Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na slepýše?

Od: petra* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu jak vypudit z pozemku slepýše. Ačkoliv vím, že jsou vlastně užiteční a hlavně chránění, přesto mi to nepomůže zbavit se odporu k nim. Nedávno jsme si koupili rd, byl dlouho využíván jen jako chalupa a tak si slepýši nejspíš naši zahradu vyhlídli jako klidné místečko. Vím, že nejsou nebezpeční a že to nejsou ani opravdoví hadi, ale bohužel tak vypadají...jsem z velkoměsta a slepýše jsem volně v přírodě viděla prvně až u nás na zahradě, kde se jim evidentně daří, protože jich tu máme požehnaně. Nemáte někdo zkušenost jak je nenásilně vystěhovat? Děkuju.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eva*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Kontaktuj nejbližší městský úřad, který je zároveň pověřený výkonem státní správy - konkrétně úředníka odboru životního prostředí. Ten by měl znát správný postup a pravděpodobně bude znát i pracovníky stanic na ochranu živočichů nebo CHKO nebo podobných organizací. Ti by měli poradit v konkrétním případě a případně i slepýše odchytat.
Jinak je na slepýše ještě brzy, ne? Podle staré pranostiky se objevují až koncem dubna: Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři.

vadim*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Pokuste se odstranit místa, kde slepýši rádi přebývají a ukrývají se. Zahrada domu, která nebyla dříve intenzivně využívána, je jistě ideálním místem. Slepýši nejvíce milují kompost, případně jinou hromadu rostlinných zbytků, v níž naleznou jak úkryt, tak i potravu. Radi se vyhřivají na teple, nikoliv však na přímém slunci, ale pod něčím, kde se mohou schovat - např. velké kameny, dřevěné klády, sud na vodu. Oblíbeným místem jsou též různé skládky stavebního materiálu, škvíry ve zdech, suché zídky i skalky. Jinými slovy - naprostý pořádek na zahradě. Pokud na nějaké slunné místo položíte kus prkna, linolea nebo eternitovou šablonu je pravděpodobné, že pod ní v brzké době najdete nejednoho slepýše. Svépomocí nebo za pomoci ochotných sousedů je můžete odchytit a odnést daleko do volné přírody. Pakliže nejste daleko od Prahy, klidně bych si pro ně přijel i osobně. Na své zahradě jich už mám hodně a další bych přijal s radostí... Ale jak píšu, zkuste začít odstraněním míst kde mohou přebývat.
petra*
Děkuju za rady, ale bohužel nevím jak by to šlo aplikovat u nás na zahradě, myslím celou ji vyklidit. Máme 3000 m2 pozemek, který je hodně kamenitý a slepýši samozřejmě nejsou jen u nás na zahradě, ale i sousedi říkali, že je občas zahlídnou na svojí zahradě. Bydlíme totiž mezi poli a lesy,je tu celkem vlhká půda, což je, jak jsem četla, ideální prostředí pro slepýše. Většina lidí mi říkala, že časem zmizí sami, až se jim změní prostředí, tím že tady bydlíme, sekáme trávu, atd... Doufala jsem, jestli náhodou někdo nezná nějaký odpuzovač třeba jako je na krtky, ale nejspíš takový neexistuje. Bydlíme u Hradce Králové, takže je to od Prahy docela kus.
al bunda*
Slepýši mají stejně jako jiné ještěrky rádi klid. Zkuste rotační plašítka (větrníky) z pet-láhví. Nevíte-li jak vypadají, dejte vědět, pošlu Vám fotku na e-mail. Hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]