Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staleplodici jahodnik - semínka

Od: janaj odpovědí: 14 změna:

Dobry den,koupila jsem si v zahradnictvi seminka jahodniku,ale po otevreni jsem zjistila,ze misto seminek se tam nachazi jakysi koren cca 3cm dlouhy. Tak ted nevim jak to zasadit-podle meho asi pod zem,nebo jestli to mam dat do kvetinace na povrch zeminy a prikryt sackem? Predem dekuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

poiu*
hodnocení

0x

Dobrý den, už jste někdy něco pěstovala?

janaj
hodnocení

Ano,ruzne kytky ale jahody jsem chtela zkusit poprve..:)

Pokud byl na sáčku nápis semena jahodníku, tak tam měla být semena a ne nějaký klacek. Když jsem si koupil jahodová semínka, byla v sáčku malá ampulka a v ní semena. Do ampluky je distributor dává proto, že jsou velice drobná a snadno se vytrousí.

poiu*

Měli Vám k tomu říct, jak se pěstuje...

Myslím si, že budete mít podchlazenou sazenici (tzv. frido) - předpokládám, že žádné listy zatím nemá. Kořen zasadíte do země (popř. do většího květináče) a "srdíčko" necháte nad zemí.

Jahody by se ale měly sázet až v 2. polovině dubna, nyní by mohly pomrznout. Pokud by hrozily mrazíky, bylo by vhodné rostlinu přikrýt netkanou textilií.

A to máte pouze jednu sazenici?

doplněno 16.03.12 13:57:

Než ji ale zasadíte, tak ji musíte uchovávat v chladu, jinak začne rychle rašit... Pokud to je tedy frido sazenice.

doplněno 16.03.12 13:59:

Omlouvám se, jedná se o frigo, nikoli frido... :D

hodnocení

0x

Jen můj názor. Kdysi jsem také zkoušela vypěstovat si jahůdky ze semínek, vzdala jsem to. Asi před pěti lety, jsme na jaře koupili na trhu, od pěstitele 10 měsíčních jahod, 5 stáleplodících jahod, 5 klasických jahod. Jen tak, pro moje potěšení. Měsíční jahody, to je úspěšný plevel, který rodí po celý rok, krásné, voňavé jahůdky. Denně nasbíráte mističku jahod. Klasické jahody, se množí sami, mají pěkné, velké, voňavé plody. Stále plodící jahody, jsou menší, nejsou tak aromatické. Nedochůdčata. Na podzim, manžel sekačkou jahody zlikviduje, jen na malý trávníček. Na jaře, jahody trochu protrhám, / měsíční, / velké okopu, ostříhám staré, špatné listy, pohnojím. Kolem dáme ohrádku, náš pes má jahody rád, sám si je chodí sklízet, když může. Potěšení z jahod, je po celý rok. Když si koupíte na jaře v kelímku jahody, už letos, budete mít, první úrodu.

doplněno 16.03.12 14:39:

Jahody sazenice je potřeba kupovat už nyní, někde je mají už vyprodané, jak jsem se dívala na netu. Jen informace.

janaj
hodnocení

no nevim jestli je to podchlazeny protoze mi to prodavac vyndal z regalu mel to tam poveseny seminka mesicnich jahod mam a mam i ten koren,tak to zasadim tedy do kvetinace ale jen nevim co znamena "srdíčko" nechat nad zemí
diky za rady
poiu*

Hm, tak to asi podchlazené není, když to vyndal z regálu. Takže v sáčku byl jen jeden kořen? Žádný návod u toho nebyl? Zkuste to vyfotit... Ze "srdíčka"začnou rašit listy.

jahody.eu/...

Srdíčko, nechat nad zemí, to znamená: Je kořen, uprostřed z kořenu budou vyrůstat lístečky, to je to srdíčko.

doplněno 16.03.12 16:54:

Vrchní díl kořenu musí být širší, // srdíčko // dolů do země se dájí vlasové kořínky.

doplněno 16.03.12 16:56:

foto z netu google.cz/...

Staleplodici jahodnik - semínka
janaj
hodnocení

tak na konec jsem sacek rozbalila a byla v nem ampulka s asi 15ti seminkama*hi*tak ty seminka mam zasadit normalne do kvetinace na povrch zeminy a prykryt sackem pro udrzeni vlhkosti?

Měla by to být miska, /podle počtu semínek/ mělká. Semínka se dají jen jemně pod povrch substrátu, povrch jemně přitlačí. Květináč je hluboký. Každý den rosíme. Na netu jsem našlaˇ, nejen návod, ale také i obrázek, jak se semínka musí pikýrovat a kdy. ;)

Jahody pikýrování z netu: Jerště bych dodal informace o pikýrování. Jamile vystrčí druhý pravý lístek (většinou čtvrtý list na rostlince, cca po 5 týdnech) poprvé pikýrujeme. Mají už silný kořínek. Když mají 5 pravých lístků (tzn.,,trojlístků") tak můžeme vysazovat ven. Jahody se vysévají buď v lednu až únoru pro výsadbu v létě nebo v květnu (a to lze i do volé půdy, ale zkoušel bych to jenom s těmi odrůdami od kterých mám dost semen) - pro výsadbu na podzim. Jedenkrátplodící plodí druhý rok, stáleplodící plodí prvním rokem na podzim při výsevu v lednu.

Tady je obrázek s návodem i když to není jahoda, je to návod. jikl.cz/...

doplněno 16.03.12 19:01:

Je na vás, pro co se rozhodnete. Jen jsem dala návody, jak zahradníci pěstují jahody ze semínek. Udělejte si to, podle sebe.

Staleplodici jahodnik - semínka #2
janaj
hodnocení

ale na sacku je napsane nezasypavat *nevi*a proc to nemohu vypestovat ze seminka dam tedy do melke nadoby rozprasovacem navlhcim a prekryji igelitovim sackem?vypestovala jsem takto i kiwi

poiu*

A kam se poděl kořen? *sok*

janaj
hodnocení

jak jsem jiz psala vyse tak to byla ampulka se seminky

janaj
hodnocení

ale na sacku je napsane nezasypavat a proc to nemohu vypestovat ze seminka dam tedy do melke nadoby rozprasovacem navlhcim a prekryji igelitovim sackem?vypestovala jsem takto i kiwi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]