Nejste přihlášen/a.
Dobry den dostala jsem rizky tohoto krasneho brectanu, ale nevim,jestli je lepsi ho nechat ve vode at zakoreni, nebo pouzit stimulax a pichnout do hliny.A daji se 2 rizkovance cca30 cm rozdelit na 4?
Myslím, že oba způsoby budou úspěšné. Také je možné rozdělit řízek dlouhý 30 cm na dva. Samozřejmě za předpokladu, že výhonek nerostl někde ve stínu a vzdálenosti mezi listy nejsou právě těch nějakých 15 cm, ale to jen teoretizuji, břečtany jsou olistěné hustěji.
Ve vodě - v jedné diskuzi jsem se kdysi dočetla, že řízky daleko lépe koření v tmavé nádobě než ve skle. Ověřila jsem si to. Takže raději do hnečku než do sklenice.
Do hlíny - raději mírně šikmo, aby kořínky mohly vyrážet z více míst. Použijte igelitový sáček, hodně propíchaný, aby dovnitř mohl jít vzduch. Udržujte mírnou a stálou vlhkost.
Dobrý den. Břečťan Goldheart, je krásný, přidám se také k informacím, jak sázet takovou rostlinu. Řízky můžete rozdělit na 4 díly. Břečťan Goldheart, patří k rostlinám, co mají velké listy, které při řízkování odebírají rostlině hodně vláhy. U takového řízku, nůžky zkrátíme lístky až o 2/3 z důvodu výparu vody. Dole čerstvě seřízneme, namočíme do stimulačního pudru a necháme konec zaschnout, aby se nám na ráně udělal kalus.(tvrdá slupka z pudru) U listů, co dáváme do země, zkrátíme list co nejméně. Většinou necháváme, dva listy v zemi a dva listy nahoře. Nahoru, stačí zavařovačka na okurky, postříkat barvou, jako skleník, cik,cak a přiklopit. Sklenici neoddělávat, jen zalévat, řízek si udělá klíma. Jen můj názor.
doplněno 30.05.12 11:34:Upřesnění, info. z google.
Břečťan koření velmi dobře, použila bych stimulátor a dala rovnou do hlíny tak, aby spodní listové patro bylo už zahrnuto pod povrchem zeminy. Přes květináč igelitový sáček, udrží vlhké prostředí, než rostlina začne přijímat vodu vytvořenými kořínky. Zalévejte mírně. A denně aspoň jednou sáček sejměte a řízky "vyvětrejte". Má-li větvička 30 cm, klidně bych ji rozdělila i na tři řízky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.