Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu zkušenější pěstitele.
Poprvé sázíme jahody, dostali jsme od babičky, prý loňské, a máme je prý přihnojit.
Chci se zeptat, jestli je potřeba nějaké speciální, nebo by stačilo pár bobíků od králíků.
Děkuji všem kteří poradí
Já se sice řídím heslem..Čím blbější sedlák..znáte ho určitě a mě to vychází ale na jahody jsem použil tohle.Kde jsem ho koupil ale už nevím.Určitě je více druhů...Aha,už jsem si vzpomněl,v Baumaxu...
doplněno 06.04.12 12:11: Králíky nevlastním,s jejich bobky nemám zkušenost,to musíte počkat na někoho kdo to s nimi třeba zkusil...
Úspěch s pěstováním jahod je dán hned první výsadbou.Sazeničky vsaď do jamky se zásobou dobrého kompostu(substrátu) a živiny při správné zálivce tři roky vydrží.Po sklizni okolo keříčku přihnoj cereritem(při odplevelení záhonku větší špetku )Po třech letech se doporučuje sadbu obnovit.
JABRAKA
Po mnoha letech, máme zase nasazené jahody. Nasadila jsem je do staré plechové vany. Asi 15 cm od vrchu jsem zem pocukrovala Celeritem. Nahoru zase zem a jahody zasadila. Sázení jahod a hnojení. Určitě máte jen odnože s kořínky. Chce to zasadit, nechat venku srdíčka, zalévat 14 dní. Za 14 dní jahody budou uchycené. Hnojivo na jahody,( používám Kristalon) rozředit vodou podle návodu a přihnojit. Jahody, co sázíme nyní, nemají zásobu kořínků, musíme jim hnojivem pomoc, při zakládání listů a květů.
Podívala jsem se taky na net, kde radí podobně: abecedazahrady.dama.cz/...
Hnojení jahod.
Další hnojení během vegetace je pro jahodník nezbytné. Jednak se na jednom místě pěstuje dva až tři roky, což živiny z půdy vydatně odčerpá, jednak je vhodná výživa důležitá pro tvorbu nových srdíček, které ovlivní výši sklizně následující rok.
Před výsadbou zapravte do půdy některé plné hnojivo, například Cererit. To pak poslouží jako zásobní hnojení na dobu několika měsíců. Jahodník je rovněž náročný na dodávky vápníku, hořčíku a železa, jehož nedostatek vyvolává žloutnutí listů. Kvůli citlivosti na chlór používejte pouze bezchloridová NPK hnojiva a draselná hnojiva bez chlóru.
Vhodné je speciálně namíchané hnojivo pro jahody, například Kristalon. A také nezapomeňte, že kromě vydatné výživy má jahodník vysoké nároky na zavlažování. Nejintenzivnější zásobování vodou a živinami připadá na období mezi květem a dozráváním plodů.
Kuřince a bobky od králíků, sousedé první naloží do sudu, kde vše musí zkvasit. Většinou, to dost dlouho trvá. Teprve pak, používají kvašené hnojivo na zalévání.
kdyby ty bobky byly zaryté na podzim do záhonu, tak bych se toho nebál.. takhle bych raději použil granulovaný hnůj nebo např cererit. Obě možnosti jsou poměrně z nejlevnějších
jinak my teď máme jahody nové, sázené na konci léta, dal jsem jim kompost a právě ten granulovaný hnůj. První rok to určitě bude stačit a pak to vidím na cererit a taky se doporučuje síran draselný, ten používají velkopěstitelé... vzhledem k draslíku usuzuji na podporu násady květů.
rod-e,my hnojíme králičími bobky všechno.Je to hnojivo univerzální,nic nespálí,dá se použít kdykoli.Na kytky mojí mámy čučela celá dědina v době kdy žádný kristalon nebyl.Odhrábla v květináči trochu hlíny,narovnala tam králičí a kozí bobky,zakryla opět hlínou a celý rok jen zalévala.Na zahrádce to samé.Z těchto"granulí" se uvolňuje postupně hnojivo a nic se nespálí.Úroda jistá.
Puda se mela pripravovat,minuly rok co se tyka hnoje.Nyni bych nedavala,jedine az se zakoreni tak trochu zaryt mezi radek.Ted ale urcite zapravit prumyslove hnojivo ,treba cererit,neno primo urcene na jahody.Pokud mate kompost ,tak jedine dobre zapravit take.Budete davat cernou tkaninu,nebo jen tak?JInak jahody daji dost prace,stale kyprit ,zalevat.Dulezite je pri vysadbe.aby jste neutopili srdicka,ty miúsi zustat nad zemi,koreny vb jakce hezky rozlozene,ne zohybane,do kazde jamky muzete pridat kompost,po vysadbe prolit vodou.behem veg.odstranujte slahouny,aby se nevysilovaly matecnice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.