Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Po 5-ti letech mi letos na jaře katalpa z poloviny neobrazila - viz obrázek. Poradíte mi, zda mám větve uřezat, nebo zda se ještě letos, či příští rok probere? Za jakoukoliv odpověď předem děkuji.
Dobrý den, bohužel, větve jsou suché, příští rok již neobrazí. Postupně je od konce ustřihávejte, až se dostanete na živou část větve. Na stejnou délku bych pak ostříhal i olistěné větve, aby strom byl kompaktní a vypadal esteticky. Katalpy rychle rostou, takže se z toho brzy vzpamatuje.
doplněno 27.05.12 12:19:Aha, ještě jednou jsem se díval na obrázek a ty suché větve zřejmě budou až ke koruně. V tom případě samozřejmě olistěné větve pouze zkraťe, ale ne až ke koruně.
To je omrzlé.Pokud si nejste u dřevin jistá zda žijí či nikoliv,malinko odrýpněte (třeba nehtem či nožem) kousíček kůry.Pokud pod kůrou není vetvička,výhon,kmínek ,zelený,tak to vzdala.
Existuje ještě jedna metoda, jak rychle zjistit, zda je větev uschlá. Dá se provávádět jen když je chladno, v teplých dnech tedy jen brzy ráno. Pevně sevřete větev v dlani: Když i po chvilce v dlani cítíte chlad, je uvnitř větve voda a větev je živá. Jestliže chlad necítíte (jako kdybychom svírali například tužku), svíráme jen suché dřevo a větev je mrtvá.
Autorce dotazu bych radil nemilosrdně ořezat všechny větve, které dosud neobrazily, a to až k samotnému kmenu. Nejsou-li úplně mrtvé (letošní zima byla pro cizokrajné dřeviny opravdu výjimečně krutá), jsou tak těžce poškozené, že by případný později vyrašený "spící pupínek" strom jen zbytečně vysiloval.
Co bych naopak letos nechal úplně na pokoji, to je živá část koruny. Ano, nebude to hezké a do budoucna bude nějaký tvarovací řez nutný. Ale letos má pro dřevinu každý zelený list cenu zlata, protože zdevastovaný strom potřebuje nabrat co nejvíce síly do příští sezóny. S tvarováním bych (seříznutí terminálu a postupné budování nové poloviny koruny bych tedy začal nejdříve až příští rok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.