Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cosi na fikusu benjamina

Od: luciana33 odpovědí: 3 změna:
Na nových listech fikusu benjamina 1,5 m vysokém se mi najednou začaly objevovat jakési průhledné tvrdé nelapkavé kuličky cca 3 mm v průměru. Zároveň jsou na listech tmavá místa, která postupně z tmavě zelené hnědnou. Zvrchu se místy na listech objeví bílý poprašek. Šla jsem se poradit do květinářství. Vyloučili svilušky, ale prý nic takového nikdy neviděli. Pomůžete mi?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Asi se jedná o štítěnky. V ranném stádiu lze omýt, ale tady se zdá, že je pozdě. Hledejte řešení na netu pod tímto pojmem... Byl bych rád, kdybych se mýlil... Zdravím
luciana33
hodnocení

Tak jsem podnikla několik dalších návštěv v rozličných květinářstvích a hledala rady. Původně jsem si šla koupit postřik na štítenky, ale vymluvili mi to, že je to puklice. Vyskytuje se ve dvou variantách - černá a bílá.

*smich* POLOKULOVITÁ NEPRAVÁ ŠTÍTENKA - PUKLICE
Saissetia coffeae. Ničí pokojové rostliny. Samička je 4 mm je dlouhá. Puklice napadá listy, stonky a mladé výhonky rostlin. Na rozdíl od štítenek nemá ochranný štítek. Ochrana rostlin je stejná jako u štítenek.
MĚKKÁ PUKLICE - ŠTÍTENKA NEPRAVÁ
Napadá mnoho pokojových rostlin. Samička má v průměru 3 až 4 mm, tělo lehce vypouklé, široce oválné, až asymetrického tvaru.

Já se tedy omlouvám za svou nedostatečnou informaci, doporučuji za to na ty mrchy použít prostředek Frutapon 7 E.

(A opravdu v těch květinářstvích toto nevědí?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]