Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česnek z pacibulek

Od: zabkag® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,jdu pro radu.V loni jsem zaštipovala česnek a na 2 rostlinkách jsem to zapoměla a nechala to tam co z toho bude,potom jsem se doslechla že ty malilinkaté semínka,nebo co to je mám zaset,tak jsem je zasela,něco z toho vylezlo,tak jsem to nechala být a zapoměla na to.Ted na jaře chci jít porýt zahrádku a vidím jak zase moje zapomenuté semínka řádkují a už jsou dost vysoké,tak 10 cm..Co s tím dělat zarýt a nebo se to dá nějak zasadit a co by z toho bylo?děkuji Gábi

doplněno 19.06.12 20:50:

Dobrý večer,tak jsem tu zase pro radu.Vysadila jsem rostlinky a pěkně se ujaly,byly zelené a pomalu mi rostli,ale ted pomalu začaly hnědnout a jakoby vadnout..Mám je už vytáhnout a usušit na další podzimní zasazení?snad jsem to napsala srozumitelně:)děkuji Gábi

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirek08*
hodnocení

3x

Výsadba cesnaku s pacibuliek je osvedčený spôsob na dopestovanie zdravej a kvalitnej sadby, ktorý je ďaleko efektívnejší ako výsadba zo strúčikov. Samozrejme, keďže nič nie je zadarmo, aj tento spôsob dopestovania sadby si vyžaduje určitú námahu a čas. Niektoré reakcie na Váš dotaz, ktoré som si prečítal ma doslovne šokovali. Takýmto pestovateľom, ktorí chcú pestovať bezstarostne a bez akejkoľvek námahy, odporúčam METRO (alebo iný supermarket) a tam si môžu za lacný peniaz nakúpiť čínskeho cesnaku na mraky. To nie sú pestovatelia, ale lajdáci a lenivci. Prepáčte tvrdšie slová, ale nič vhodnejšie ma nenapadá. Len dúfam, že ste klíčiace pacibuľky nevyryľovali. Ak áno, v žiadnom prípade ste neurobili dobre.

des*
30.03.12 14:16

mirek08 *palec*

hodnocení

Nepovažuji se za lenivce a lajdáka,jen prostě nevím jak na to..ba naopak mám radost ze všeho co se mi na zahrádce povede a proto se občas přijdu na radu,protože jsem sice né začátečník,ale zkušeností není nikdy dost:) Chci se teda ještě polopaticky optat jestli ty pacibulky vytáhnout ze země,schovat a nasadit do řádku napodzim,nebou už je rozsadit ted?Děkuji za trpělivost a za rady..Gábi

des*

Můžete rozsadit UŽ.5cm od sebe.

mirek08*

zabkaq - ak sa nepovažujete za lenivca a lajdáka, tak potom sa Vás moja odpoveď netýka. Odpoveď som adresoval práve tým druhým, ktorí budú radšej špekulovať a meditovať s cieľom, aby sa "nemuseli zohnúť".

K otázke pacibuliek popisujem vlastné skúsenosti:

Pacibuľky nechám dozrieť na palici cesnaku. Pri zbere cesnaku ich oddelím z palice, rozoberiem ich na jednotlivé "guľôčky" a nechám normálne vyschnúť spolu s ostatným cesnakom. Pri bežnej jesennej výsadbe cesnaku ich vysejem do osobitného riadku (hĺbka cca 3 cm). Nie je nutné ich moriť, lebo nie sú napadnuté ani háďatkom, ani hubou, lebo nerástli v zemi (táto skutočnosť je veľkým pozitívom). V nasledujúcom roku s nich vyrastu "sólo" cibuľky, ktoré pri zbere cesnaku opäť vyberiem z pôdy a na jeseň ich vysadím spolu s ostatným cesnakom a až po tejto výsadbe z ních narastú normálne hlavičky, zložené zo strúčikov.

V prípade, že niečomu ešte nebudete rozumieť, napíšte konkrétnu otázku, rád odpoviem.

Mirek,kdyz mi pujde o ozdraveni sadby,tak si klidne nasazim pacibulky.Dovolim si jinak vyplnit cas, pro me ,na dulezitejsi a plodne veci.

Naprosto souhlasím s juglans. Pěstování česneku z pacibulek je pracné a nemá to praktický význam.Ozdravění sadby je diskutabilní.

hodnocení

Já je teda ted zkusím rozsadit do řádku a jak budu sklízet česnek,tak je mám taky sklidit a na podzim znova vysadit,už jako stroužky?,chápu to dobře?

des*

Na podzim se přesází,jsou to pořád kuličky jenže velké,až veliké,mně se nikdy stroužky neudělaly.Sázet je nemusíte,klidně je snězte,jde jen o to že můžete mít následující rok pěkný zdravý česnek.

mirek08*

V prvom roku po výsadbe vyberiete len cibuľky, ktoré po vysadení v druhom roku vytvoria hlavičky cesnaku zložené z jednotlivých strúčikov. Hlavička je spravidla väčšia ako hlavička toho istého cesneku dopestovaná vysadením "strúčika - stroužka".

zabko,necetla jsem uplne pozorne vas dotaz,ze vam ji klici.No tak ja bych je litovala,kdyz uz rostou,tak opatrne rozsadte.

poiu*
hodnocení

2x
hodnocení

Jsem asi neandrtálec,ale nějak nevím co s tím ted dělat,normálně nasadit jako stroužky?:)

Nevim jestli to stoji za to usili,pestovat si vlastne sadbu na pristi rok a jeste nechat uskladnene.Z jarniho vysevu vam vyrostou jednotlive cibulky,z podzimniho ,nektere i delene.Prace je titerna,narocnejsi na peci,nez pri vysadbe strouzku.udrzovat v kyprem ,bezplevelnem stavu.Vysev do hloubky max.3 cm.sklizen ,kdyz nat zaschne,pozor nenechat vykvest.Je to to same,jako kdyby jste pestovala cibulku ze seminak,tak nejdriv vypestujete sazecku a teprve druhym rokem sazet.

hodnocení

0x

Nemá to opravdu cenu, za tu velkou práci se Vám to nevyplatí. Bude to slaboučké, neduživé, pěkné palice česneku se opravdu vypěstují jen z kvalitních stroužků. Já bych to zaryla. Jaga.

hodnocení

Děkuji vám za rady.Mám nasazený česnek ze stroužků,jako každý rok..Sazeničky teda zaryju,nechce se mi s tím tak piplat:)

des*

Bože,dámy,já žasnu,co to tady radíte?Jaké piplání?Kromě normální sadby dáme vždy! řádek semínek,na ozdravění.Jen nesmí být husto.Ze semínek totiž vyrostou zdraví jedinci,kteří se nasází napodzim místo stroužků.Nám ze semínek nevyrostou žádní pazgřivci ,ale kuličky jak palec,které se kromě nasázení,dají použít běžně v kuchyni.Takže si to prvně vyzkoušejte,než tady něco tak blbě naplácáte!

Des,zpomalte..,kazdy ma na pracnost a ekonomiku sve meriko.nicmene pokud by si chtela pisatelka ozdravit sadbu,mate plnou pravdu,ze takto ,to jde,ale tyka se to nemoci,ktere vzikaji v zemi,jelikoz se vyseva z vrchni casti,seminek,tak se nerenesou zemni choroby.otazka byla jestli se da takto pestovat.takze da,ale nekdo by to delal ,jiny ne.

jabraka*
hodnocení

0x

Trochu to shrnu.

Česnek z pacibulek druhý rok sklízím jako kuličky,zvíci 1,5 -2 cm.Ty se dají použít přímo k sadbě a v létě sklidit jako normální velké hlavičky.Mají výhodu v tom,že se se sadbou nešíří virové choroby,česnek je kvalitnější.Rozhodně je potřeba většinu těch stvolů s pakvěty odstranit.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]