Nejste přihlášen/a.
Na většině listů předloni zasazeného rhododendronu se objevily hnědé skvrny. Zespodu listu jsou do červena. Rostlina zatím nejeví známky, že by jí to vadilo. Co to je a co se s tím dá dělat? Je nebezpečí, že se to rozšíří i na další rostliny?
Já jsem se s tímto u mých rododendronů nesetkala. Ale našla jsem popsané choroby a domnívám se, že to může být choroba způsobená houbou.
Listy u lupinatých rododendronů červeně až hnědě skvrnité, prášící puchýřky spojené s opadáváním listů Rez rododendronů, způsobená houbami. Napadené listy nutno spálit, 2-3x opakovat postřik Dithanem
Listy mají nepravidelné, tmavě hnědo červené skvrny na rubu listu Skvrnitost listová, způsobená houbou. Nutný postřik organickými fungicidy
Více zde: rododendron.cz/...
Hmmm... Tak to je pěkné. To budu muset asi zlikvidovat celou rostlinu. To přijde líto, ještě jsem ho neviděl kvést (vloni mu zmrzly všechny pupeny).
Třeba doporučený postřik pomůže. Zkuste ještě získat informace zde: abecedazahrady.dama.cz/... Je to zvláštní, že u nás je drsná zima, ale rododendrony vždy přežily a květy nezmrzly. Nechyběla mu spíš vláha a květy nezaschly? Tak snad se vám ho podaří ještě zchránit. Podle mne je hodně odolný.
Zkusim to postříkat, ale jsou napadeny prakticky všechny listy. Nerad bych, aby se to přeneslo na vedlejší keřík (cca 3m daleko), který jsem zasadil teprve letos. Ten je zatím v pořádku.
Ty pupeny vloni nezmrzly v zimě, ale na jaře. Přišlo předčasně dost teplé počasí, pupeny začaly rašit a pak se na pár nocí zase citelně ochladilo. Tehdy dokonce zmrzlo i kapradí, už půl metru vysoké (to ale vyrazilo znova) a taky květy trnky (a to je co říct, trnka vydrží všechno).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.