Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, letošní sucha mě přivedla k otázce, jak to vlastně dělá nějaká biofarma v hospodaření s vodou? Aby jí to prostě rostlo, neuschlo a ještě vidělali. Ale asi bych potřeboval napřed vědět, jestli letošní sucha nejsou opravdu velký extrém, dlouho nevídaný?
U nás teda asi ano (Luhacovice). 2 měsíce nesprchlo tak, aby to na půdu mělo nějaký vliv. Denně na zálivku spotřebuju 1 plechový 200L sud, což jsem si spočítal na 15 Kč a to máme malou zahrádku (20m2).
Jak to obecně chodí na farmách s vodou? Běžně se tam denně spouštějí kropiče, na hektary úrody? Nebo to jde i nějak bez denního zavlažování, volbou rostlin, či nějaké jiné fígle?
Ta biofarma mě zajímá proto, že dělám v podstatě také "bio", tak jestli se to nějak neliší i v zavlažovacích postupech od nebio.
Nebo jak na tom jsou třeba vaše větší záhony, kde nezalíváte. Brambory, kukuřice, slunečnice a tak? Nám ty zemáky samozřejmě poschly.
Není tu někdo kdo má přímou zkušenost z nějaké farmy? Děkuju
Základ je opravdu vlastní kvalitní pramen ze spodních vod, kdy je možné neustále čerpat vodu bez vyschnutí (takže klidně 20-50m vrty). Pak se ještě více šetří přes silný čerpadla co čepujou jen v okamžiku několika hodin odpoledního a nočního produ přes nějaký regulační automat do velkokapacitních nádrží, které jsou co nejvíc nad úrovní pole či zahrady. A pak se fyzikou tlakem voda zadarmo spouští na zavlažování, které se většinou kombinuje se zavlažovací sítí z plastových či kovových trubek rozložených podle potřeby. Takto organizované umožní jen dlouho provádět servis a kontrolu aniž by člověk musel nějak vykonávat vysoukou fyzickou zátěž. Snad to pomůže tohle, ale řešení pro malé a střední farmy, ale asi ideální postup
Cokoli, co ma nekdo na uziveni. Nevim z kolika se nejaky skromny biofarmar uzivi. Ale dejme tomu 1ha a vice osazeny ruznyma druhama zeleniny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.