Nejste přihlášen/a.
dobrý den,pro mne neštastný,zrovna by člověk plakal,mám na zahradě již 25 let na kraji pozemku téměř 20m jedli,bylo mi divné,že tolik opadalo jehličí,plno větví holých-asi dle mne skoro1/3,-2/3bych řekla že tam ještě je.uklízeli jsme se synem pod tím stromem-mám tam skalku.Plot tam mám ze žel.šprusílek s mezery,takže kam jsme dostali jehličí odklidili a najednou ,protože se syn toho stromu trochu přidržoval si všiml,že jsou do stromu navrtány otvory,klacíkem jsme zjistili-cca10cma kdyžjsme tím klacíkem v těch děrách zaštourali-páchla z toho nějaká chemie.Soused mi zničil nevím proč,krásnou jedli,kterou jsem vyypěstovala.za tím plotem má soused již asi ne celých 10let složeny staré rozpadající cihly,má tam více méně bordel.Pozemek koupil asi před14 lety.nic s ním nemáme a nikdy jsme neměli.pod zahradou máme domek a za domkem/máme předzahrádku/a u nás na našem mám asi 10m krásnýmnou vypěstovaný jalovec,jdem se na něj podívat a z poloviny-rezatý-rovněž něčím postříkaný.Soused tam ani nebydlí-barák předělává,musel to udělat když jsme tam nebyli.občas tam jezdívá.ani ted tam nebyl.nelenila jsem a zavolala policii.zatím jen ofotili-a prý že se ozvou.moc od toho nečekám.nedal by se ještě nějak ten strom zachránit,není nějaký "protijed".Co mám prosímvás lidi dělat,na koho se obrátit,jak zachránit strom ,kde si i ptáci uvnitř stavěli hnízda?Ani jeden strom mu nikde nestíní-stále to nemohu pochopit.děkuji za každou radu-neštastná zahrádkářka.Na koho se obrátit/u mne slzy/Co pak zasadit místo ní,to už tu nebudu!
Záchrana poničené jedle. Komu vadí strom, když mu nic nedělá, proč svou nenávist obrací na někoho, kdo se neumí bránit. Pozor na takového člověka,( bestii) mohl by ublížit i Vám.
Moje úvaha. Máme také na svém pozemku lesík, umím si představit, tu bezmocnost, když člověk pěstuje léta stromy, obdivuje je, najednou zjistí, že některý strom, je poškozen, díky někomu jinému. Vyzkoušejte! Když cítíte nějakou chemikálii, to znamená, že se to muselo stát nyní. Prohlédněte strom, všude kam vidíte i u země. Je potřeba objevit, kolik děr má strom, v sobě udělaných. Vzala bych hadici s vodou a snažila bych se všechny díry, co nejvíc prostříkat, tlakem vody. Aby se zbytky chemikálie, dostaly ven, co nejdál. Dala bych hodně vody, kolem celého stromu. Nesmíte ztrácet hlavu, dvacet let, je krásná jedle, možná, když jí budete dávat pravidelně hodně vody, pomůžete jí, tento barbarský kousek přežít. Kupte včelařský vosk a všechny vypláchnuté díry musíte zavoskovat. Jinak někdo může přijít a do děr opět něco dávat. Věřte, že ten strom chce také žít, dávejte mu co nejvíce vody a kontrolujte kmen, zda tam zase, něco není. Pro svoje potěšení, nasaďte kolem břízy, stačí jednu, dvě. Nebo malý smrček. V lese, je hodně semenáčku, tak jsme i my si nasadili břízky a věřte, rostou hodně rychle. Ptáčkové, budu mít kam zase létat. Jestli strom přežil, to zjistíte, až na další rok, když znovu obrazí, máte vyhráno. I když se musí počítat s nejhorším. Je to smutné. Napište prosím, jak strom dopadl. Je to jenom můj názor, udělala bych pro záchranu stromu, vše.
Vždyť i na tomto Poradte.cz se probíhala diskuze o tom jak zlikvidovat strom a připěvovatelé se předháněli v co nejbizartnějším způsobu likvidace.Jednomu se nelíbí,že padá jehličí,druhému,že stíní,třetí se bojí,že spadne atd. Lidi vy co jste toto schopni stromu uděla,zůstaňte ve městech v panelácích a bytovkách.Prosím vás,zůstaňte na betoně a dlažbe a neotravujte v přírodě. Nekupujte si pozemky a stav.parcely u nás na vesnicích,protože tam kokrhají kohouti,když prší je bláto,kvákají žáby,koušou komáři,musíte kosit zahrady a louky,toulají se tam srnky a divoká prasata ,vždy na podzim padá ze stromů listí...Ano napsala jste to trefně,.."to už tady nebudu"..
Jinak ten strom je asi v háji.Ty díry můžete maximálně ucpat stromovým balzámem. Zeptejte se souseda zda chce, aby mu strom spadl na hlavu,když toto dělá? A pěkně mu poděkujte s tím,že až bude něčeho litovat nad nějakou podobnou ztrátou (a to Vám říkám,že bude),tak že doufáte,že si na Vás a na tu jedli vzpomene.
Já se bojím,že zachránit nepůjde...Je to příšerné svinstvo a jak jsem chlap,tak bych z toho taky brečel.Nejhorší je ta bezmocnost.Nic mu nedokážete.A i kdyby jste stoprocentně věděla,že za tím je on,stejně nic nenaděláte.Msta?Je na nic.A slušný člověk nad ní ani nepřemýšlí.Vysaďte něco nového.Strom,to je přece takové poselství příští generaci...A držte se!Moc se držte!
Moc smutny pribeh.Je mi z techto lidi vzdycky uzko,hodne divne po tele.Co delat,tezkoradit,copak o diry,ty se zamazou ,ale kdo vi,co do toho dal za chemii.Ted uz bych resila,proc to mohl udelat.To ze je dobytek,to je bez debat,ale myslite ze mu mohla branit ve vyhledu,ci stinit,nebo zavist?dokazat to,je tezke,jedine pockat az se ptacek sam chyti.Jeste take zvazte prece jen jestli nekdo,si nedal praci nekdo jiny,treba prijel od nekud?Vite oni jsou nekdy veci,ze by ve snu cloveka nenapadly,ceho jsou lidi schopny.Ja bych potom sla,protoze nevite co muzete dal cekat.Navic,vy budete zachranovat jedli a kdyz zjisti,ze se nedari likvidace,tak se muze znovu pokusit.Preji vam,aby jste jiz nemuseli,necemu podobnemu celit.
To se nedá pochopit, protože slušný člověk, který by tohle nikdy neudělal, není schopný přijmout, že to někomu jinému svědomí dovolí. Velmi s vámi cítím zažila jsem podobný útok přes plot Rondupem, naštěstí stromečky přežily. Moje rada - udělejte si tam pevný 2 m plot, dřevěný nebo snad i zděný a budete mít pokoj. Bohužel, dnes spousta lidí nectí pravidlo: "Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého člověka". Držte se a nechovejte v srdci zášť, ublížila by jen vám. Nebojte, Boží mlýny...Posílám vám do duše. Limetka
Jo a ještě k vašemu dotazu - jedličce už bohužel pomoci není, nejspíš nepřežije.
když mi přeci vadí sousedův strom tak se s ním dohodnu co se s tím bude dělat
a když ten strom ničemu nevadí tak je ten člověk tak trochu dement
a slovo dement není nadávka (i když se tak dnes používá) cs.wiktionary.org/...
znovu dobrý den,pořád a ještě více brečím,představte si hodný lidi,že ten strom před domem/omlouvám se za nesprávné pojmenování/-není to juniperus-ale ten krásný modrý Chamaecyparis-cypřišek-/jak jsem psala včera v noci-že je postříkaný-a rezatý-tak je ještě dole taky provrtaný.a je v něm cítit to svinstvo co na zahradě v té jedli.zjistili jsme to -byl tu odborník z oddělení životního prostředí.vše si taky ofotil.alebohužel i když je vše jasné jak facka , tak mě je to k ničemu.jsem totálně BEZMOCNA-SKORO na dně.Slzy. ty stromy mají hodnotu-i dle něho je to spá chání trestného činu,protože škoda je víc jak pět tisíc.A jelikož ten člověk-nemá v hlavě mozek/kdyby měl tak to neudělá/ to pochopitelně nepřizná.A já že jsem ho nevyfotila při činu-tzn. že nemám důkaz,tak i když to je jasný,jsem v pr-..a i ten odborník říkal že to policie odloží.Na takovýto jednání-prosímvás kde to žijem-slzy.A ještě na zahradě zas na druhé straně zas jiný soused-co mám též asi necelý metr od hranice tak 7m túje si vymyslel aniž by se s námi jakkoliv dohodl tak přesně vedle těch stromů vloni v létě vyrejpal menším bagrem 1m příkop na -prý drátěný plot-si představte.Tak jsme sem pozvali taky -byli tu geodetia zjistilo se že nemá povolení a musel to zaházet-pochopitelně že to odfláknul.jsme pak na podzim se synem ty kořeny si zaházeli.nojo ale ty kořeny jsou pochopitelně poškozené-to řekl i ten odborník-což jsem mu též ukázala.a ted na jaře co jsem s tím člověkem mluvila-tak tam pořád chce pod drátěný plot udělat 80 cm podezdívku-což bylo i pro toho odborníka nepochopitelné.A já jsem bezmocná,bezmocná,bezmocná-bezbranná,bezbranná,bezbranná-a ještě aby toho nebylo málo tak na té zahradě mi do těchto stromů chodili vymatlanci co chodí tomuto vymatlanci na velkou.A když jsem mu to zavolala,tak to neráčil ani uklidit-to si představte. co si mám počít,když miluji pěstování rostlinek,vážím si jich ,stromů ,ptactva-přírody a kolem vymatlanci,kteří mi to tu ničí.Slzy,slzy.slzy a bezradnost,díky vámšem za odpovědi.v mém případě mě tato činnost-zahradka drží nadn vodou,nevím zda se nepotopím...
Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Tůje by mohly přežít výstavbu plotu, pokud tam nebudou mít kořeny odkopané moc dlouho. Rozhodně pak nepodcenit letos zálivku. A pokud je to jen trochu možné, udělala bych si plot, a to co nejméně prostupný a co nejméně průhledný.
Neslo by nejak trvat na tom,aby udelali chemicky rozbor,co mohl do toho dat?Treba by se pak mohlo lecos dokazat pri domovni prohlidce.ne treba hned,ale mohlo by se to jednou hodit.opravdu vam nezavidim.Netrapte se,ono Bozi mlyny melou pomalu,ale spravedlive.Uklidte to,at nemate zkazu na ocich.udelejte si radost nejakou vysadbou a plot s ohradnikem.Clovek si bude pripadat jako v kriminale,ale jina obrana proti debilum neni,ponevadz dnes je vse precin a nikdo se s timhle nezabyva,presto ,ze jde o vazne veci.Bohuzel dnesni doba toto hodnoti jako banality.Dobu nezastavime,souseda muzem.Pokud jste si jisti ze on,ja bych na nej vyrukovala ,ze jste dostala anonym,ze se vam pohybuje na zahrade a co tropi.
dobrý večer,ted už noc,všem Vám chci poděkovat.,všichni mi pomáháte po stránce psychické.jen tu chci říci,co se dělo dnes a jak to pokračuje.Tak tedy po obědě u nás byla státní policie.vše sepsali,zadokumentovali,vyfotili,změřili.Odpoledne jsem byla pozvána od nich k sepsání a podání trestního oznámení na neznámého pachatele./dávám vědět paní limetce/.hodnota-cena těch stromů je dle /odborníka/ -20.tisíc./dle mého asi /chybného názoru-nevím/je hodnota větší-i jsem jim řekla,ale bohužel neuspěla.mám možnost vidět-kolik stojí /a to jsou malé/jehličnany.,no nic, tedy cypřiš před domem navrtaný a postříkaný jsme do tmy dlouhou dobu do díry stříkali vodu a i okolo stromu jsme dali hodně vody a budeme v tom pokračovat a do té díry jsme dalištěpařský vosk-tady odpověd a díky za radu paní viky.nevím zda se úsilí a snaha podaří.A na zahradě jedle a borovice jsme též vystříkávali a zítra možná ještě i pak chci do těch děr hnát vodu/Jo dle těch policajtů to může být nafta nebo benzín/nechtěli dělat rozbor.Není na to nějaký "protijed"-?U nás jsem volala jedněm odborníkům co se zabývají ,pěstují i prodávají jehličnany,tak mi také radili tu vodu,jenže mě taky štve,že jsem na to nepřišla-ty díry jsou ze strany souseda/dříve!copak by normálního člověka ,těšícího se na probouzející se jaro toto napadlo?.Je to poničené ted na jaře.Ataké ta policie říkala,žemi vyrozumí až za dva měsíce ,jak to asi dopadlo.Takže ted budu čekat,čekat čekat a budu se pravděpodobně smutně dívat jak mi moje snaha,píle,práce,radost žalostně skomírá/nejde přeci zahodit-25let k tomuto.tady člověk vidí-že člověk,který v životě nic nevypěstoval-vůbec neví o čem je řeč .strom roste věky ,pak příjde debil vymatlanej a během pár sekund vše zničí.No nic,ještějednou vám všem moc a moc děkuji/kdybyjste přece jenom někdo něco ještě věděl...díky.neštastná zahradnice.
Vím, že většina rádců píše, že strom nepůjde zachránit. Můj názor je, když je možnost, něčím pomoct, tak to zkusit. Viděla jsem hodně stromů poškozených a přece žijí. Voda dokáže zázraky, hlavně odplaví pryč, všechny chemikálie, co jsou kolem stromu v zemi. Nevíte, jak dlouho vandal, stromy poškozuje. Nyní se tady hází, do jednoho pytle, všechny lidi z města, co si kupují chalupy a likvidují stromy a všechno živé. My také patříme k lidem z města, ale přírodu nejen milujeme, ale také rozmnožujeme a chráníme. Na chalupě máme asi 65 okrasních stromů, nejen pro naše potěšení, ale i pro krásu přírody. To jen pro vysvětlení, že ne všechny, co si koupí chalupy, musí ničit přírodu.
Když máte k sousedovi plot, nejde k němu přidělat třeba vlnovky, aby k vám na pozemek nemohl? Nebo pletivo? Měla bych strach, co vše se ještě může stát.
Viky, záleží dost na tom, co do těch děr nalil- pokud je to třeba RoundUp nebo Glyfogan, tak už se pletivy roznesl do celého stromu a opravdu strom zachránit nepůjde. Pokud by to byla třeba slaná voda (jak tady na poradně nějaký lump někomu kdysi radil na zničení stromu), tak tam by proplachování vodou mohlo pomoct. Já jsem taky pro pokus zachránit, ale moc šance tomu nedávám. Bohužel, moje zkušenost také s "hodnými" sousedy.
Zdravím Vás, v dnešní době bohužel přibývá takovýchto lidí geometrickou řadou, pořizují si domy a honosná sídla, ale přírodu rádi nemají. Také máme na zahradě mnoho krásných rostlin a rovněž jednu jedli, ale protože jsme v zahrádkářské osadě, byli jsme nuceni jedli zkrátit - dlouho jsme to oddalovali, ale začla rok od roku růst víc a víc. Byla to naše chyba, když jsme ji tam před mnoha a mnoha lety zasadili, pořádně jsme si neuvědomili, jak moc může vyrůst.
Takových je víc:
Je to snad úplně módní trend. Někteří lidé si zřejmě představují takto demokracii. Já, já, já. Tahovíhle podobní týpci se pouštějí do starých alejí, nikoli do jednoho stromu, ale stromořadí - třeba v rámci rozšiřování komunikace. Zdůvodňují to třeba tak, že "aby auto nenarazilo do stromu..." Pustili se do stromy lemované silnice, která fungovala už za Šternberků. Nejdříve "jako" odstraňují "přestárlé" stromy...dost často v noci. Zbývá jich teď cca o něco více než 1/3. Napadnout zbytek už nebude za čas takový problém. Takoví lidé mají mentalitu ne jako kůrovec, ale horší. Byla to nádherná alej starých vzrostlých stromů, díky datu vzniku zdravých - žádné dospívání v kyselých deštích, kamiony se tam myslím dokázalaly minout, ...jenomže poblíž vzniklo satelitní městečko a kdo je obývá, tušíme. Tam odtud mohla přijít ona příslovečná korupce a už to běží...
Doplnění: Nejběžnější ničivý nápad laika je kyselina, takže vyplachovat vodou otvory v jedli, aby došlo k případné neutralizaci, až se bude zdát čisto, a ošetřit stromovým balzámem (stříbrná pasta). Optimální by bylo přistihnout toho souseda Kůrovce při činu a "dát řeč", myslím ale že na domluvy moc nedá. Pokud by se dal víc strom ošetřit, prořezat atd...neškodilo by. Ty otvory hlídejte, když soused něco dodá, co nejrychleji to odstraňujte. Jestli je to idiot, nemusí vás u toho vidět.Vzrostlá jedle by ale mohla ony šrámy s pomocí přežít. Kdyby se přišel soused dohodnout o poražení, chtějte 60000Kč, to je cena za kterou se takový strom prodává (fakt).
Záleží, jak dlouho a silně je strom poškozen, ale když opadávají jehlice, tak ho asi zachránit nepůjde. Možná že bude chvíli žít, ale postupně bude odumírat a třeba po mrazech odumře zcela. A navíc jeho estetická hodnota bude minimální.
Soused to zřejmě jen tak nevzdá a bude ničit dál. Když tam bude vysazen nový strom, pravděpodobně ho čeká stejný konec.
Proti sousedovi ale žádné důkazy nejsou, takže těžko bude moci být obviněn a dobrovolně peněžní hodnotu neuhradí.
Jedině nainstalovat kameru a vyčkávat, jestli opět nepůjde na věc, ale ani tak není výsledek jistý.
Plně Vás chápu, oblíbený strom je kamarád, jako člověk. Někdy i lepší. Člověk dokáže ublížit, strom ne.
Myslím si, že po navrtání a nalití chemikálie se stromy už nevzpamatují. Jed se dostal do dřeva, do kořenů a to je konec. Znám to, zasadila jsem si kdysi před okna okrasný jehličnan. Měla jsem ho moc ráda a na Vánoce jsem si jej zdobívala. Jenže se prohřešil - tím, že rostl. Tchyně začala brblat, že nevidí z okna dobře na cestu /za den tak 2 - 3 lidé prošli/ a ať ho manžel porazí. Já odporovala. Manžel není zlý člověk, ale má jednu ošklivou vlastnost: co řekne maminka, je pro něj svaté. A tancoval vždycky, jak ona pískala. Když viděl, že se mnou nehne, stromek navrtal a nalil do děr savo. Stromek dlouze umíral. Manžel se pak jednou přiznal, přestože spolu i dál vycházíme dobře, nikdy mu to nezapomenu.
Dneska je místo stromku holá pláň. Tchyně vyhrála, je jí ale už jedno, zda kolem domu někdo jde. Z okna se nedívá. Je jí 87 let, trpí silnou demencí, sedí, slintá, kýve tělem a houká divné zvuky. Občas se mi pro zpestření pomatlá výkaly. A pro tuto lidskou trosku musel můj stromek odejít.
Nikde jsem ale nečetla, zda Vám soused nějak vyhrožoval, zda mu stromy vadily. Udělal to opravdu on? Je těžké někoho obvinit, když jste u toho nebyli. Ale nezastávám se ho, pokud se zjistí, že je to opravdu jeho práce, buďte na něj tvrdí. Zaslouží si to.
Jaga.
Dobrý večer,jen pro paní /babujagu/soused nám ohledně těch stromů nevyhrožoval ani nepožadoval odstranění.Ono se v mém případě nejedná jen o jeden strom/jedle má v obvodu zhruba -měřili jsme metr nad zemí -83 cm.a vysoká necelých 20m.krásnárovná ještě vloni a letos tak do ledna-opravdu krásný strom -a pak najednou začala shazovat jehličí.to jsme ale netušili proč.A vedle této jedle navrtané -ovšem z druhé strany ze strany souseda,jsou ještě 2 slabší jedličky a borovice slabší-vše navrtané-a uvnitř smrad když tam člověk klacíkem zaštoural.,vše jsme udělali,jak zde nám bylo napsáno,aještě dodatečně jsme zjistili při tom dlouhým vyplachování a ošetřování,protože pod touto skupinou jehličnanů máme ještě lísku-že je taky navrtaná.tyto stromy se nacházejí zhruba uprostřed našeho pozemku,ještě pak zahrada naše pokračuje,kde je plot už jiného souseda.A směrem zas dolů na druhou stranu-pořád se"/pohybuji ke straně souseda jsou kolny apod nimi velký jasan a ten je tím svinstvem taky postříkaný a jelikož je /je tam zděný plot-tak metr sedmdesát/-ten strom vychýlený-tam se nedostal vrtačkou-tak postříkal aspon korunu,protože už vloni víc jak třetina tohoto stromu neobrazilaa letos mám obavy že neobrazí vůbec,pořád jsme u toho plotu jsme měli černý bez -ale ten je od plotu víc jak 2 m a je fuč-ten musel rovněž postříkat protože asi 3m od tohoto bezu je vrba a je taky zčásti zasažená-jak asi "šel vítr a taky pod nebo vedle toho bezu je ještě tujka 2metrová a již vloni měla část vrcholků spálených jak to tam musel stříkat-podotýkám že za tímto plotem je už jeho ted nedávno postavený přístřešek přílepený na jeho dům.mám zkušenost že listí tam k němu nepadalo.hrabu ho každým rokem,tak vím kam padá.pak je náš dům- jsme před domem,kde máme předzahrádku-oplocenou.,a v té předzahr. mám můj vlastoručně vypěstovaný"modrý" 25 letý cypřiš-pravidelný,rovněž navrtaný -asi postříkaný-část je rezatá.Jak policie tak i ten odborník vše viděli a i když je to jasné,nemám prostě foto,tady to opravdu nemohl být nikdo jiný,-Tento čin/je to nevratné/do smrti nevstřebám a i ted pláču.Vloni mi zemřela milovaná kočička,letos mi pomřou stromy -kdo příště? Snažím se na to nemyslet-ale nedaří se,nejde to,pod tou jedlí mám skalku a je pořád zasypaná-neštastná zahrádkářka,děkuji vám Všem.
To snad není možné, někdo vám zlikviduje celou alej stromů, mající velkou hodnotu a nic se s tím nedá dělat? To je maniak, jinak to není možné. Ani se nedivím, že vás to tak sebralo. Je to celoživotní dílo člověka, sází to, piplá se s tím, sleduje jak vše roste, pak přijde nějaký cvok a všemu je konec. Měla bych strach o svoji rodinu. Bezmocnost, zase jen bezmocnost.
Opravdu Vás moc lituji a chápu, kdo má své rostliny rád, jsou pro něj vším. Ale pořád mi není jasno, jak to je s tím sousedem. Nevyhrožoval, nepožadoval odstranění, tak jak víte, že to byl skutečně on? To je důležité, je těžké nařknout někoho nevinně, zatímco skutečný viník se někde šklebí. Nemáte spolu dobré vztahy, dohadujete se? Proč si to o něm myslíte?
V sousední vsi měli před rokem něco podobného, odsoudili rodinu, ostudili je a nakonec se provalilo, že to udělal někdo úplně jiný. Ten postižený pán dělal v práci jinému mistra, ten si myslel, že mu ubližuje a pomstil se tímto způsobem. Vina a ostuda však padla na jiné.
Tak opravdu to musíte myšlenému člověku dokázat. A pokud to on skutečně je, nemazat se s ním. Potřeboval by taky navrtat zadnici a něco tam nalít. V tom případě se ho vůbec nezastávám. Jaga.
A ta kočička? Zajeďte si do kteréhokoliv útulku, čekají tam spousty smutných zvířátek bez domova. Nějaký pejsek či kočička možná právě na Vás. Je to smutné, ale i smrt patří k životu. Když člověk ke svému zvířátku přilne, těžko se loučí. Vím to, na podzim 2010 mi navždy odešel zlatý labrador Aron a je mi po něm smutno dodnes. Když někde uvidím podobného, vyskočí mi slzy. Říkala jsem mu "Houstičko" - měl krásnou barvu vypečené housky. Nechám toho, už zase bulím.
dobrý i když plačtivý den,pro paní Jagu,s tím sousedem opravdu nepřipadá nikdo jiný v úvahu než on,vždyt u nás bylo a to
všude jak před domem,tak na dvorku,tak na zahradě 6lidí-5policistů a odborník na stromy,viděli kde se to nachází,kde my
máme dům,kde má soused a jak to tu vypadá i okolí.bydlíme v menším městě.A všichni se shodují aniž by se předem
domluvili,jasně to tu tomu vše nasvědčuje,ale bohužel jsme ho nepřistihli a nevyfotili-tak nemůžeme nic dělat.domek máme v
řadové oblasti.před domem máme předzahrádku oplocenou souběžně s chodníkem ale buhužel,tam kde končí naše předzahrádka a
měli bychom mít plot mezi tím sousedem,tak tam doted plot nebyl,protože to tam on u sebe předělával a vybetonoval a dělal
schody a i plot nový,ale strom je u nás v našem/cypřiš/rohu,takže ted když jsme strom řádně
ošetřili,vystříkali,zavoskovali-nevím zda to pomůže,jsme udělali provizorní plot z plotových rámů,a ještě dole jsme dali
pletivo z umělé hmoty.ted musíme chodit strom zalévat a chodit kontrolovat,zda v něm nejsou díry,ta rezatá část je směrem k
němu a ta díra ,co byla ve stromu je z jeho strany,jakoby vyšel z jeho dveří s vrtačkou, a udělal to.udělat to někdo
jiný,tak bude ten otvor na jiné straně.po chodníku,že chodí lidé,tak tam budeme ale muset chodit až bude tma.další stromy
poničené nebo zničené jsou na dvorku to je ten jasan, bez ten už musel postříkat vloni a zasáhlo to i vrbu jívu,pod tím
bezem se nachází tujka a nahoře byla už vloni lehce připálená-to není samo sebou,bez a vrba jsou vysoké nebo byly vysoké
stromy tak to vypadá postříkáno od něj ze střechy, ze země by tam nedosáhl.ta jeho střecha i dům jsou skoro přilepené na
náš dům a část plotu.kdo jiný by tohle udělal?,že by si -někdo odněkud odskočil- a řekl si tady maj stromy,tak je
zničím-je to nepravděpodobné.,pak jsou kolny a jsme na zahradě,pořád směrem k sousedovi je kolna taky a za ní plot,kde jsou
už ty jedle,borovice a líska vše zničené.Příjdu o plno stromů-všechny jsou nakažené.mají potřísněnou kůru do červena.jinak
na zahrade máme jiné stromy jinde a ty jsou v pořádku.není to tedy plošné -pro pana hejkala.jiný to tu nemá.A chci
říci,dříve tento pozemek vlastnila stará slečna na té zahradě byl ovocný sad,ten trochu obhospodařili jedni starší
lidé,sekali si tam trávu,sušili seno,brali si tam ovoce-to měli s tou paní domluvené.tehdy tam byl ráj pro ježky a jiná
zvířátka,pak stará slečna zemřela a za čas to koupil tento likvidátor.To si představte,nahoře,kde začal tento pozemek stál
obrovský-přímo majestátný v obvodu možná metr široký, strašně vysoký jasan.tehdá se na něm /to jsem měla děti
malé/srocovali havrani,to už se taky asi moc nevidí.jednoho dne koukáme-kolem jasanu těžká technika -a během krátké doby
strom zbourali.šmitec.nevím,jak je možné.a co myslíte - ovocný sad,podotýkám že jabloně byly obalené každým rokem.A tento
likvidátor to samé-přijel z těžkou technikou-bagrem,vysokým jeřábem a všechny stromy i s kořeny vytahali.naložili na
nákladáky a odvezli.a to byli s těmi stroji skoro až tam co my máme dvorek.rámus,smrad jakoby bylo tehdy
zemětřesení.hrůza!A taky on tu ted ještě taky nebyl, co mu mám říct,vždyt on mne ani nepozdraví, já jsem starší osoba
on tak mezi 30-40.radši se otočí na druhou stranu,to dělají hlupáci ne,.jestli by paní Jaga chtěla vědět,tak ji napíši jak
jsem dopadla s kočkama aproč nemůžu skácet bez.jsem neštastná čím dál tím víc ,z toho co se tu stalo.byl zde spáchán
trestný čin,protože škoda přesáhla víc jak 5 tisíc.jen bezmoc a dívat se jak mi skomírají stromy.díky vám všem za vaše
slova .neštastná zahrádkářka.
Ja bych trvala na vysetrovani,aby nbyl dotycny zavolan k vyslechu,treba to z nej dostanou.Mate podezreni a i to nekdy staci.
Dobrý den,paní Juglans,díky za odpověd,ono ten zápis u té policie je i takto tam formulován,co to se mnou u nich sepisovali,ale je zatím vidět,že jim to nestačí.,odešla jsem od nich s tím,že mi od nich za 2 měsíce příjde vyjádření.No jo,ale co nemohu - u mne do smrti vstřebat je to že je to nevratné.!.,smutné,nepochopitelné- do nebe volající-nejsou pro tento čin ani slova.I kdybych měla 10 svědků,bednu důkazů-kdo mi vrátí život nebo -25leté žití těchto stromů-hlavně ta překrásná jedle mi skomírá před očima-padá a padá mi do skalky pod ní stále více jehličí.až ale odejde -neuřízneme ji celou-ne- -zůstane tam jako pomník-/šlo by dát do misky rostlinu,jejíž liány by splývaly dolů/hrozný pomyšlení-no nic-já vím,že se dějí ještě horší věci na světě.neštastná zahrádkářka.
Pani,ja vas plne chapu,ale ten clovek,ktery to provedl,premysli,uplne jinak,pro nej je to jen,neco,co mu vadilo,nema vztah k prirode a sleduje pouze svoje zajmy.takovych lidi ,zdegenerovancu,je bohuzel hodne.Takovy clovek nepomyslel,ze jste s temi stromy zila a ze byly soucasti vaseho zivota.Nevim opravdu jak vam bolest ulehcit.Je mi jasne,ze ikdyby ho potrestali,tak vam to nenahradi opravdovskou ztratu,vas strom.Snad casem se smirite.
Nejsem si jistý, zda padla zmínka o tom, kde všude jsou ty stromy poškozené... teda jen u Vás na zahradě, nebo i u jiných sousedů, sousedících s tím podezřelým.
Nenapadlo Vás zkontrolovat i stromy na zahradě toho souseda, kterého podezříváte... co když i u něho je to stejné? a někdo chce plošně likvidovat vegetaci, má nějaké záměry s tou lokalitou jako větším celkem? Nic se nešušká?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.