Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na jaře ostříhat okrasný keřík?

Od: jimi* odpovědí: 12 změna:

Dostali jsme dárkem záhradní keřik je to dřevina,bohužel bez visačky tak nevíme jaký má název abychom si na netu o něm něco dočetli.V loni vyrostl do 1,5m, kvetl 3barvama(bíle,fialově,červeně) všechny barvy na jednom keři a bylo to takové visíci květenství.Ted na jaře vypadá jak suchý,tak nevíme jestli ho nechat tak jak je a jen odstranit suché listky,nebo se má zastřihnout u země.Možná ho někdo na zahradě máte,tak prosíme o radu popřípadě o název.Díky moc.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

3x

Jimi, bez fotky mne žádný takový keř nenapadá (možná venkovní ibišek, ale ten nemá visící květenství nebo Budleia davidii, ale ta zas není vícebarevná), ale počkala bych, až kde začne rašit nějaký pupen a pak bych zastřihla větvičky nad ním. Hodně keřík zalijte a uvidíte. Zima byla krutá, také mi vymrzlo leccos, co nikdy dříve. Jste si jistý (á), že je to venkovní keř do našich klimatických podmínek?

poiu*

Zdravím, Limetko, a nemohla by to být mrazuvzdorná fuchsie? I když asi ani ta nemá na jednom keři tři barvy květů - snad jedině že by byla naroubovaná?

limetka*

No, anebo sesazené tři různobarevné keříky dohromady... nevím, myslím, že bez fota to nedáme dohromady.

jimi*
hodnocení

Diky za zájem nám poradit,tři keřikydohromady to nejsou má to jeden kmínek,ale ten název keříku zněl nějak jako Davidov nebo tak nějak.Vyfotit bychom to mohli ale jsme ročnikově senioři a neumime to dat z fotáku do notebooku,tak že nic,ale i tak díky všem za tipy:).Hezký den .

poiu*

Co toto: garten.cz/...

tak to bude komule davidova-budlea davidii.Latinsky podobne,musela bych se kouknout jak se pise.

doplněno 20.03.12 19:01:

?

doplněno 20.03.12 19:20:

Pokud by to byla komule,tak ta zmrza velice casto i v chranenych podminkach,ktere vytaduje,treba v zavetri a tak.ale nevyhazujte,vetsinou zase od spodu obrazi.suche pak odstranite.Jen mi vrta hlavou zda byla roubovana,nebo sesazene 3 druhy dohromady.

limetka*

Ano, tak je to, jak jsem si tipla výše Budleia davidii, ta tříbarevnost je možná způsobena tím, že poupata jsou sytěji vybarvená a jak květenství vykvete, stále více světlá. Jsou to vlastně dlouhé hrozny květů, že? Bývá v různých odstínech fialové, růžové a také bílá.

jimi*
hodnocení

Ano... je to Budleia davidii, už jsme si všechny obrázky na těch stránkach co jste nám poradili prohlédli, a keřik dle popisu ostřihali.Ty barvy v tom květennstvi jsme v popisu trochu popletli,kvetlo to vlastně v odstínech fialové,růžové a bíle tak jak popisujete vy,akorát z jednoho keříku.

hodnocení

2x

Dobrý den. Udělejte prosím, obrázek keříku, jak vypadá. Každopádně nic nezkazíte, když nůžkami, kousek po kousku, budete stříhat suché části větvičky, až se dostanete na živou větvičku. Bylo by škoda, ustřihnout keřík, až u země. Když kvete musí být krásný. Určitě se někdo ozve, kdo něco podobného má. Jen můj názor.

hodnocení

0x

Zrejme naroubovane,popiste aspon kvet a listy.Jinak sesktŕabnete trochu povrch kury,jestli se pod tim zelena.nebo zkusit zlomit,jestli je sucha.

tofi*
hodnocení

0x

Take me napadla fuksie, ale takto dle popisu je to tezke soudit.

Bud zkuste kus vetvicky ustrihnout, abyste videl, zda je ziva nebo pockejte zda obrazi a pak kdyztak ostrihejte ty suche.

limetka*
hodnocení

0x

Takže - budleia opravdu často v zimě namrzne, ale stejně tak dobře zase obráží. Počkejte, kde začnou rašit nějaké pupeny, a pak nad nimi odstříháte nejsnáze to, co omrzlo. Někdy, když už se mi po pár letech zdá přerostlá, ostříhám ji skoro až u země (10 - 20 cm nad zemí) a tím ji pěkně omladím. Také se ráda sama množí, nejčastěji najdu mladou rostlinku někde ve škvíře mezi dlažbou nebo kameny, asi jí tato místa vyhovují pro klíčení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]