Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata už na záhon?

Od: mana*

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat koupila jsem si sazenice rajčat asi 30 cm vysoké. Můžu už je dát do záhonu ven a nebo radši do skleníku? Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ven nasázet až po zmrzlých. Teď je nechte alespoň na noc ve skleníku.

viky*
hodnocení

1x

Rajčátka, ven na záhon. Náš soused zelinář, už má všechno venku. Podle počasí už nemá mrznout.

doplněno 25.04.12 14:30:

Když by mělo mrznout, může se dát tkaná folie na záhonek, ale rajčátka venku už porostou, budou mít 14 dní k dobru.

limetka*
hodnocení

1x

Ven ne, je ještě brzo a nějaký ten ranní mrazík přijde ještě určitě. Nehledě na to, že i teploty pod 10 °C rajačtům neprospívají. Rostliny nachladnou a růst a vývoj se pak opozdí. Jistotou je výsadba po 15. květnu, stejně jako u dalších teplomilných zelenin - papriky cukety, apod.

limetka*
hodnocení

1x

Jo jo Suzy, tady v Brně je to podobné, a ještě k tomu takové sucho, že ani tráva pořádně neroste. Taky tu výsadbu neuspěchám, skoro každý rok mne nalákají ty skoro letní teploty a vysadím rajčata dřív, a pak se mlátím do hlavy, protože ti "zmrzlíci" stejnak každoročně přijdou. Naši předci to vypozorovali naprosto přesně a nebyli to žádní troubové *pivo*

Limetko, dneska jsem měla na zahradě pětatřicet! Mám tu "kliku", že mám baráček, který není stíněný žádným jiným domkem. Slunce mi svítí do oken když vstávám, tedy z východu, pak se kolem mne točí a točí, až do západu. Má to své výhody, ale také nevýhody. Nemám kam dát kytičky, které nesnesou plné slunce. No, a zase v zimě, tak mám já takový mráz od toho Labe, že všechno spálí.

myse*
hodnocení

0x

Do skleníku lepší... nebo na záhon natáhnout igelit přes tyčku a dole zatížit...

já přemýšlím co s letničkami, už bych je chtěla zasázet, ale trochu se bojím...

hodnocení

0x

Rajčata dáváme až po zmrzlých,dříve neee,skleník je dobrý nápad;)

jimi*
hodnocení

0x

Nedoporučuje se, až po třech zmrzlých...děláme to tak každý rok je to odzkoušené.Volte skleník nebo foliovník, ještě je chladno a málo sluníčka pro rajčátka na venkovní výsadbu*slunce*.

hahanaj*
hodnocení

0x

pokud máte skleník rozhodně do něj a i na letničky je brzy .sice je obchody nabízejí, ale nepřežijí to...bohužel je trend vše nabízet dlouho dopředu a to není dobře lidé to koupí a musí pak znovu, protože počasí nikdo neporučíme...

mana*
hodnocení

Moc moc všem děkuji. Jsem ráda, že tu vždy najdu radu ne jako na jiných forech, tam vám dají spíš najevo, že jste hloupá a nevíte to. Ještě jednou díííky.

poiu*

Pokud je budete dávat do skleníku, raději rostliny něčím zastiňte, pokud sazenice nejsou zvyklé na sluneční paprsky, mohly by je v nadcházejících horkých dnech značně popálit!

*slunce**slunce*

hodnocení

0x

Koupila jste si sazenice, tedy jsou v kvetináčcích. Dejte je do skleníku, tak, jak jsou a čekejte. Vydržte, a vysaďte je na záhon, až po patnáctém květnu. A to specielně v tomto roce, kdy teploty tak děsně a divně kolísají. Já bydlím u Labe a mám ráno pod nulou. Pak mám v poledne třicet stupňů. Také se už nemůžu dočkat, až to všechno vysadím na záhony, ale vydržím, jinak to noční mrazíky spálí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]