Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roztočník jahodový

Od: petaja® odpovědí: 10 změna:

Tak odhaleno na 100 %, na našich jahodách si pochutnává Roztočník jahodový, máte někdo nějakou osobní zkušenost nebo informaci o postřiku? Mohu je ošetřit ještě teď a přesto konzumovat letošní úrodu, Děkuji za info...Petra

doplněno 30.05.12 16:12:

Tady na poradně mi paní poradila, že roztočník se vyskytuje v srdíčkách jahod, pořád jsme nic nemohli najít, na listech, nikde až jsme se opravdu pečlivě podívali do malinkatých čersrvě vyrůstajících lístků a jsou tam pidimalincí skoro průsvitní pidibroucci, foto napadených listů tady na vebu.

doplněno 02.06.12 22:23:

Na roztočíka jsme nakonec použili přípravek DECIS, nezávisle na odpovědi ,,viky". Byli jsme u zkušeného pána v zahradnictví a ten nám jej doporučil aplikovat přímo jen do srdíčka. Určitě sem napíši co rostlinky, plodů zatím moc nemáme, tak to snad tolik nebude vadit...

Pro ,,viky": Děkuji za odpovědi na obě vlákna i fotečky, pochopila jsem, co chcete vyjádřit :)).

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Napadené jahody Roztočníkem jahodovým, nyní můžeme jen otrhávat napadené listy a sbírat plody. Hned po sklizni, odstraníme postižené listy a postříkáme Sumithion Super, na jaře stříkáme, koncem března - začátek dubna. Nové sazenice prohlížet a kupovat, jen zdravou sazbu.

doplněno 31.05.12 11:45:

Roztočík jahodníkový, jak tedy na něj?

Hodně přípravků na postřiky, končí doprodej u nás, ale v menších prodejnách je můžeme stále ještě sehnat. Na Roztočík jahodníkový, můžeme také použít Sulku. I ta u nás končí prodej, zatím Sulku, mají ve všech obchodech, kde jsem byla. Jen můj názor.

limetka*

Jen malé upřesnění - není to roztočník, ale ROZTOČÍK... A Sumithion super se už přestal vyrábět...

limetka*
hodnocení

0x

Jak jste poznali, že zrovna roztočík - deformity listů a květních stvolů? Jen se chci ujistit, že ne třeba květopas jahodníkový, který nakusuje stopky květů. Ale dobře - je-li to roztočík, pak teď už nestříkejte, protože je prakticky před dozráváním plodů a ta chemie se zas tak rychle neodbourá. Postřik organofosfáty provádějte do rašících srdíček rostlin na jaře před sezónou.

hodnocení

0x

Dobrý den Petajo. Nedalo mi to, zajela do zahradnictví a zeptala se přímo na jahody a co s tím. Protože, jahody máme nové, tak jsem se domnívala, že nemoc nemohou dostat. Není to pravda. Když chci mít zdravé a pěkné jahody, tak se o ně musím postarat. Tady je postřik na Roztočík jahodový, druhý postřik je na plíseň srdíček jahod a odpadávání plodů. Oba přípravky jsem si koupila a tady jsou. Roztočík jahodový - postřik Decis. Druhý postřik Rovral. Jen můj názor.

doplněno 31.05.12 18:50:

foto postřiku

Roztočník jahodový
limetka*

Dobré ráno viky, mohu se zeptat, co je to "plíseň srdíček jahod"? A co je za nemoc "opadávání plodů"? Nikdy jsem totiž o těchto chorobách neslyšela, nanejvýš o plísni šedé na plodech jahod a pak opadu poupat, ale to není nemoc, ale důsledek škůdce květopasa jahodníkového a na něj určitě není postřik Rovral. Ale ráda se poučím.

Ještě bych doplnil limetku.

Decis nefunguje na roztočíka, ale právě na květopase.Rovral je na plíseň šedou.Roztočík teď stříkat nejde, až po sklizni.

Není nad to, jít se zeptat a nakupovat k "odborníkům".

Dobrý den Limetko. Rovral. Použila jsem vlastní slova, ne odborná. Odborně: Plíseň šedá. Nyní se nestříká, jak je psáno už nahoře. Přikládám návod na Rovral. *cteni*

Nemohu a nechci učit odborníka, proto píši: Jen můj názor.

Roztočník jahodový #2
limetka*

Ne ne, vy neříkáte vlastní názor, ale uvádíte choroby, které vůbec neexistují , tak pište jen to, čím jste si jistá a máte to ověřeno a nepleťte tazatele ( i ostatní) něčím, co vůbec neexistuje.

doplněno 01.06.12 13:29:

Plíseň šedá napadá plody a ne srdíčka jahodníku.

suchy*
hodnocení

0x

Zkuste se podívat na tento článek a pročtěte si i zbytek stránky,dozvíte se o jahodách zajímavé věci jahody.unas.cz/...

josefslambor

Zřejmě není jenom jeden roztočík. V současné době řeším jiného roztoče, kterému je podobný. Škodí na rajčatech a nic se o něm neví z důvodu jeho velikosti, není vidět ani pod běžnou lupou, pouze pod mikroskopem. Proto každý kdo uvádí poškození rajčat, tak vidí jenom následky tohoto škůdce. V průběhu června, kdy řajčata krásně rostou, tak v krátké době se začnou kroutit listy dovnitř. To je první velké napadení rostlin. Dále postupně schnou od krajů listy, žískávají popelavou barvu a spodky listů se slabě lesknou. Hlavní stvol rajčete zhnědne a postupně rostlina hyne, i když má na sobě ještě pár dozrávajících nepoškozených rajčat. Domnívám se, že nejsem jediný komu se to stalo. Jinak tento roztoč spolehlivě přezimuje v našich podmínkách. Zatím tento škůdce není nikterak registrován a nikdo o něm nic neví, ani rostlinolékař pan Kopřiva z televizního pořadu s kterým jsem se spojil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]