Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je hosta jedovatá?

Od: jasnenka* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, ráda bych se zeptala odborníka od vás na informaci, kterou jsem bohužel na internetu nikde nenašla a nedokázali mi ji zodpovědět ani pracovníci různých zahradnických center. Snad mi tedy poradíte. Ráda bych pěstovala na zahradě různé druhy Hosty - ale potřebuji vědět, zda je jedovatá, a to jak pro lidi, tak pro zvířata. Děkuji, s pozdravem Jana Kemrová

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Mám na zahradě větší množství těchto rostlin, různé druhy. Nikdy jsem tedy ukousnutím lístku nezkoušela, jestli je nebo není jedovatá, ale při běžném dotyku při plení a při odřezávání jednotlivých listů třeba do kytic se mi nikdy nestalo, že by vyskočil puchýř, ekzém...

Kočka a psi běžně chodili na zahradu a ožírali si, co je napadlo. Jestli i hosty, nevím, ale spíše ne. Z toho usuzuji, že buď zvíře pozná, co nemá jíst, nebo to není dobré nebo to jedovaté není.

Slimáci maji sice raději jiné rostliny, ale pod hostami je běžně nacházím. Až moc živé...

Takže dotaz jsem nezdpověděla, ale snad uklidnila.

reeve*
hodnocení

1x

Na webu (například v anglické verzi Wikipedie) píší, že hosty jsou jedlé a některé druhy (nejčastěji Hosta montana ) jsou tradiční součástí japonské kuchyně pod názvem "urui". Koneckonců jde o rostlinu z čeledi chřestovitých, která na rozdíl od blízce příbuzných liliovitých je toxikologicky mnohem méně "zákeřná" a občas i "jedlá" (viz samotný chřest).

Na druhou stranu z vlastního pozorování vím, že většina chřestovitých (včetně samotného chřestu i zmiňované hosty) ve svých listech obsahuje nadprůměrné množství jehlicovitých rafidů - ostrých krystalků šťavelanu vápenatého (osobně ověřeno pod mikroskopem). V malém množství neškodí, ve větším by už mohly způsobit podráždění a otoky sliznic (u prodávaného kuchyňského chřestu toto nebezpečí nehrozí, protože mladé výhonky rafidy ještě neobsahují).

Jde-li vám o to, za je hosta nebezpečná při náhodném požití malým dítětem, psem, kočkou ap., odpovídám "nikoliv". Ptáte-li se však, zda její listy můžete dávat jako zelené přilepšení hospodářským zvířatům nebo domácím mazlíčkům (morčeti, želvě, papouškovi...), říkám "raději ne".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]