Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňka - zmlazovací řez

Od: aloisb® odpovědí: 7 změna:

Mám asi 20 let starou meruňku, kterou jsem nikdy neřezal. Nyní je většina obrostu značně proschlá a kvetla jen na konci dlouhých a silných větví. Kdy bych měl provést zmlazovací řez, to znamená silné větve zkrátit třeba o 1/2?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x
Zvláště v letech s nižší úrodou stromy více narůstají a pokud vynecháme letní řez, vytvoří nadměrně dlouhé jednoleté výhony, které dosahují délky 80–120 cm. Na rozdíl od jabloní je u meruněk a u většiny peckovin nástup do plodnosti o rok kratší: V prvním roce letorosty vyrůstají a současně se na nich zakládají květní pupeny a hned v následujícím roce plodí. Jenže to platí u výhonů přiměřené délky (20–30 cm). U dlouhých výhonů se květní pupeny zakládají jen ve vrcholových částech, dolní jsou často holé nebo jen s listovými pupeny. Plodnosti může být stále vysoká, ale plody jsou drobné a méně chutné. Tomu však lze předejít pomocí tzv. Šittova řezu:Když letorosty narostou do přiměřené délky (20–30 cm), jejich vrchol nehtem zaštípneme. Uděláme to zpravidla již v druhé polovině května, případně i později. Tím vyvoláme žádoucí tvorbu bočního předčasného obrostu, na němž se květní pupeny založí daleko ochotněji než na nadměrně dlouhých letorostech. Květní pupeny na předčasném obrostu pak kvetou v následujícím roce o 3–5 dní později než na "starém" dřevě. To může být při nepříznivém počasí s pozdními jarními mrazíky v průběhu květu značným přínosem pro uspokojivou sklizeň i v méně příznivých letech. Takže ořežte jen suché větve,meruňka zmlazování nesnáší,dostane klejotok a uschne.

hodnocení

1x

Dobrý den. Pro meruňku 20 let, je velmi dlouhá doba, když se nedělal žádný udržovací řez. Nyní, když má meruňka plody, tak chce mít klid, výživu. Až sklidíte meruňky, pak je možné, nějaký zákrok udělat, ale opatrný, protože naše meruňky se dožívají 26 let a odcházejí. ( naše vlastní meruňky) Když budete chtít, je možné sem dát foto , jak vypadá koruna meruňky, třeba se nám podaří, nějaký zásah udělat, aby ještě několik let plodila. Udržovací řez, udělat hned po sklizni, je pro starší meruňku lepší, než jarní. Jen můj názor.

Jak na meruňky: hobbyzahrada.cz/...

doplněno 14.05.12 03:14:

Jak letos vypadají meruňky, moc jich není, ale jsou pěkné. Třešinky jsou zatím krásné. Jen přečkat zmrzlíci. Včera mrzlo.

Meruňka - zmlazovací řez

jabraka*
hodnocení

1x

Se řezem meruňky velice obezřetně.Někdy strom reaguje mrtvicí a může najednou uschnout půl stromu.

JABRAKA

limetka*
hodnocení

0x

Aloisi, samozřejmě odstraňte všechny úplně suché větve. U těch živých bych po odplození polovinu větví zkrátila hodně - jak píšete, třeba na 1/2 délky a tu druhou část větví bych nezabrala tolik, ale jen tak, aby na větvích zůstalo něco zeleného obrostu - listí. V dalším roce uvidíte, jaký bude efekt a pak můžete totéž (velké zkrácení) udělat s druhou polovinou větví. Při střihu samozřejmě střídat větve silně a méně zastřižené, ne oholit půl stromu na jedné straně ;)

hodnocení

0x

A já bych se při té příležitosti ráda zeptala, jestli máte letos vůbec plody. Já tedy letos nebudu mít ani jednu meruňku, protože když kvetla, tak byla taková zima, že včely vůbec nelítaly. To samé mám s třešní. Ta byla doslova obalená květy, ale žádná včelka v dohledu. Takže budu mít asi sotva na dvě bublaniny. Loni jsem rozdávala kyblíky nádherných třešní. Béééé...*plac*

hodnocení

Na konci některých větví již jsou malé zelené plody. V minulosti však vždy buď zmrzly nebo je otloukly kroupy. Uvidíme jak to bude vypadat po těch zmrzlících. Třešně letos odkvetly v teple a již jsou malé zelené třešničky-ještě s bílými sukénkami :)) Jsme na severu Čech, sice 250 m nad mořem, ale v mrazovém údolí, takže meruňky zde moc nejdou. Naše meruňka je však na rohovém stanovišti chráněném ze severu zdí přistavěné koupelny a z východu roubenou stěnou chalupy.

Zmrzlíci. Má mrznout ale i v pátek a dále, tak by to mohlo pomoci. Hadicí postříkejte, nejen zem kolem dokola meruňky, ale i samotnou meruňku. Nejlépe večer, co nejpozději. I když bude mrznout, voda se bude odpařovat a možná, se hodně ovoce zachrání. Také to tak děláme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]