Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč ředkvičky pálí? Tipy na odrůdy

Od: clayman® odpovědí: 6 změna:

Měl jsem za to, že ředkvičky pálí, když je sucho. Dal jsem na to pozor a zaléval každý den resp. od doby, kdy začaly dělat hlavičky. A přesto potvory pálí. Je to čistě odrůdou? Hnojením by to také nemělo být - záhon byl hnojený jen kompostem.

Jeden rok se mi povedlo najít odrůdu, která byla vyloženě máslová - měkká, šťavnatá i křehká a rozhodně ani náznak pálení. Jenže jsem všechny semínka vysel a obal si nenechal. Nemáte někdo tip na odrůdu jarní (k rychlení) a celoroční?

Ač jsou pálivé zdravé, já chci nepálivé :-D

Vím, že např u mrkve by měla být super odrůda NECTAR, bohužel jsem jí ještě nesehnal, tak nemůžu posoudit :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Náš zahradník pěstuje každý rok pár druhů ředkviček, vždy vyzkoušíme a hledáme ten, který moc nepalí. Letos to byla odrůda Primara, stejně také pálí. Zahradník nám vysvětluje: Při prvním jarním vysetí, ředkvičky obsahují nejvíce silic, které způsobují, onu velkou pálivost. Aby chutnalo i dětem, tak ředkvičky nastrouhám na větším struhadle a trochu posolím. Když chvilku necháme odpočinout, můžeme podávat jako salát a nepálí.

viky má pravdu. Ve školce kuchařky nastrouhaly ředkvičky na sruhadle na sýr, trošku posolily a nechaly odpočinout. Pak je sypaly dětem na chleba s máslem. Děcka to milovaly :D

hahanaj*
hodnocení

0x

Nejlepší odrůda je Vinara jinak je třeba opravdu pravidelně zalévat od zasetí , aby narostly rychleji pěkné hlavičky - pak jsou jemné máslové chuti. Ty menší jsou vždy pálivější- zkušenost.

hodnocení

o té jsem slyšel, máte ji vyzkoušenou osobně?

hahanaj*

ano osobně ,opravdu je chutná - jde o to ,že je málo k sehnání

poiu*
hodnocení

0x

Traduje se, že co je pálivé a ostré, to je také zdravé. U ředkviček a ředkví to určitě platí. Typickou štiplavou chuť jim dávají hořčičné silice, které se uvolňují při porušení buněk, tedy při krájení a kousání. Jejich role je pro samu rostlinu velmi významná, jsou jejím ochranným štítem proti napadení vetřelci zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle _ zabíjejí bakterie a plísně v trávicím traktu, které se tam rozmnožují při nesprávném stylu stravování a mohou způsobit například nadýmání, střevní a žaludeční potíže nebo průjmy. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.

Zdroj: ekonomika.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]