Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmlazení skalníku

Od: tofi* odpovědí: 7 změna:

Dobry den,

mam na zahrade 6ti leté skalníky, které do tedka krasne rostli a kvetly. Bohuzel po letosni zime hodne omrzly - no nastesti vypada, ze se z toho asi dostanou, ale zrovna na strane do zahrady omrzly opravdu hodne a cast vetvi je uplne suchych :( A ted nevim co s tim. Takto to nechat nechci, nebot to opravdu nevypada pekne, ostrihat se to bojim, nebot vim, ze skalnik spatne obrusta a vevnit je bez listu :( Napadlo me u danou rostlinku vykopat a zasadit novou, ale kdyz ji vykopu udkryji ty ostatni a jelikoz jsou strostne dohdomady odkryji ty suche vnitrky. Poradite nekdo co s tim?

Dekuji Tofi

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

Skalník poměrně dobře snáší i hluboký řez, takže pokud ostříháním (nebo odstraněním celé rostliny) odhalíte bezlistý (dutý) vnitřek, během max dvou let znovu obroste... Jen je potřeba keř(e) prosvětlit i zvrchu...

tofi*
hodnocení

Dekuji, tak to jsme nevedela ja se prave bala, ze to je nezvratne, tak ja ho z te pomzle strany ostriham trochu radikalneji a budu doufat, ze zase krasne obroste :)

hajmoni*

mám stejný problém, také zkusím zmladit

skalník *smich*

jirbar*

Doufat můžete. Mně omrznul před dvěma lety ten vrbolistý a ani ťuk. Budu kopat kořeny.

limetka*
hodnocení

2x

Tofi, možná ne každý, ale většina skalníků jsou nezmaři, kteří přežijí jakýkoliv řez, takže směle do toho!

tofi*
hodnocení

Dekuji mnohokrat za odpoved.

Ja vim, ze to je v podstate "plevel", ktery vydrzi temer vse,ale bala jsem se toho hlubokeho rezu, enbot vsudep isi, ze spatne regeneruje.

No ja to zkusim stejne tim nic nezkazim - kdyby nahodou neobrostl stejne bych oh musela vymenit :)

Jeste jednou dekuji.

Tofi

hahanaj*
hodnocení

0x

já je stříhám běžně, protože se mi hrozně rozrůstají a pěkně vždy obrostou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]