Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Loňského roku na podzim jsem zasadil mladé břízky okolo metru vysoké. Po přesazení po nějaké době opadaly a přečkaly zimu v pořádku. Ale stále ani lísteček a to mě zaráží, v okolí už všechno pučí a kvete. Tak nevím, bude z toho něco? Jakou máte zkušenost vy? Zdají se být živé, suché nejsou, větvičky se nechají ohýbat, tak nevím, poraďte, děkuji.
S pozdravem Bizon
Dobrý den Bizone. Mladé břízky chtějí hodně vody. Když chcete vědět, zda břízky přežily, stačí vzít nůžky a ustřihnout kousek větvičky. Vůbec se toho nemusíte bát. Budete ještě stříhat a řezat v budoucnu mockrát. Když jsou břízky mladé, tak jim trvá dlouho, než začnou vypadat trochu k světu. K našim břízám, abychom jim zajistili vlhko, jsme navezli piliny. Břízy mají kořeny na povrchu země a brzo uschnou, když nemají vodu. Piliny jim udržují vláhu. Aby měli nyní, když jsou velké, dostatek vody, tak jsme do 200 litrového sudu udělali dole malé dvě dírky, když jsou vedra, sud napustíme vodou, voda pomalu vytéká a dělá zásoby břízám. Vlastní zkušenosti.
doplněno 05.05.12 07:10:Mladé břízy zasazené na podzim, ještě nemají dostatečný kořenový bal, dejte jim vodu.
Vymrzlé břízky. Vyhodit břízky můžete vždycky, ale na to, je času dost. Když se přesazují tak velké břízky, ( 1 metr a více) tak se špatně zakořeňují. Potřebují vodu, jak jsem již psala. Můžete udělat ještě jednu věc. Každou větvičku, kterou břízka má, ostříhat až na živé pletivo. Je zelené. Stříhat musíte opatrně, třeba po 1 cm, tak dlouho, až uvidíte zelené. Ostříháním - oživením konců větviček, se bříza může rychleji vzpamatovat. Malé břízky nemají kořenový bal, tak nemohou začít růst, jako vše kolem. Ostříháním nemůžete nic ztratit, břízka se naopak rozroste. Napište prosím, jak břízky dopadly.
Bohužel, bizone, pokud ještě teď neraší, s jistotou je po nich. Rozdrolte v prstech pupeny a budete mít naprostou jistotu.
Dobrý den!
Břízky jsou po skonu, ta zima je patrně dost poškodila. Pupeny jsou suché, sice větvičky se dají ohýbat, ale není v nich život, jedinné co mě napadá je větvičky úplně ostříhat a nechat pouze hlavní kmínek, ale nevím zda-li to má nějaký význam, s tím nemám zkušenost. Nejspíše je vyndám ze země a koupím sazenice v zahradnictví, vidíte a to se říká, že břízy jsou odolné a dobře koření, ale není to vždy pravda. Děkuji všem za rady, Bizon
Dobrý den Bizone. Než břízky vyhodíte ze země, vezměte nůžky a stříhejte, zda někde nenajdete život. Jestli budete stříhat a narazíte na zelené, tak obrazí. O nic nejde i kdyby vám zůstal u každé větvičky jen jeden pupen, tak to bříze stačí. Jeden metr vysoká břízka bez balu, špatně zakoření, potřebuje hodně vody, aby přes léto udělala bal. Když se nasadí břízka od mala, ta se chytne rychle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.