Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poraďte, jakou koupit sekačku pro malou zahrádku (trávník cca 120 metrů čtverečních). Na pozemku není elektřina, takže sekačku benzinovou, případně aku - u té si ale nejsem jistá výhody/nevýhody, ne ruční vřetenovou (potřebuji sekat trávu sama, jsem docela tintítko a ruční vřetenová je nad moje síly). Sekačka by měla být menší, lehčí, no a hlavně, aby kvalitně sekala. Cenově tak nějak ozumně... Děkuji moc.
Moje úvaha. Ptáte se, na sekačku, na malou zahrádku.
Každá sekačka musí mít údržbu, hlavně ta benzínová. Třeba výměna oleje apod. V dnešní době, jsou i v malých městech, soukromníci / nemyslím Markety/ co prodávají sekačky a všechna zařízení pro zahrádkáře. Taková prodejna, vám sekačku, nejen podle vašeho přání může objednat, když jí nemá. Prodavač vám ukáže katalogy, od různých firem, kde si můžete vybrat. To podstatné je, že vám sekačku, když budete chtít, doveze na místo a předvede. Můžete se také domluvit, na zavolání si pro sekačku přijedou a odvezou na výměnu oleje apod. a zase vám jí zpět dovezou. Protože nemáme v rodině kutila, který by si s výměnou oleje u sekačky poradil, tak jsme si objednali sekačku u soukromníka. Skutečně poskytuje takový servis. Nemluvím o tom, že sekačku si z vašeho auta vyndá, když jí na podzim dovezete na servis. Při předání, vám opět sekačku do auta uloží. Není to rada, na typ sekačky, ale co dál. Moje vlastní zkušenost.
doplněno 15.03.12 09:49:V dnešní době už sekačky mají pojezd, tak je sekání bez práce.
na zahradě jsem používal nejdříve benzínovou sekačku, pak elektrickou a na konec máme toto:
plocha trávníku se neustále zmenšovala (momentálně cca 150 m čtverečních) a tak benzínová neměla smysl. navíc spousta starostí kolem (benzín, olej, servis, kvůli hmotnosti komplikovaná manévrovatelnost, pro většinu žen téměř nenastartovatelná věc...). u elektrické pořád taháte a hlídáte kabel. chránič na venkovním rozvodu je opravdu nutnost! i tak nikdy nevíte, kde poškodíte kabel a při přehazování ze strany na stranu si jednou sáhnete. pokud se kolem motá malé dítě...
teď jsme 100% v klidu. li on baterie se nabíjí cca hodinu, vydrží také cca hodinu. pohodlné ovládání - je lehká. a hlavně nemusíme sekat - tomu se už tři roky věnuje náš, momentálně, devítiletý syn!
Hmotnostně nejlehčí sekačky jsou elektrické. Elektromotor má slušný výkon a přitom zabírá málo místa a jeho hmotnost je také přijatelná.
Popřemýšlejte jestli nejde elektrika odněkud natáhnout. Sice dlouhý prodlužovak taky stojí pěkný peníze, ale není to moc proti dalším řešením.
Pokud elektrika opravdu není dostupná, volil bych zase elektrickou sekačku a k ní zakoupit malou elektrocentrálu. Je to řešení hodně zvláštní, ale elektriku budete potřebovat určitě častěji. A elektrocentrála je rozhodně univerzálnější výrobek, který využijete i jindy.
Poslední možností je motorová benzínová sekačka. Cena takové sekačky možná bude stejně vysoká nebo mírně nižší, než elektrická sekačka s elektrocentrálou. Benzínová motorová sekačka je pouze jednoúčelové zařízení.
Já mám doma nádstavbu na sakání trávníku k motoru Vari. Když celou sestavu poskládám, tak váží možná 45kg, a tlačit takovou váhu proti kopci dá hodně zabrat. Ale nechtěl jsem další krám, který zabírá místo. Proto jsem vybral příslušenství ke stroji, který už doma mám.
Teď je jenom na vás, pro co se rozhodnete.
Dobře seká struna a malá benzínka (Mountfield, tenkrát cca 5000Kč), těžká zase tak moc není a 100-150m čtv. je posekáno hned, takže k vyčerpání většinou nedojde. Udržím ji v ruce, bez popruhu přes rameno. Ovšem nevýhodou je velkolepý kravál, takže jestli jsou sousedé...nebudou rádi. Akumulátorovou jsem zkoušela také, ale to je na úplně rovný každotýdenně pěstovaný trávník a hodně malý. Do žádné divočiny, rychle se vybila baterie..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.