Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, objednala jsem si v e-shopu rostlinky mydlice bazalkovité, dnes mi přišly a já nevím, jak je zasadit. Nevím, jestli to, co mi přišlo, je kořen nebo kořen s uschlou rostlinou? Už tomu raší světlé kořínky. Jedna část mi přijde jako stonek, ale je to dřevnaté, takže jsem naprosto zmatená. Mám to celé zakrýt hlínou nebo jen tu část, kde raší kořínky a zbytek nechat nad povrchem? Omlouvám se hloupej dotaz.
Kdyby zde byla fotka dodaného kousku rostlinky, radilo by se lépe.
Mydlice je drobnější skalnička. Nemám, neznám, vygooglovala jsem spíše květy než stvol rostliny. Ale postupovala bych asi tak, že rašící kořínky zcela jistě do hlíny a to ostatní naležato tak něco mezi. Hlínou jen tak pocukrovat. Ono se to chytne, ale bude potřeba to trochu sledovat a pak přípaně přisypat maličko hlíny, aby se rostlinka nevyvracela.
Kytička je to nádherná. Tady je návod, co s kytičkou nyní dělat i jak dále po odkvětu se o ní starat.
Mydlice baňkovitá _ Trvalky
Saponaria ocymoides
Mydlice bazalkovitá (Saponaria Ocymoides) je pravděpodobně nejznámější půdokryvná rostlina. Kvete velmi bohatě a vytváří nespočetné množství růžovo-červených voňavých květů. Růst je velmi hustý a rostlina se rychle rozšiřuje, skvělá i pro pokrytí zahradních zídek. Navíc je velmi silná, a její listy mohou během mírné zimy na rostlině vydržet.
Mydlice bazalkovitá je víceletá rostlina, které se nejlépe daří v zemi. Připravte vhodnou díru v dobře propustné, vápencové půdě. Vaši zeminu můžete vylepšit smícháním s trochou písku. Zasaďte Mydlici bazalkovitou do vhodné hloubky. Vršek kořenů by měl být jen lehce pod povrchem země. Zasypejte zeminou a upěchujte. Ihned poté zalijte. Tato rostlina nejlépe prospívá na slunném místě.
Mydlice bazalkovitá se skvěle hodí na skalku.
Mydlice bazalkovitá je bohatě kvetoucí rostlina, která i přes svou malou velikost hustě pokrývá zem. Ráda roste mezi kameny a bude tedy skvělou volbou pro pěstování na zahradních skalkách. Rostlina se rozšiřuje poměrně snadno a záhy pokryje velké plochy. Tato rozkošná rostlina také vypadá krásně v květináči, nebo kořenáči. Zasaďte jí do písečné půdy a umístěte na slunné místo.
doplněno 12.04.12 03:39:Zapomněla jsem obrázek.
Mydlice bazalkovitá.
Krátce k vašemu dotazu, co s tím, co přišlo. To co pouští světlé kořínky, to by neměl být kořen, ale květ? Jen můj názor. Je to tajúplná rostlinka, než se člověk o ní něco dozví.
Přečtěte si pozorně Atlas květin, který přikládám!
mydlice bazalkovitá
Saponaria ocymoides L.
čeleď: Caryophyllaceae
květ:
růžový, až 1 cm velký, řepicovitý, kvete květen - červenec
typ listu: kopisťovitý
země původu: jižní Evropa
rozšíření v ČR: roztroušeně
stanoviště: slunné-polostín, půda běžná, vápenitá
množení: dělením trsů na jaře
plod: tobolka
životnost: vytrvalý, vysoký do 20 cm
další informace: půdopokryvná rostlina, skalnička
Množíme dělením trsů v březnu a srpnu.
Chloupkatý vystoupavý stonek s uzlinami, ze kterých vyrůstají vstřícné listy a květy na stopkách. Chloupkatý kalich mírně nafouklý, květy s drobnou pakorunkou.
doplněno 12.04.12 04:03:Kořen je to suché, co se dá jen jemně pod zem a udusá, zalije. Rozhodnutí bude zase jen na vás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.