Nejste přihlášen/a.
Budu sázet mečíky. A už dopředu tuším, že to dopadne jako každý rok.
Zasadím hlízu velikosti padesátikoruny. Ona sice vykvete, ale na podzim ze země vyjmu její dětičky - 3-4 malé hlízky velikosti dvoukoruny. Když zasadím na jaře tyhle malinké, tak nevykvetou, nezesílí, ale opět se rozmnoží, zase do 3-4 stejně velkých. Dalo by se tomuto nežádoucímu množení nějak zabránit? Dalo by se to ovlivnit úpravou zálivky? Konkrétním hnojivem?
Podobně pěstuji acidantery. Také se množí, ale u nich každoročně vyberu dostatečné množství velkých a kvetoucích.
Předem děkuji za rady.
Bimbam - to je normální způsob množení se cibulovin a hlíznatých rostlin - a pak trvá několik let, než zesílí tak, aby rostlina kvetla. Úprava zálivky na tento jev nemá vliv. V sezoně mečíky přihnojte rozhozením cereritu, aby měly více živin k zesílení a také pod ně při výsadbě dejte dobře uleželý kompost. Malé hlízky vysaďte na záhon, kde nevadí, že nepokvetou a saďte je dostatečně daleko od sebe. Dvě vegetační období potrvá, než pokvetou.
Velké mečíky sázím brzo před mrazíkama, jsou hluboko, tak do zmrzlých jsou skované v zemi. Sázím jen veliké cibule a zem kam je dávám, vůbec nehnojím. Cibulky než je strčím do země, namočím na jeden den do roztoku insekticidu. Malé cibulky dávám zvlášť, jednu vedle druhé, nejlépe do truhlíku. Některé dokonce udělají malý květ, ale zase narostou. Zase je nehnojím. Nedáváte třeba hodně hnojiva? Nemají cibulky moc dusíku? Tak je pěstuji já.
Tak tím "odpadem " nějakou kamarádku nebo sousedku podarujte, třeba uděláte radost . Hodně radosti z kvetoucích květin přeji.
Bimbam, napsala jste to velmi pěkně, milujete Begonie. Pak máte šanci, udělat radost někomu z vašich sousedů, když mu podarujete, malé cibulky mečíků. Hodně lidí nemá mečíky, protože pro ně, jsou cibulky drahé. Také občas rozdávám nějaké květiny, co se moc namnoží, radost na tváři sousedů, potěší. Ať vám rostou a kvetou Begonie a velké Mečíky.
Mečíky potřebují plné slunce, méně častou, ale vydatnější zálivku a řádné hnojení. Před sázením rozhoďte Cererit a při výšce cca 20 cm přihnojte ledkem. Hlízy, které na podzim sklízíte, vyrostly nově a zasázená hlíza zanikla. Také je důležité, pokud řežete květy do vázi ponechat na rostlině min. 4 listy, aby měla z čeho hlíza růst. Odstraňujte odkvetlé květy. Určitě se podaří vypěstovat velké hlízy. U mě je problém úplně opačný. Ten "plevel" se stále množí a velké cibule je mi líto vyhazovat.
Že potřebují mečíky dobrou výživu,je nasnadě.Já jim vyhnojím záhon kompostem a do dobře nakypřené zeminy sázím.Zpočátku nepotřebují hlízy příliš hnojení,mají pro květ dostatečné zásoby v hlíze.Tu stejně celou spotřebují.Po odkvětu a odříznutí květenství je možné trochu přihnojit,ale spíše do zálivky.To je vhodné pro tvorbu nové hlízy.Rozhodně ne dusíkatá hnojiva,ty mají vliv na vytváření listů,zeleně,v září už nehnojíme jen mírně zaléváme.Koncem října sklidíme hlízy.U mně se hlízy vytvářejí obyčejně dvě dceřinné dostatečně velké.Barevnou nití označuji barvy, abych si gladioly roztřídil.
JABRAKA
Také děkuji, protože už nemám body, tak jen slovem.
"dvě dceřinné dostatečně velké" - to bych právě ráda měla. Nemyslím, že bych pěstovala nějak mimořádně špatně. Ale v tomto doporučení mě zaujalo, že sklízíte hlízy koncem října. To nepřichází v úvahu, jsem z Vysočiny a koncem října už často mrzne, pamatuji i sníh...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.