Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jakou popínavku by jste mi doporučili na severní vlhčí štít domu? Břečťan? ... děkuji
Jenom počítejte s tím, že břečťan roste dost pomalu, zvlášť na severní straně. Jestli chcete něco rychleji, není špatný přísavník - to je vážně drak A nebo kombinace obojího. Já jsem hrozný fanda břečťanu, moc se mi líbí a je zelený i v zimě. Jen to tempo růstu...
Nám právě přísavník na severní straně rostl úplně běsně... jak ho kdo dostával z té střechy raději nechci vědět
Na severní stranu bych přísavník nedávala,spíš na východ, jih a západ...pokud byste dala rostlině nějakou oporu, třeba treláž nebo nějakou drátěnku, tak můžete zkusit podražec (Aristolochia). Je velmi dekorativní svými velkými listy. Na zimu ale bohužel opadává, na rozdíl od břečťanu. Nebo popínavou hortenzii, také je zajímavá.
Břečťan. Trvá mu, než se chytí, ale pak je k nezastavení. Musíte počítat s tím, že břečťan, je hrozně vlezlá rostlina, její kořeny udělají do stěny díry a kořen proroste i 60 cm stěnu. Po pěti letech růstu břečťanu, máte dole v základu 7 cm kořeny. Břečťan poničí celou fasádu. Popisuji jen naši severní stěnu, kde jsme 5 let břečťan pěstovali a pak rok likvidovali. Pro záchranu stěny. Jestli je vaše stěna součástí domu, tak břečťan ne. Než zasadíte cokoliv, podívejte se na stěny, kde už břečťan a pětiprstý, nebo tříprstý popínavec roste. Jen naše zkušenost.
Mě se břečťan líbí, ale ... to jak tu kde kdo píše co dokáže po pár letech vím nebyla by tedy nějaká alternativní plazivka, která by nepotřebovala sluníčko a přežila zimní severní vítr?! Klidně i opadavá, ale ne tak devastující samotný dům - stěnu. Aby nekořenila přímo do zdi, ale třeba se jí jen "držela"?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.