Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl jsem voskovku,která se mi různě pnula po lustru a po stropě.Celkem délky asi tři metry.Nyní jsem lustr přemisťoval a voskovka se ulomila asi v první třetině.Takže mi zbyl asi dvoumetrový,rozvětvený šlahoun.Co teď? Rozdělit jej na řízky,dát do půdy a zkusit zakořenit?Dát nejprve do písku, země nebo vody? Zapíchnout,nebo položit? Děkuji za nápady a doporučení.
Ano. Stonek rozdělte na řízky vždy s jedním párem listů. Konec řízku namočte do stimulátoru pro zakořeňování (ke koupi je gelový nebo práškový) - pak zahrňte jemně do půdy v květináčku. Voskovkám to trvá poměrně dlouho, než pustí první kořínky. Na květináčky navlečte igelitový sáček, aby se vytvořilo vlhké mikroklima a jednou denně sáček sejměte a řízky "vyvětrejte", aby nezplesnivěly.
Mám dobrou zkušenost s řízkováním. Nejprve jsem dala řízky do vody a když mi pustily kořínky, tak do květináče. A zde je další zkušenost: blog.ncufov.cz/...
Řízkování je snad nejsnadnější způsob množení, nejen u voskovek. Já k této možnosti byl donucen okolnostmi teď v zimě, ale správně je vhodná doba na řízkování od jara do podzimu. Jako řízek poslouží prakticky jakýkoliv kousek rostlinky. Je vhodné, aby měl alespoň dva listy. U voskovek je ideální použít konec některého výhonu.
Obě zmíněné možnosti se zadařily mně. Mám jeden krátký řízek se dvěma listy a konec výhonu s jedním listem. Jelikož mi nevycházel čas, měl jsem oba řízky dva dny ve vodě. Jednomu z řízků dokonce začaly ve vodě růst kořínky. Umisťovat řízky do vody ovšem není nutné, můžete je dát rovnou do zeminy. Voskovka nemá na zeminu žádné nároky, a tak jsem použil obyčejnou hlínu smíchanou se substrátem pro pokojové rostliny. Ten by měl řízkům poskytnout nějaké živiny do začátku.
Pokud doma máte stimulátor pro růst kořenů, můžete je na řízky použít. Pokud tak učiníte, nechte stimulátor zaschnout, než řízek vložíte do květináče.
Všichni mají pravdu. Dejte ale rostlinku do hodně malého květináče, protože budete čekat velice dlouho, než začne růst to, co je nad zemí. Já jsem na voskovku, v poměrně malém květináči, čekala 3 roky, než začala růst první nový list. A to měla krásně spoustu kořínků ve vodě. Chvilku jí to bude trvat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.