Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc švestky? Plody opadají

Od: ded* odpovědí: 6 změna:

Švestka kvete, nasadí plůdky, ale ty ve lelikosti 2-3 mm sežloutnou a opadají. Stříkal jsem proti pilatce, ale od té to asi není. Co s tím? Děkuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, stříkáte také švestku, nyní proti přezimujícím škůdcům? My tento postřik děláme každý rok, když švestka začne rozpukávat květy. Našla jsem také možnost, co může být vaší švestce. Podívejte se na to, prosím. agromanual.cz/...

Při vlhčím a chladnějším průběhu jara v rizikových lokalitách (zvláště ve vyšších polohách) nelze vyloučit poškození plodů švestek puchrovitostí švestek.

Puchrovitost švestek

Při vlhčím a chladnějším průběhu jara v rizikových lokalitách (zvláště ve vyšších polohách) nelze vyloučit poškození plodů švestek puchrovitostí šve/... (Taphrina pruni).

Houba přezimuje myceliem ve větvích nebo blastosporami (kvasinkovité mycelium) na šupinách pupenů. K infekci plísně dochází na jaře v období kvetení stromů. Z infikovaných květů se tvoří deformované plody, které rostou rychleji než zdravé. Napadené plody jsou světlejší, abnormálně se prodlužují (dorůstají až 5_7 cm), nakonec jsou protáhlé, mírně zakřivené, mají houbovou vůni, jejich povrch je pokrytý bílým povlakem vřecek. Plody mohou být uvnitř duté a jsou bez pecky. Deformované plody (puchry, bouchoře) postupně hnědnou, zasychají a opadávají.

Silnější výskyty obecně bývají zejména ve výše položených podhorských oblastech, ale při příznivých podmínkách pro infekci byly významné výskyty zaznamenávány i v nižších polohách. Výrazné rozdíly jsou v náchylnosti odrůd. Jako velmi náchylná je uváděna švestka Domácí velkoplodá. Škodlivost choroby je značná, může být napadeno až 70 % plodů.

Základem ochrany je důsledná likvidace napadených plodů. Plody musí být odstraněny včas, než dojde k šíření askospor. Důležitá je rovněž správná výživa, především dostatek vápníku. Chemická ochrana proti puchrovitosti švestkové není ještě plně dořešená.

Při vlhčím a chladnějším průběhu jara v rizikových lokalitách (zvláště ve vyšších polohách) nelze vyloučit poškození plodů švestek puchrovitostí švestek.

limetka*
hodnocení

0x

Pokud opadají takto malé, není to pilatka, pravděpodobně vám v blízkosti chybí jiná švestka - opylovač a květy tedy nejsou opylené. Jestli znáte odrůdu, napište jakou , napíšu vám, jakou švestku si k ní máte koupit.

Pilatka se projeví tak, že plůdky rostou, jsou v nich černé kulaté dírky a opadnou až ve velikosti 1 - 2 cm, kdy larvy plůdek vyžerou. Místo postřiku je lepší umístit v době květu do koruny bílé lepové pásy, na něž se pilatky, lákané bílou barvou, nachytají a nenakladou vajíčka do květů.

sarusajus

Dobrý den nevíte náhodou co je to za nemoc,když mi švestka rozkvete a chvíli po odkvětu,kdy jsou plody teprve cca 2-3mm,tak všechny opadají.Udělalo mi to už druhý rok.Mám Čačanskou Lepoticu.Děkuji

limetka*

Měla by být samosprašná, tak nevím, možná byla v době květu zima a včelky nelítaly? Už se nám to také stalo. Zkuste ještě rok mít trpělivost. Odrůdou jste si jistí - není to nějaká jiná?

milanzelenka

Dobrý den mám stejný problem švestka krásně a hodně kvete po odvetu se vytvoří malé plody cca 3-4 mm zažloutnou se stopkou a spadnou skoro nezůstane žádná jedná se o švestku tophit stará 5 let přírustky má dobré děkuji za radu Zelenka

limetka*

Možná, že v okolí pro vaši odrůdu švestky chybí vhodný opylovač - jiná švestka, ne každá odrůda může být jiné odrůdě opylovačem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]