Nejste přihlášen/a.
Mate nekdo zkusenost s pestovanim sloupovitych ov.stromku? Uvazuji o jejich koupi. Mame podhorske podminky okolo 700 m.n.m .Za jak dlouho se dockame sklizne?Dekuji za odpoved
Sloupovité ovocné stromy
První plody se začínají vytvářet už po 2-3 letech od zakoupení a sklizeň je stejně bohatá jako u podstatně větších tradičních ovocných dřevin. Sloupovité dřeviny a dřeviny ve tvaru písmene U dosahují v průběhu prvních pěti let nezávisle na odrůdě, kvalitě půdy a zvoleném stanovišti výšky 2,0 _ 2,5 metru. Maximální výška je 4 metry. Strom dosahuje průměru 30 cm, a proto je třeba sázet sloupovité dřeviny v odstupu asi 60 cm od sebe. U dřevin ve tvaru U je ale lépe počítat s dvojitým odstupem.
Všechny sloupovité ovocné dřeviny jsou naroubovány na slabě rostoucí robusní podnoži a je tak docíleno všech vynikajících vlastností jako je odolnost vůči mrazu, odolnost vůči různým druhům půdy a tvorba plodů na různých stanovištích. Sloupovité ovocné dřeviny se snadno hnojí, nejsou náchylné na onemocnění a jsou odolné proti napadení škůdci. Sloupovité dřeviny potřebují slunná až polostinnná stanoviště. Půda musí být hluboká a vlhká. Je-li dřevina umístěna na suchém stanovišti, může předčasně shodit plody.
Info z netu. sieberz.cz/...
Viky, informace z netu je jedná věc a skutečnost druhá. Mám tyto jabloně nasazené 4 roky a doposud ani ťuk. Za celou dobu se objevily 2 - 3 kvítka, které stejně spadla. Nadmořská výška 330 m, půda slinitá. Jiné odrůdy( zákrslé) plodí normálně. Žáden zázrak se nekoná. Jsou to odrůdy přivezené z tramtarie a pravděpodobně se jím naše podnebí nelíbí. Počkám ještě 2 roky, a když se neztopoři, tak pila.
O tom to přesně je! Prosím Vás přečtěte si na netu, o vysazování těchto stromků na zahradě. Nejsem odborník i když mám na zahradě hodně druhů jablek, jen tak pro radost. Než dám nějaký odkaz, tak jsem zvědavá a vše si přečtu, abych věděla o čem je řeč. Tyto stromky jsou totiž naroubovány na různé podnože, ty jsou důležité na to, kdy budou jablka rodit, zda budou padat květy apod. Tyto druhy jabloní, mají velké nároky, podle podnoží, kde budou vysazeny. Já mám jednu jabloň a tuto jabloň, která také má jedno, dvě jablka, po pěti letech. Nyní dělám podle zahradníka na jabloni plastiku. Od loňska, nestříhám tento stromek, přes zimu, jsem každou větev ohnula dolů, budu je točit do kolečka. Uvidíme, zda letos bude rodit. Jen můj názor
Nenechte se oklamat trošku nevhodnou nabídkou některých firem. Sloupovité odrůdy ovoce neexistují. Vždy se jedná o odrůdu naroubovanou na málovzrůstné nebo zakrslé podnoži. Například žádná Balerina ještě doposud chuťově nepřekonala odrůdy které zde byly uvedeny jako TOP nebo Vaše oblíbené. Věnujte se více podnožím. Bylo tu již mnoho o tomto problému řečeno. Dále nezapomeňte, že se v sadu či na zahrádce lépe brzdí než přidává. Chci tím říci, že je lepší použít např. u jabloně podnož J - T-E-H a tzv. ji přibrzdit tím, že nemám kapkovou závlahu, neprovádím hnojení na list atd. než vysadit vyloženě zakrslou podnož např. J-T-E-G nebo Balerinu achovat se k ní jako k miminku. Takovýto stromek při horší péči zakrní a nic s ním již nejde dělat. Rovněž se domnívám, že často nabízené jabloně, broskvoně, borůvky atd. které možno pěstovat v květináči na balkoně za účelem konzumu, nikoliv pro okrasu je jedová bomba, neboť aby stromek udržel takovou násadu ovoce jak nám ukazuje fotografie v katalogu by musel dostávat takovou umělou výživu, že by jeho plody byly naprosto nepoživatelné.
doplněno 13.03.12 19:30:Tyto jablka jsou velmi náročné na zahradě.
Tak jsem na tom, podobně jako Stafan®. Koupeno před pěti lety u sieberz.cz/... Sloupovité jabloně 6ks (odrůdy Polka, Waltz, Bolero, Flamenco). Půda kvalitní (černozem), na jaře plno květů, úroda bídná - max. 3 jablka na stromku. Přiznávám, že stromky nestříkám proti škůdcům. Listy bývají napadeny mšicemi, ale v mezích normy. Postraní větve mají tendenci neustále růst. Některé za léto narostou i půl metru, mají vzprímený růst, takže pokud by se nezakrátily, zavazí kratším plodícím větvím. Jetě máme sloupovité třešně a višni, ale tam z úrody není ani ťuk.
Pokud by měl někdo opačné zkušenosti, tak se rád přiučím.
Horalko - pokud máte jen trochu místa, kupte si raději o něco méně, ale nějakých normálních tvarů. Sloupovité stromy vypadají dobře jen na fotografiích "renomovaných" zahradnictví, ty záplavy plodů se dodělávají ve photoshopu, stromky ve skutečnosti plodí málo. Byla byste jen další, kdo naletí.
mám 3 kousky jabloní, chtěly plodit u druhý rok, takže jsem je probral a nechal na každém stromě jen 3 jablka (bylo jich tam snad 60), dozrála do opravdu velkých rozměrů (ukázková jak z obchodu). letos počítám, že co 2m strom, to cca 10 jablek... nevyzkoušeno, ale tipoval bych to. Chce to zkoušet, kolik jich je maximum, aby nebyla malá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.