Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlnatka na kaktusech

Od: martince odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám cca 400 kaktusů a sukulentu a objevila se mě na několika jedincích vlnatka. V radách se objevil, že se dá použít Mospilan a Confidur, oba s odstupem mezi sebou několik dní a pak po cca 2 týdnech opakovat. Jak byste to řešili vy?

Potřeboval bych poradit, jaké dávkování přípravků? Také někteří dopručují zalít kaktusy těmito přípravky. Nemám se toho bát? Jako smáčedlo se používá Jar. Kolik jej mám dát na 1 l kapaliny,aby ho nebylo málo či hodně? Všem děkuji za pomoc.

S pozdravem Martin Čečetka.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

také jsem ji loni na kaktusech objevila ...koupila jsem přípravek a dala podle návodu na krabičce , kaktusy jsem ale vyklopila ,protože vlnatka je hlavně v kořenech/ty se musí řádně vyprat/ a jen postřikem nad zemní části ji nevyhubíte...takže jsem každý kaktus v misce řádně vykoupala a zasadila do nové zemimy , byla to dost úmorná práce pak jsem je ještě stříkala 2x celé zasazené a přes zimu se nic neobjevilo minulý týden jsem je prohlížela a vypadají v pořádku

věřím, že se vám to taky povede

lolaprasatkova

já mám vlňatku všude na všech kytkách. To mě hodně překvapilo, že je to i v kořenech. Snažím se to hubit ručně. Zkoušela jsme to několikrát postříkat, výsledkem bylo , že mi odešlo pár kytek.

hodnocení

0x

Cervci jsou previt,tezko se jich zbavuje.zalevat pripravkem urcite,jelikoz hlavne jsou skudci na korenech rostliny.Udelejte treba tim mospilanem a opravdu opakovat a zalit.ja jinak pak uz zalevam preventivne a to ne tolik drastickym pripravkem-Rock efekt,nevadi ani moc na dotek s pokozkou a tim pak cas od casu zalevat,ikdyz cervci nevidite.Oni se radi opakuji.Vetsinou se prinesou v substrate,proto radej pri nejakem presazovani,proparit v mikru.Na kaktusy delam aiutomaticky,od te doby ,co jsem si takto cervce prinesla.Pak je jeste pripravekApplaud 25wp,ale ten jsem zatim nezkousela.

doplněno 13.03.12 07:23:

napadene kaktusy ihned dejte do jine mistnosti,kde nemate kytky.oni ty potvory migruji dost daleko a fakt to nestoji za to,tezko se zbavuje.

reeve*
hodnocení

0x
Vlnatky i červci jsou odolné potvory s nesmáčivým voskovým povrchem, na které přímý postřik působí jen málo. U kaktusů a sukulentů navíc nelze použít metodu "dusivé plynové komory", kdy se postříkaná rostlina obalí plastovým pytlem a nechá třeba týden či dva zakrytá, protože takové vlhko by suchomilné rostliny nemusely přežít. Jedinou reálnou cestou (zvláště u červců, kteří se vyskytují i na kořenech) jsou tedy pesticidy dodávané přes půdu a přijímané kořeny. Já osobně mám nejlepší zkušenosti s tyčinkami "Substral Careo". Na rozdíl od jednorázové zálivky se z nich pesticid uvolňuje postupně a působí dlouhodobě. Díky nim se mi po mnoha letech během krátké doby podařilo vyhubit červce na velké "rodinné" tlustici i na dalších rostlinách. Stejně úspěšně tyčinky působí i na jiné savé škůdce, například na mšice. Jejich nevýhodou je poněkud vyšší cena (v porovnání s klasickými "hnojivými" tyčinkami). Zásoba vám však vydrží dlouho a navíc pro sukulenty není nutné používat plnou dávku jako pro bujně rostoucí rostliny, zpravidla stačí poloviční.
Vlnatka na kaktusech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]