Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Četla jsem na Poradně, vertikální pěstování. Tak jsem si řekla, že se zeptám, jak okurky nakládačky pěstujete.
Vyzkoušejte okurky pěstovat vertikálně. Stačí mít pár rostlinek nakládaček, nasazené v rovině. Je potřeba mřížka: Nevím přesný název, je to mřížka ze stavebnin, která se dává do betonu. Nebo stačí i starý díl s pletivem od plotu. Okurky se nasadí do řady, pletivo se dá podle řady okurek, šikmo se druhá strana pletiva, přichytí tyčkou. Okurky, které vyrostou, se navedou na pletivo a různě se prostrkují, na druhou stranu. Zalévá se jen řada okurek, ostatní listy zůstanou suché. Stojí to za to vyzkoušet. Okurky nedostanou tak rychle plíseň. ( nevím správný název) Jen můj názor.
3x
Jest-li jsem dobře pochopila, tak vaše konstrukce se skládá ze dvou dílů šikmo k sobě postavené a spojené. Tento způsob jsem použila pouze jednou, okurky prorostlé do středu se mi špatně trhaly. Já používám také betonářské pletivo. Podle velikosti pletiva zatluču do zěmě trubky (2 - 3) a k tomu přidrátuji to pletivo asi 20 cm od země. Teprve potom vysazuji předpěstované sazenice. Semena vysévám asi v polovině dubna po jednom do kelímků, okurky mají krásně prokořeněný bal. Podle počasí sazenice vysazuji ven na připravený záhon v polovině května. Takto předpěstované okurky dříve rodí a sklízím úrodu ještě před příchodem okurkové plísně. Okurky neošetřuji žádnými chemickými postřiky. Na zahradě nepoužívám žádnou chemii. Když nastane období plísně, tak ošetřené okurky rodí jen o něco málo déle. Pokud chcete i přesto, že plíseň útočí sklízet úrodu, tak je také dobré použít k výsadbě semen odolnější odrůdu. Jsou odrůdy, kterým po napadení plísní uschnou listy, které stačí odstranit a okurka pokračuje v dalším zdravém růstu. Pěstuji také okurky na vodorovně natažených špagátech v odstupu asi 15 cm od sebe. Pěstuji takto i salátovky, každý rok jsem s úrodou spokojená. Každý má svůj ověřený způsob pěstování. Semena vysetá na záhon do vyhřáté půdy okolo poloviny května rychleji klíčí, okurky lépe rostou, ale později rodí. Pěstuji okurky na pletivu z nedostatku místa, ale pěstované klasicky volně na záhoně mi přináší větší úrodu. Přeji velkou úrodu.
0x
Já pěstuji okurky nakládačky takto: Po 15. květnu zaseji semínka a když jsou větší dám 2m tyčku a postupně je uvazuji. Většinou nechávám v jedné jamce po dvou sazeničkách. Takže mám u jedné tyčky 2 sazeničky. Tyčky mi koupil syn jsou kovové potažené nějakou hmotou a na jednom konci jsou špičaté. Jsou přímo na okurky rajčata. Takto okurky dorůstají i do 2 m. Krásně se dají okurky sbírat. Dělám to takto už pěkných pár let. A z 45 sazenic mám zavařené 150 sklenic malých i velkých dohromady. Většinou okurky takto vydrží bez problému plodit do září. Jen má zkušenost. Ke konci nechávám okurky přerůst a pak nakládám močáky. Nikdy okurky nějak nevyštipuji.
Dobrý den. Domnívala jsem se, že okurku většinou se pěstují na velké ploše, podle našich sousedů. Chodí po poličku a sbírají pod listy okurky. Pěstování velkých okurek na tyčkách, znám ze skleníku. Venku volně na tyčkách jsem okurky neviděla. Tak letos vyzkoušíme pletivo a nechám je volně růst. Děkuji za informaci.
0x
Už před mnoha lety jsem pěstoval nakládačky na běžném plotovém pletivu.Ze starého plotu s pozinkovaným pletivem jsem nastříhal 2 m dlouhé kusy a přidrátoval ke dvěma ocelovým tyčím na konci záhonu.Tyto drátěnky přišly na záhon tři.Dnes bych použil poplastované pletivo.Šlahouny okurek je nutné k pletivu kotvit,samy se nahoru nepřichytí.
JABRAKA
0x
Abych nemusel záhon s okurkami stále zbavovat plevele, tak jsem do staré větší pneumatiky nasypal kompost, doprostřed zarazil kovovou tyč, z jejíhož vrcholu jsem natáhnul do po obvodu pneu vyvrtaných dírek špagáty (cca 6 x). Do pneu jsem zasadil 6 ks předpěstovaných sazenic okurek a ty jedou jak dráha! Slunce se opírá do černé gumy a hřeje kořenový systém a do pneu se vejde spousta vody, která tam zůstává, nemůže odtékat, takže okurka má stále vody dost.
0x
Ahoj. Taky jsem tu chtěl zadat podobný dotaz. Proč? Protože, v nížinách se pěstují okurky na docela velkých plochách polí. Válí se to všechno od začátku až do sklizně po zemi. Pokaždé na ně prší a stejně je hodně co sklízet. Já se k tomu nechci ohýbat a tak je sázím do skleníku do rohů a nechávám je se rozlézat. Trochu je tedy směřuju a stále uvazuji. Letos sem asi troje, dal i na hranu kompostu. Taky mi na něm lezou na kus kari sítě. Ale, nic moc. Na kompostě, mi lezou, nahoře po hlíně, hadovky a taky se jim zrovna moc nedaří. Z nakládaček, se mi někdy stanou salátovky, když se mi úspěšně schovají za nějaký list. Ty nakládačky, průběžně baštím. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.