Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uhnile cibuloviny

Od: tofi* odpovědí: 12 změna:

Dobry den,

uz leta pestuji cibuloviny, ale nejak se mi nedari a pritom mam pocit, ze delam vse co mam. V cervu je vyndam - mam je v kosickach tkaze je v nich jeste necham dokud neuschnou pak vyndam necham vysusit, pred vysadbou namocim do lignohumatu, pak v zari zasadim, prihnujuji, ale stale to neni ono. Tulipany kvetou tak jeden rok a pak vyrazi jen listy :( Je pravda, ze mi i hodne cibulovin znici hryzci :( ale s tim nic nenadelam nemuzeme se jich zbavit a i kdyz je dam do kosicku klidne je prokousou :(

No a letos mi i hodne cibulovin uhnilo - proste vyrasili pred temi mrzy a pak zacali uhnivat a ted jsem jejich vyhony uhnile vytahala a ted k dotazu jsou ty uhnile cibule jeste k necemu mam je nejak osetrit nebo jsou jiz uplne ztracene...

No a prosim poradte co delam s temi cibulovinami spatne? Doma jsme meli tulipany i narcisy leta nikdo je ze zeme nevyndaval a kvetly nahderne cele roky ...

Diky moc

Tofi

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Jakmile cibule nasadím do země, už je nevyndávám, až za tři roky, kdy z jedné cibule, je asi 5 cibulek. Ničím je nenamáčím. Tulipány i hyacinty, nejlépe kvetou a množí se tam, kde nemají možnost se zatáhnout do země. Když mám nějaké krásné cibulky, které si chci namnožit, tak se sázím zvlášť do velkého, plastové truhlíku, ( dole musí mít dírky na odpad) který celý položím do země. Cibulky se nemohou zatáhnout, krásně kvetou a mají hodně cibulek. Třetím rokem, už kvete celý truhlík. Pro vás, když na zahradě jsou hryzci, by toto pěstování bylo nejlepší.

Proč hnijí cibulky. Jediné, proč cibulky začnou hnít a odejdou, je poškození cibule, při vyndání ze země. Stačí nepatrné poškození cibulky, dostane se tam plíseň, nebo nějaká choroba. Jinak nevím.

lemar0

To nevyndáváte ze země ani tulipány? Vždyť se všude píše, že se mají vyndat ze země na konci června, nechat zaschnout a pak sázet až v září. Letos mi také hodně tulipánů nekvete. Hyacinty mi kvetly každý rok nádherně a letos některé jen povykoukly ze země a bylo vidět květ, který pak vyhnil. Myslím si, že to bylo letos těmi holomrazy.

ukulele*

Lemar, kde se to píše? vždyť přes léto pumpují živiny do cibule aby na jaře kvetla, pošlete mi přímo jméno autora a odkaz, kdo a kde to píše, tulipány jsou celoročně venku + i jiné aklimatizované cibuloviny, jenom exotické cibuloviny zimuji...

tofi*
hodnocení

No maminka je taken ikdy nevyndavala - uprimne nehclaa je ovlne v zahonu a jak ho kdyz rok ryla tak pokazde nam vyrostli nekde jinde, ale rok co rok kvetli - jep ravd,az e po tech letech uz byly vsechny zlute, ale byla krasne. No a vsichni nam vzdy rikali, ze je mame vyndavat, ze budou krasnejsi a lepsi... Tak to delam, ale bohuzel nejak se nedari :(

No ono je navic problem, ze mam jen uzky zahon a ze tam na leto pak sazim aksamitniky takze nechat je tam dele nemohu :(

limetka*
hodnocení

2x

Tofi - letos byla blbá zima - vymrznul i česnek - stejným způsobem, jak to popisujete u okrasných cibulovin. Snad další roky bude líp. Ale - cibuloviny nevyndávejte každý rok - zbytečná práce. Dělejte to až porosty příliš zhoustnou mladými cibulkami - třeba i za 4 roky, protože husté porosty mladých cibulí nemají pak už prostor zesílit a následně kvést. Takže pak vytáhnout, vytřídit slabé a rozsadit. Krokusy nevyndávám vůbec - a mám souvislé koberce květů. Bohužel - hryzec je problém, ale co třeba zkusit místo plastových drátěné košíky - ty by snad zoubkům odolaly?

tofi*
hodnocení

Tak ot uhniti asi opravdu bude tou spatnou zimou - kazdy rok mi jinak hyacinty kvetly a to jsme mela tolik cibulek ach jo :( No a myslete ze ty co takto uhnili jsou jiz ztracene? - mam je tedy vytahat a vyhodit nebo je jeste sance, ze zn ich neco bude?

No asi budu muset udelat nejake dratene kose to bude jedina moznost - sice s hryzcem bojujeme jiz nekolik let, ale bezvylsedne uz nam znicil i vzrostlou jablon :( Bohuzel okolo jsou parcely o ktere se nikdo nestara takze je to boj s vetrnymi mlyny. Takze ted jiz vse sazime do kosu z pletiva :(

No ja jsem i uvazovala,. ze je tam necham naporad, ale jednak mam dost uzke zahony takze kdzy tma pak chci nasazet letnicky, tak by se to tam ais tezko veslo. Dalsi problem je, ze je mam v tech kosich a bojim se, ze kdyz je tma jedna spatna, ze se nakazi i ty ostatni ap rijdu o vsechny. Takze je radsi vyndam a proberu kazdy rok a take se bojim, ze jak mam ty zahony plne letnicek, ze tam budou mit hodne vlhko a pak mi shniji...

No docela premylsim o te jarni vysadbe, ale to zase musi byt asi hodne na jare a to zase asi bude zmrzla zeme... ach jo.

No letos jsme zkusila i par jich zasadit do kvetniku a ten pak do zahonku, ale obhuzel po vyndani stejne ty krokusy nebyly moc pekne - no mozna za to muze ta zima, nebot take hodne uhnily :(

jabraka*

I přesto,že byla blbá zima,mi tulipány kvetou jako divé.Dokonce vykvétají na místech,kde byl před pěti lety záhonek,který jsem dávno zlikvidoval a z trávy tulipány vykvetly.Rozhodně se ale také řídím radou,že v červnu cibule vyreju,dám na lísky uschnout a v září očištěné sázím do nově připraveného záhonku s kompostem promíchanou zemí.Rozhodně by se mělo stanoviště měnit.

JABRAKA

hodnocení

2x

Dobrý den Tofi. Přečetla jsem si pozorně, co jste napsala. Na place, kde jsou květiny, mám volně nasazené tulipány, hyacinty, narcisy, sněženky. Některé květiny si uříznu do vázy, jiné nechám na záhonech. Když květina odkvete, tak jí ustřihnu. Od odkvetlé květiny, nechám listy tak dlouho, až začnou uvadat, pak je ustřihnu. Cibulky jsou nasazené nejméně 4 cm v zemi, tak se zatáhnou. Letničky sázím normálně po záhonu, jako když tam žádné cibulky nejsou. Vždy při sázení si musím pamatovat, že dole mám cibule. Nesmím jít do hloubky. Nezapomínám cibulky přes rok zalévat občas s hnojivem.

U vás není možné si část hlíny odstěhovat, třeba do kolečka, udělat si s pletiva takovou vaničku na stálo, vrátit hlínu a toto místo si vyznačit a dávat tam cibulky? Nemusíte mít strach, že nějaká cibulka bude špatná a ostatní se nakazí. Je to jako v přírodě, možná cibulky už byly špatné při koupení. Nebo skutečně odcházejí, je to špatnou zimou. Nám vše zase vymrzlo a musíme sázet nové. Vyzkoušejte nechat cibulky v zemi nejméně dva roky, uvidíte, že to dobře dopadne.

tofi*
hodnocení

Dekuji,

tak ja to zkusim :)

Určitě to vyjde a budete mít radost.*placni*

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý večer, nerozumím termínu ,,v červnu je vyndám,, kam je vyndáte? a jaké cibuloviny máte konkrétně na mysli? a jak píšete že u tulipánů vyraší jen listy to je známka vysílených cibulí, celý ten dotaz na mě působí tak nějak divně...cibuloviny sázíme buď na podzim, s tím že počítáme se ztrátami a nebo je sázíme z jara, ovšem cibule musí být před výsadbou uloženy v chladu, poněvadž, když je máme v teple, jsou narychlené a teplotní šok nám právě způsobí to vámi zmiňované uhnití rostlin.

tofi*
hodnocení

No jiz ma babicka rikala, ze cibuloviny (tedy tulipany, hyacinty...) maji jit ze zeme ven kdzy josu deti ze skolky (tedyk oncem cervna) a zase do zeme kdyz jsou deti do skolky tedy v zari. Takze to tak delam v cervu vsechny cibuloviny vyndam - jelikoz je mam v kosicku tak je necham jeste "dojit" pote vyndam uplne ze zeme necham vysusit - do odzimu je mam v temne chladnem istnosti, pred vysadbou namocim do lignohumatu a pak v zari vysadim...

Na jare nesazim, nebot prave mam problem s tim skladovanim - ve sklepe mame dost teplo - takze se obavam, ze by narasily.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]