Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování okurek nakladaček

Od: viky® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Četla jsem na Poradně, vertikální pěstování. Tak jsem si řekla, že se zeptám, jak okurky nakládačky pěstujete.

Vyzkoušejte okurky pěstovat vertikálně. Stačí mít pár rostlinek nakládaček, nasazené v rovině. Je potřeba mřížka: Nevím přesný název, je to mřížka ze stavebnin, která se dává do betonu. Nebo stačí i starý díl s pletivem od plotu. Okurky se nasadí do řady, pletivo se dá podle řady okurek, šikmo se druhá strana pletiva, přichytí tyčkou. Okurky, které vyrostou, se navedou na pletivo a různě se prostrkují, na druhou stranu. Zalévá se jen řada okurek, ostatní listy zůstanou suché. Stojí to za to vyzkoušet. Okurky nedostanou tak rychle plíseň. ( nevím správný název) Jen můj názor.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jest-li jsem dobře pochopila, tak vaše konstrukce se skládá ze dvou dílů šikmo k sobě postavené a spojené. Tento způsob jsem použila pouze jednou, okurky prorostlé do středu se mi špatně trhaly. Já používám také betonářské pletivo. Podle velikosti pletiva zatluču do zěmě trubky (2 - 3) a k tomu přidrátuji to pletivo asi 20 cm od země. Teprve potom vysazuji předpěstované sazenice. Semena vysévám asi v polovině dubna po jednom do kelímků, okurky mají krásně prokořeněný bal. Podle počasí sazenice vysazuji ven na připravený záhon v polovině května. Takto předpěstované okurky dříve rodí a sklízím úrodu ještě před příchodem okurkové plísně. Okurky neošetřuji žádnými chemickými postřiky. Na zahradě nepoužívám žádnou chemii. Když nastane období plísně, tak ošetřené okurky rodí jen o něco málo déle. Pokud chcete i přesto, že plíseň útočí sklízet úrodu, tak je také dobré použít k výsadbě semen odolnější odrůdu. Jsou odrůdy, kterým po napadení plísní uschnou listy, které stačí odstranit a okurka pokračuje v dalším zdravém růstu. Pěstuji také okurky na vodorovně natažených špagátech v odstupu asi 15 cm od sebe. Pěstuji takto i salátovky, každý rok jsem s úrodou spokojená. Každý má svůj ověřený způsob pěstování. Semena vysetá na záhon do vyhřáté půdy okolo poloviny května rychleji klíčí, okurky lépe rostou, ale později rodí. Pěstuji okurky na pletivu z nedostatku místa, ale pěstované klasicky volně na záhoně mi přináší větší úrodu. Přeji velkou úrodu.

hodnocení

Dobrý den. Děkuji za vám, za obšírnou odpověď. Já okurky nepěstuji na zavařování, jen na jídlo. Když jich je více, tak rozdávám. To pletivo, jsem dávala šikmo, jen jedno.

hodnocení

2x
U nás se dá koupit zřejmě silonová síť s oky 10 x 10 cm. Vypadá pěkně, nehnije, je pevná i pružná za 4 metry v šířce 120 cm jsem zaplatil cca 1,04 € Nafotil bych detail, ale venku leje! Konečně!
Pěstování okurek nakladaček

buss
hodnocení

2x

Okurci byli pěstováni jak na pletivu, tak na různých ale kdo to měl čistit. Tak se přešlo jednoduchou konstrukci, využily úzké pruhy látky které by se vyhodily. Podstata stanu tvaru A. Jinak síť a kůly ochrana proti srnkám. Při pobytu se zvedne, na odjezd sundá.

Pěstování okurek nakladaček #2

aislim*
hodnocení

1x

Ja pestuji na kari siti z obou stran dam cik cak a parada.

gita65
hodnocení

0x

Já pěstuji okurky nakládačky takto: Po 15. květnu zaseji semínka a když jsou větší dám 2m tyčku a postupně je uvazuji. Většinou nechávám v jedné jamce po dvou sazeničkách. Takže mám u jedné tyčky 2 sazeničky. Tyčky mi koupil syn jsou kovové potažené nějakou hmotou a na jednom konci jsou špičaté. Jsou přímo na okurky rajčata. Takto okurky dorůstají i do 2 m. Krásně se dají okurky sbírat. Dělám to takto už pěkných pár let. A z 45 sazenic mám zavařené 150 sklenic malých i velkých dohromady. Většinou okurky takto vydrží bez problému plodit do září. Jen má zkušenost. Ke konci nechávám okurky přerůst a pak nakládám močáky. Nikdy okurky nějak nevyštipuji.

hodnocení

Dobrý den. Domnívala jsem se, že okurku většinou se pěstují na velké ploše, podle našich sousedů. Chodí po poličku a sbírají pod listy okurky. Pěstování velkých okurek na tyčkách, znám ze skleníku. Venku volně na tyčkách jsem okurky neviděla. Tak letos vyzkoušíme pletivo a nechám je volně růst. Děkuji za informaci.

gita65

S pletivem zkušenosti nemám. Nejdříve jsem dávala obyčejný 2m trochu silnější klacek ale pak syn koupil tyčky a okurky uvazuji. Takto se dá krásně okurky trhat. Nejsou špinavé a plísen nemám a krásně jsou vidět okurky. Tady u nás to dělá takto skoro každý.

Tak at se Vám daří.

jabraka*
hodnocení

0x

Už před mnoha lety jsem pěstoval nakládačky na běžném plotovém pletivu.Ze starého plotu s pozinkovaným pletivem jsem nastříhal 2 m dlouhé kusy a přidrátoval ke dvěma ocelovým tyčím na konci záhonu.Tyto drátěnky přišly na záhon tři.Dnes bych použil poplastované pletivo.Šlahouny okurek je nutné k pletivu kotvit,samy se nahoru nepřichytí.

JABRAKA

hodnocení

Dobrý večer. Jsem ráda, že jsem tuto otázku položila. Všechny Vaše rady, jsem hned přeposlala našim sousedům a budou už letos zkoušet, pěstování na síti. ( na zkoušku.) Všem moc děkuji.

hodnocení

0x

Abych nemusel záhon s okurkami stále zbavovat plevele, tak jsem do staré větší pneumatiky nasypal kompost, doprostřed zarazil kovovou tyč, z jejíhož vrcholu jsem natáhnul do po obvodu pneu vyvrtaných dírek špagáty (cca 6 x). Do pneu jsem zasadil 6 ks předpěstovaných sazenic okurek a ty jedou jak dráha! Slunce se opírá do černé gumy a hřeje kořenový systém a do pneu se vejde spousta vody, která tam zůstává, nemůže odtékat, takže okurka má stále vody dost.

borekokurkar
hodnocení

0x

Ja myslim, ze to vertikalni pestovani je u okurek skoro samozrejmost. Nelezi na mokre zemi, lepe to schne po desti.To vsechno ve svem dusledku okurkam prospiva.

jirka334*
hodnocení

0x

Já pěstuji dlouhodobě okurky vertikálně na konstrukci z latí do které natahuji drát a vyvazuji viz foto. Nejlepší odrůdy jsou jsou od Ing Holmana. Výhodou je pozdní nástup plísně, vůbec chemicky neošetřuji, je dobré občas přihnojit na list.

Pěstování okurek nakladaček #3

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Taky jsem tu chtěl zadat podobný dotaz. Proč? Protože, v nížinách se pěstují okurky na docela velkých plochách polí. Válí se to všechno od začátku až do sklizně po zemi. Pokaždé na ně prší a stejně je hodně co sklízet. Já se k tomu nechci ohýbat a tak je sázím do skleníku do rohů a nechávám je se rozlézat. Trochu je tedy směřuju a stále uvazuji. Letos sem asi troje, dal i na hranu kompostu. Taky mi na něm lezou na kus kari sítě. Ale, nic moc. Na kompostě, mi lezou, nahoře po hlíně, hadovky a taky se jim zrovna moc nedaří. Z nakládaček, se mi někdy stanou salátovky, když se mi úspěšně schovají za nějaký list. Ty nakládačky, průběžně baštím. Ahoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]