Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bouganwillie a marakuja

Od: anka1171* odpovědí: 1 změna:
Mám v květináči cca 60cm dlouhém již několik let staré 2 bouganwillie. Vloni jsme po příjezdu z dovolené strčila do hlíny semínko marakuje, kterou jsem snědla. Z květináče vyrostla 2m vysoká liána, kterou jsem na jaře ustřihla cca na 30cm a bohatě roste dál. Problém je v tom, že jedna z bouganwillií naopak roste dost bídně. Orašila letos jenom od kmínku a lístečky jsou bledé, světloučké. Tak nevím,¨jestli tyto rostliny mohou být tak hustě pohromadě a jedna nedusí druhou? Je nutné korenový bal roztrhnout? Mám zkušenosti,že když"pohýbu"bouganwilliím s kořeny, vůbec se jim to nelíbí. Mám tu maracuju vyrvat?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x

No, je jednoznačné, že ta mučenka tam opravdu nepatří - je to veliký žrout látek a také je to na jejím růstu patrné. Ona má opravdu veliké kořeny a tak by mohla původní obsah květníku doslova vyžrat. Ale nezbavujte se jí - jen jí dejte do jiného květníku - je to vděčná rostlina a krásně, navíc velmi rychle (pozorovatelné okem) rozkvétá. Příjemná je i vůně květů.

Co se týká bougainvilleí (opravdu jen s jednoduchým V), je skutečně problém v nedostatku živin. Snad by zde mohla sehrát roli i určitá rozdílnost náročnosti na vodu... Doporučuji obě původní rostliny přesadit do směsi složené ze třetin rašeliny, hrubého štěrku a běžné zeminy. V létě klidně na sluníčko, tam kvete nejraději. Zalévat tak, aby byl kořenný bal stále vlhký, ale nestál ve vodě. Ideální jsou tzv, švédské květináče. Týdně přihnojit kombinovaným hnojivem. Má ráda vyšší vlhkost vzduchu - tedy rosit! Na rozdíl od mučenek se spokojí s menším květináčem. V pokojovém pěstování oíbvykle po čtyřech pěti letech přestává kvést, v zimní zahradě ale žije dvacet i třicet let. Ať se daří...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]