Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, potřeboval bych poradit, jak mám okysličovat jezírko na zahradě. Není moc velké a chtěl bych tam začít chovat rybky. Je nějaké levné a dobré řešení? Třeba něco na solární panel? S elektřinou je to problém...
Děkuji za reakce.
houmny,,my máme sice eletriku,ale nejsme tam pořád a tak to necháváme tak ,vodu vyměníme .Takoví KOI kapříci vydrží i Karasi. Loni jsme pouze vzali z akvária a dali do vody a voda dobrá ani nezelenala. Měli jsme 2 jezírka a letos jsme jedno zasypali.A to hlubší nechali.
Pokud jde o zimu,tak to je problém,vozíme ryby domů a mám je ve vaničce na zaskleném balkoně.Ale zjistila jsem,že jim ta voda vydrží dost dlouho neměněná a nesmrdí. Nebo ji naberu a přelévám a dělám bubliny.Máme jenom 2rybky. Loni mi 3 uhynuly ,tak jsem je vzala domů. Nikdo tam nejezdil sekat led. To rychle zamrzá.Pokud tam člověk bydlí ,,je to o něčem jiném. nebo jezdí aspoň co 2 dny.
Zahradní jezírko by mělo tak velké, aby žádné pomocné okysličování nebylo potřeba. Budete-li mít dostatečnou plochu hladiny a rozumně malé množství ryb, žádnou techniku nebudete potřebovat.
Plánujete-li však jezírko malé a bohatě zarybněné, musíte nějak zajistit, aby voda v jezírku alespoň mírně cirkulovala ("bublinky"nejsou potřeba), tedy aby se okysličená voda z hladiny dostávala do hloubky (kde je kyslíku nedostatek) a postupně zase zpět. Nemusí to být žádný viditelný proud, stačí jen mírné a pomalé "převalování"vody pod hladinou.
Nemáte-li elektrickou přípojku (a nechcete-li použít na údržbu náročné řešení pomocí akumulátorů), budete skutečně muset využít nějaké čerpadlo s fotovoltaickým článkem. Taková řešení pro zahradní jezírka už existují, nejsou však úplně levná (hlavně ty solární panely nejsou za hubičku). Základní představu o sortimentu a cenách si můžete udělat například zde:
Já jsem sehnala přes internet solární fontánku za 1000Kč.Je to plovoucí ostrůvek,vypadá moc hezky.
Snad to bude stačit,zatím ji mám týden.Funguje bez problémů,jen musí být úplně jasno.
Ještě nabízejí fontánku,u které solární panel musí být na nějaké podložce,ale fontánka se od toho dostane tak na 20cm.Cena je asi 700kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.