Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám 3 venkovní ibišky. 2 fialové jsou v pořádku. Pak mám ještě bílý, plnokvětý, s krvavě rudou skvrnou uprostřed. Je méně rozšířený, lidé jej dost obdivovali.
Po letošních zimních mrazech, kdy jsem přišla i o několik dobře přikrytých růží, začaly na jaře ibišky pučet. Oba fialové jsou v pohodě, bohatě olistěné. Ten jediný bílý vyhodil asi na třech větvích zelené mladé lístečky. Ostatní větve zůstaly holé. Přesto jsem měla radost, že tam je život a že se keř vzpamatuje.
Jenomže: ty lístečky se objevily na keři někdy v květnu, od té doby nerostou, jsou pořád stejně maličké. Ostatní větve jsou holé.
Co mám s keřem dělat? Ráda bych, kdyby se vzpamatoval, ale nevím, jak na to. Ty lístky jsou jakoby mladé, vylouplé z pupenů, ale nerostou. Mám keř vykopat? /pořád se tomu bráním/. Právě tenhle bílý jsem měla nejraději.
Děkuji za případné rady. Jaga.
A takhle smutně to vypadá:
doplněno 16.06.12 11:38:Další pokus, pokud se nepovede, nebudu už experimentovat. Koupili jsme si nový fotoaparát a já s ním neumím.
Jago,pockejte jeste.Zkuste hodne zalevat a poradne prohlednout zda nema skudce.Ja jsem na dalku sledovala orezany Ibisek,ze ma porads stejne listy a nakonec mel na sobe cerne potvory.Bily s cervenym okem,ten prave mam nejradeji.Chapu vase obavy.
doplněno 16.06.12 22:36:Jeste se zeptam,ostrihali jste vse co je bez listi?Chce to cele srazit.
Děkuji za rady. Udělám, jak jste říkali. Nechám ho tam, zalévám, zkusím tu větvičku. Zbavit se ho nechci, kdybyste viděli, jak byl krásný. A teď...Jaga.
Konečně se mi to podařilo vložit. Vidíte to sami - pár lístků, které vypadají jak vyrašené na začátku května a kolem nic. Je mi z něj moc smutno. Přesto pořád čekám na zázrak.
Ibisek snahu ma,ale zrejme korenovy system roztrhal mraz,vyzivuji ho tedy koreny co zbyly neporusene.Proto,hodne srazit rezem a zalivka.Pozdeji bych dala trosku vyzivyi na list az plne rozvine.Neskodi rosit ker.
doplněno 18.06.12 10:48:Jeste,zakratila bych i zive vetve aspon o tretinu a zamazala voskem,jelikoz se strihanim je dost pozde.
Nemám zkušenosti s venkovními ibyšky, ale pokojových pár mám (asi 15). Pokud si ověříte, že větvičky nejsou zcela suché, zkuste je zastřihnout. Můžete i dost drasticky. Moje ibišky po takovém zásahu znovu hojně obrazí. Jestli máte pochybnosti, vyzkoušejte to napřed na jedné větvi. Samozřejmě všechno, co je skutečně suché, musí pryč.
Mílí rádci, tak jsem zase v koncích. Vzala jsem nůž a štěpařský vosk, že to suché vyřežu. Zjistila jsem ale ke svému údivu, že SUCHÉHO NENÍ VŮBEC NIC. Všechny větévky jsou ohebné, pružné, po seříznutí šťavnaté a uvnitř zelené. Jen ty listy na nic vůbec neraší. Už si s tím nevím vážně rady. Kdyby to bylo suché, pochopím to. Ale je to živé, zelené, přesto lístky nerostou. Teď už vážně nevím, co s tím. Asi to budu muset nechat a jen zalévat a pozorovat. Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala. Jaga.
doplněno 19.06.12 08:36:Mám to radikálně sestříhat i v tom případě, že ty větévky nejsou suché, ale živé?
Dobrý den,
radím tedy nestříhat a pozorovat. Je známo, že ibyšky rostou pomalu, možná se jen z nějakých důvodů zpozdil.
Mě vyrašil ibyšek také později než je obvyklé.
Zkuste okopat, přihnojit Kristalonem Start a dobře zalévat. Určitě ho nerušte, na to je vždy času dost.
doplněno 19.06.12 09:17:Ještě mě napadlo aplikovat kořenový stimulátor. Problém by mohl být v kořenech.Proto listy nerostou, nemají výživu z kořenů(poškozené,vymrzlé kořeny?.
Nic víc mě opravdu nenapadá.
V naší zahrádkářské osadě všichni pěstitelé ibišku mají stejný problém. Někteří ibišek nijak neupravovali a nové olistění je bídné. Jíní (nedávno) z ibišku odřezali všechny starší výhony a mají nové krásné přírustky. Já bych v době sucha ibišek zalévala a zkusila ho probudit vhodným pohnojením. Zkuste hnojení rozložit do 3 dávek co 14 dnů. Pokud to nepomůže, tak bych s ním nic dále nedělala, příští rok se určitě normálně zazelená. Jenom dodám, že pěstitelům letos hodně vymrzly růže. Některé moje růže vypadaly jak vymrzlé a některé uděly pár listků a opět zaschly. Všechny růže jsem zastřihla až u země, pečlivě v době sucha zalévala, již 2x v mírné koncetraci pohnojila a nyní růže po vydatných deštích začínají krásně růst. Pouze 1 neraší. Ten, kdo se unáhlil a růže vykopal, možná toho lituje. Mrazuvzdorné kiwi mi také zmrzlo. Také jsem ho zastříhla u země, vypustilo nový výhon a nyní krásně roste. Letos vás ibišek asi už květy nepotěší, ale důležité je, že přežilo holomrazy. Zda se rozhodnete pro radikální střih záleží na vás, já bych snad vystříhala jen pár starších větví.
Názory jsou od toho, aby se lišily. Moje ibyšky za sezónu dorůstají výšky 1,5 m (teda pokojové, ale on v tom zas tak velký rozdíl nebude) a v zimě je pravidelně stříhám na cca 20 cm. Po pár dnech vždy začínají rašit nové lístky a výhonky na místech, kde bych je ani neočekával. Letos už mají výhony zase cca 70 cm a kvetou jako divé. Takže já radím - stříhat. Pokud nemáte odvahu, zkuste si to napřed cvičně na pár větvích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.