Nejste přihlášen/a.
ahoj , chtěla bych pěatovat hrášek, a jahody a nějake bylinky na balkoně. jde to? Je lepsi prvni semínka vypestovat na vatě s vodou a poté přesadit do kvetináčů. Co by jste mi doporučili? a jake bylinky a zeleninu? či ovoce
Když jsem měla balkon, tak jsem se také o to pokoušla. Dopadlo to tak, že jsem měla podivný prales a v tom sem tam nějaký podivný plod a pár hmyzáků. Ani užitek, ani paráda. A kydž jsem spočítala náklady a užitek, nebylo o čem mluvit. Tak teď si zeleninu nakoupím v obchodě a v truhlíku si udělám parádu. Včera jsem si koupila macešky, violky. Do malého truhlíku a do velkého nádherně červené muškáty.
Zkuste tyto závěsné vaky. Sice je to proti zdravému rozumu, že kořeny máte nahoře, ale vaky ušetří místo a může to být bezvadný.
Ty zavěsné vaky vypadají docela zajímavě, ale připadá mi to jako nesmysl který možná ani nestojí za vyzkoušení. Ani ne tak kvůli tomu, že ta zelenina (rajčata atp.) v tom rostou směrem dolů s kořenami nahoře, ale spíše jak je to celé dělané. Z toho videa které k tomu je vyplývá, že by se to mělo zalít poze jednou na začátku a pak by už to mělo vydržet po celou dobu od jara až do podzimu bez zalévání. To snad je nesmysl. Něco vody spotřebuje rostlina a něco se vypaří a ta zelenina v tom bez dalšího zalévání zvadne a uschne. Navíc když se tam ta voda zalévá zeshora tak něco ji spodem asi vyteče ven. Máte to někdo vyzkoušené nebo viděli jste to někde, že to tak dobře a bezproblémově funguje? Ono v televizi, na videu, obrázcích, v reklamě atp. to může vypadat dobře ale skutečnost a praxe může být úplně jiná.
Na balkóne sa hrášok dá pestovať vo väčšej nádobe s oporou. Jahody v hrantoch alebo v závesných nádobách , prípadne vo vreci, do ktorého urobíte po obvode otvory. Sú vhodné aj mesačné jahody, aj visiace, aj do závesných tašiek...skuste pozrieť rôzne závesné tašky a nádoby na www.rostlinky.cz, mám s nimi dobre skúsenosti.
Hrášok vysiať, etreba predkličovať. Jahody treba kúpiť, kvalitné sadenice.
Na balkńe sa výborne pestujú okrem klasických balkónoviek a kvetov bylinky a zelenina. Mám vyskúšané cherry paradajky, papriku, pažítku, oregano, bazaka, tymián, fazuľku, šalvia, majoránka, levenduľa...
veľa úspechov.
Moje úvaha. Také jsem kdysi, pro tetičku, začala na balkoně pěstovat, různé druhy zeleně. Hrášek bych nikdy na balkoně nepěstovala. Z hrášku vám vyroste keříček, třeba 3 stvoly, na každém máte, 5 ( to je hodně) lusků. Zabere to hodně místa, nedá to žádný užitek. Jahody se dají pěstovat, jak v závěsných květináčích, tak v truhlíkách. Když si dáte do závěsného květináče malé jahody pnoucí, máte jahůdky po celý rok. V truhlíku můžete mít jahody stálerodící. Můžete si také vypěstovat Kudrnatku, petržilku. Jestli máte ráda koření, Bazalku apod. Chce to pěstovat něco, z čeho budete mít nějaký užitek. Záleží, jak velký máte balkon, nebo lodžii. Můžete si dát do velkého květináče pár fazolek, budou se pnout po šnůře na prádlo, jestli jí máte na balkoně. Je to moc pěkné a můžete jí točit dokola.Nebo dát na každou stranu jiný druh fazolek, každá pokvete jiný květ.
doplněno 18.04.12 10:34:Hrášek jsem brala podle plochy, kde se pěstuje a jeho výnos. Když si do toho samého velkého kbelíku nasadíte tři keříčky rajčat, tak si vypěstujete čerstvá rajčátka, na každodenní spotřebu. Zaberou málo místa a dají velký užitek.
Já bych se hrášku také nebála, když mu dáte vhodnou oporu, nezabere moc místa, může třeba zakrýt část zdi. Z bylinek vyberte do truhlíků spíše jednoletky, které nemají tak hluboký kořenový systém - např. bazalka, majoránka, dále se hodí naťová petrželka, pažitka, máta. Jahody také, měsíční se v truhlíku pěstují výborně - je z nich dobrota až do podzimu.
Já bych se bylinek na balkoně vůbec nebála. Bylinky můžete pěstovat v truhlíku (můžete tam mít jen jednu, nebo je kombinovat), vatu moc nedoporučuji, leda na řeřichu,ale bylinky Vám pěkně porostou i v tom truhlíku,chce to jen obyč. zeminu s příměsem kompostu,nebo zeminy určenou pro výsev se živinami. mám výborný tip na bylinky: Do truhlíku jsem vysela: Pažitku,kopr, bazalku,tymián,estragon a petržel. Toto doporučuji. Můžete klidně všechno vysadit k sobě. Velká výhoda je,že se všecky jmenované bylinky spolu snesou.
Jahůdky na balkon se hodí ty "stále plodící",nebo pnoucí jahody,které jsou také schopné plodit,jako klasické jahody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.