Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fast M- plodící jahody

Od: antynka* odpovědí: 8 změna:

Ahoj všem,

můj drahý manžel mi právě plodící jahody - tedy ne přímo plody, ale prostředky rostlin postříkal přípravkem FAST M... Co teď s plody? Jak případně dlouho nekomzumovat? Nebo se nemám bát, když toho nenastříkal moc a ne na plody?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

2x

No, to bych drahého manžela asi *cert*. Podívejte se na nádobku s Fastem a tam by měla být ochranná lhůta i další informace. Mělo by to být minimálně okolo 7 dní, kratší asi ne. Ale je to blbost to stříkat teď, jestli to bylo proti květopasu, tak se stříká těsně před květem, teď už je pozdě.

antynka*
hodnocení

No že je to blbost vím a manželovi jsem to dost důsledně vysvětlila, myslím, že to už pochopil *smich* Obal jsem pročetla a právě u jahod tam není ochranná lhůta uvedena, jen že trvá do odkvětu :( Takže z toho to nevyčtu...

Máte pravdu, že o jahodách tam není více napsáno. Porovnejte OL u dalších plodících rostlin a rozhodněte se sama o délce.

Kolik je toho nastříkáno přímo na plodech, to už nezjistíte a ono je to vpodstatě jedno. Když se podívám na ochrané lhůty u ostatních plodin, tak mi vychází minimum 14 dnů. Já osobně bych to už nejedl, ale je to na vašem rozhodnutí.

U stále plodících jahod si myslím, že plody by se daly konzumovat za 3 - 4 týdny.

antynka*
hodnocení

Děkuji všem. Jsou to stáleplodící jahody, takže rodit budou ještě dlouho - doufám. A myslíte, že nekozumovat ze všech rostlin nebo jen z těch postříkaných? Manža stačil postříkat 3 z 10 než jsem ho zarazila :-D Dostává se to do půdy a pak do rostliny nebo to působí jenom lokálně na nastříkaná místa?

Pokud se postřik větrem nedostal na další sazenice, tak z neošetřených bych bych se nebála konzumace. Já bych osobně na ošetřených sazenicích otrhala (obětovala) zralé i nazralé plody a bez obav konzumovala až nově nasazené plody.

antynka*
hodnocení

Tak jsem plody z těch 3 sazenic otrhala a vyhodila :) Naštěstí je teď docela pod mrakem, takže teď jsou jahůdky v útlumu a tolik nečervenají, jako když svítí sluníčko, takže jsem jich nevyhodila tolik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]