jen plné klacků bez květů? Díky všem.:D
Já je hned koupené zaštípnu a jakmile poporostou bez milosti zaštípnu znovu , tím se pěkně sazenice rozkošatí- je fakt , že kupuji ale surfínie ,protože petůnky nechutně lepí, když vyštipuji odkvetlé květy .A mám vyzkoušeno, že petůnky častěji napadají nějaké choroby.
tady jedna z mnoha kvete docela naplno
Pěstuji také petunije a zaštipuju je průběžně jak obírám odkveté květy. Tím pak nejsou tak vyčouhlé a pořád kvetou.Nechce to je nechat přerůst. Pak opravdu nezbývá než je teď v srpnu sestříhnout a ony opět obrazí a pokvetou. Je fakt, že letošní počasí pro petunky není nic moc.Surfinie jsou lepší v tom, že se nemusí obírat odkvetlé květy.
Já petúnie skoro nehnojím, jen je hodně zalévám a zaštipuju suché květy, a stejně kvetou i rostou jak vzteklé. Pro mě jsou to snad jediné nezničitelné kytky na balkon.
Myslím, že byste měla šlahouny zaštipovat hned, jak dorostou na velikost, která vám stačí - uštípnete o pár centimetrů víc, aby se mohly rozkošatit, a jen ty šlahouny, které to potřebují. A kdykoliv jdete kolem, otrhat odkvetlé květy. Tím kytku podpoříte v dalším kvetení.
Já si letos v Obi koupila takovou tu sadu deseti sazeniček ve výlisku, vybrala jsem si plnokvěté petúnie, a kvetou strašnou spoustou nádherných květů, a šlahouny dělají znatelně menší než jiné.
Moje chyba je v tom, že zkraje, když se košatí a začínají kvést, je mi líto je zaštipovat. Říkám si: To bude květů, byla by to škoda. Ale ony se vytahují, rostou ty šlahouny a výsledkem je něco ošklivého, dlouhého, rezavého, se 2 květy na konci. Tak vám děkuji, asi to ostříhám teď. Všechno. Koncem srpna jedeme s dědou na dovolenou, syn má pečovat, ale jak ho znám, tak si s tím moc lámat hlavu nebude. Tak mu aspoň ušetřím práci. Dík za vaše rady. Zdraví Jaga.
Jago, to jsem ráda, že ses zeptala, protože já mám úplně stejný problém. Vždycky pěstuji muškáty a s petunkami jsem si vůbec nevěděla rady. Takže je zaštípnu. Když odkvetou, seberete jen květ, nebo uštípnete i s kalíškem nebo i se stonkem?
Žádná paráda!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.